Παρασκευή 12 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟ
Ανυπαρξία πρόληψης και ελέγχου των κινδύνων

Το σοβαρό θέμα της ανυπαρξίας πρόληψης και ελέγχου των κινδύνων στο Θριάσιο έφερε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ. Στη σχετική Ερώτηση αναφέρεται:

«Η πρόσφατη πυρκαγιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο δημιούργησε ασφυκτικές κι επικίνδυνες καταστάσεις στο Θριάσιο και άλλες μεγάλες περιοχές του Λεκανοπεδίου της Αθήνας, εξαιτίας των τοξικών στοιχείων του νέφους (διοξίνες, φουράνια κ.ά.), που για μέρες επιβαρύνουν σοβαρά την υγεία των κατοίκων και ιδιαίτερα των ευαίσθητων ομάδων.

Οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία είναι εξαιρετικά σοβαρές, αφού οι κάτοικοι αυτών των περιοχών, στην τεράστια πλειοψηφία τους εργατικά - λαϊκά στρώματα, εισπνέουν επί ημέρες τις εκπεμπόμενες διοξίνες και άλλους τοξικούς αέριους ρύπους. Σοβαρός είναι και ο κίνδυνος να περάσουν οι ρύποι αυτοί και στη διατροφική αλυσίδα.

Αν και είναι η τρίτη φορά που εκδηλώνεται πυρκαγιά στην ίδια περιοχή, αυτή τη φορά κυβέρνηση και Περιφέρεια ολιγώρησαν δραματικά για την κατάσβεσή της και δεν την αντιμετώπισαν με επιχωμάτωση, όπως στο παρελθόν.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η Περιφέρεια, αν και ξέρουν ότι η επιχωμάτωση είναι η καλύτερη μέθοδος και πρακτική που επιταχύνει την κατάσβεση και περιορίζει σημαντικά την καιόμενη μάζα, δεν το έπραξαν και για οικονομικούς λόγους, ενισχύοντας την ανησυχία και το φόβο ότι, σε καταστάσεις σοβαρού κίνδυνου πρόκλησης ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης στην περιοχή του Θριασίου, δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης.

Αποδεικνύεται η ανυπαρξία πρόληψης και ελέγχου των κινδύνων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, επαρκούς προσωπικού και μέσων, έλλειψη διαδικασιών, υποδομών, σχεδίου εκτάκτων καταστάσεων και ενημέρωσης του πληθυσμού για την προστασία του κλπ.

Αποδεικνύεται, επίσης, για μια ακόμη φορά, ότι η κερδοφορία των επιχειρήσεων είναι ασύμβατη με μέτρα πρόληψης και προστασίας. Οτι ακόμη και αυτή η χρήσιμη μέθοδος της ανακύκλωσης μπορεί να αποβεί μάστιγα για την υγεία των λαϊκών στρωμάτων και του περιβάλλοντος, όταν υποτάσσεται στο κέρδος του καπιταλιστή.

Ερωτώνται οι υπουργοί:

  • Γιατί δεν πάρθηκαν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς και την προστασία της δημόσιας υγείας;
  • Πώς προγραμματίζει να μετριαστούν οι βραχυ-μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις (π.χ. συνεχείς μετρήσεις τοξικών ουσιών σε ατμόσφαιρα και έδαφος, δωρεάν ιατρικές εξετάσεις πληθυσμών σε επιβαρυμένες περιοχές, έλεγχος τροφίμων από ΕΦΕΤ για διοξίνες κλπ);
  • Ποια απαραίτητα μέτρα και σχέδια θα ληφθούν για ενίσχυση της πρόληψης, των υποδομών, ελεγκτικών μηχανισμών, με προσανατολισμό στην εργοδοτική ευθύνη, αλλά και νομοθεσίας για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, την προστασία του περιβάλλοντος;
  • Τι μέτρα θα πάρει για την άμεση παύση και απομάκρυνση επιχειρήσεων δραστηριότητας διαχείρισης αποβλήτων και βέβαια καμίας νέας αδειοδότησης στο Θριάσιο Πεδίο;
  • Εάν προτίθεται να ελέγξει (α) κατά πόσο τα υλικά που έχουν καεί ή μέρος αυτών έχουν καταγραφεί ως βιομηχανικά και εμπορικά απόβλητα συσκευασιών (ΒΕΑΣ) και, σε αυτή την περίπτωση, (β) εάν έχουν περιληφθεί στα αποτελέσματα δράσης της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης και Ανακύκλωσης ΑΕ (ΕΕΑΑ ΑΕ) και με ποιο οικονομικό αντίτιμο υπέρ της εταιρείας ανακύκλωσης».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ