Παρασκευή 12 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κριτική για τη «χρονική επέκταση της ασφυξίας και της αβεβαιότητας»

...αλλά και κάλεσμα «να βάλουν όλοι πλάτη» για τα ζητούμενα του εγχώριου κεφαλαίου

Δύσκολες μέρες για την εγχώρια καπιταλιστική οικονομία προβλέπει η ΝΔ, κατηγορώντας γι' αυτό την κυβέρνηση και την αδυναμία της να παζαρέψει αποτελεσματικά με τους δανειστές.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Κ. Καραγκούνης, δήλωσε χτες: «Ολα δείχνουν ότι η κυβέρνηση προτείνει εννιάμηνη παράταση του μνημονίου. Δηλαδή, χρονική επέκταση της ασφυξίας και της αβεβαιότητας. Αν γίνει δεκτή αυτή η πρόταση θα πληρώνονται κανονικά τα τοκοχρεολύσια στο εξωτερικό. Αλλά μέσα στην ελληνική οικονομία η ασφυξία θα συνεχίζεται για άλλους εννιά μήνες! Δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα, απλά επεκτείνουν τον αργό θάνατο της οικονομίας. Τώρα ζητούν άλλους εννιά μήνες επέκταση του μνημονίου, που έλεγαν πως θα καταργήσουν. Και στο μεταξύ ετοιμάζουν φοροκαταιγίδα».

Στην ίδια βάση... αγωνίας για την εξασφάλιση ρευστότητας στα ντόπια μονοπώλια, ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας στη Βουλή, τόνισε πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα υπερέβησαν τα 4,1 δισ. ευρώ τον Απρίλη, αυξημένες κατά 1,1 δισ. ευρώ (37%) από το Δεκέμβρη του 2014. «Αν μάλιστα προσθέσουμε και τις εκκρεμείς επιστροφές φόρων, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προσεγγίζουν, στο τέλος Απριλίου, τα 5 δισ. ευρώ», συμπλήρωσε.

Εστίασε επίσης στο ότι «οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν στα 820 εκατ. ευρώ, από 1,4 δισ. ευρώ το αντίστοιχο τετράμηνο του 2014, δηλαδή είναι μειωμένες κατά 41% από πέρυσι».

«Συνεπώς», είπε, «η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε ουσιαστική και διευρυνόμενη εσωτερική στάση πληρωμών, η οποία έχει οδηγήσει σε "ασφυξία" την οικονομία».

«Φταίει και η κυβέρνηση, φταίνε και οι δανειστές...»

«Εύχομαι να υπάρξει επωφελής για τη χώρα συμφωνία», συνέχισε ο Χρ. Σταϊκούρας, «Ομως, εάν υπάρξει, θα περιέχει, όπως φαίνεται, δυσμενέστερους - σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν - όρους, για την επίτευξη πολύ χαμηλότερων πρωτογενών πλεονασμάτων. Σ' αυτή την περίπτωση η ευθύνη θα βαραίνει τόσο την κυβέρνηση, για τη διαπραγματευτική στρατηγική της, την απουσία ρεαλιστικού σχεδίου και την ασυμβατότητα των εξαγγελιών της με το ευρωπαϊκό πλαίσιο, όσο και τους δανειστές, για την διαχρονικά αδιάλλακτη στάση τους σε πτυχές της πολιτικής», πρόσθεσε χαρακτηριστικά, συντασσόμενος ουσιαστικά με τη διεκδίκηση του εγχώριου κεφαλαίου για κάποια «χαλάρωση» στην περιοριστική πολιτική.

Καθώς μάλιστα και η ΝΔ ιεραρχεί ψηλά αυτά τα ζητούμενα του κεφαλαίου, δεν δίστασε να προτείνει στην κυβέρνηση «να σταματήσουμε τις ιδεοληπτικές σκιαμαχίες, τους δογματισμούς και τους υψηλούς τόνους και όλες οι κοινωνικοπολιτικές δυνάμεις, ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορές και τον ανά περίοδο ρόλο μας στο πολιτικό σκηνικό, να "βάζουμε διαρκώς πλάτη", σε πνεύμα συνεννόησης, με αίσθημα ευθύνης, ώστε η χώρα (βλ. η εγχώρια καπιταλιστική οικονομία) να βγει γρήγορα και οριστικά από το τέλμα, να αναπτυχθεί με δικαιοσύνη και συνοχή και να πορευθεί με αξιοπρέπεια και δυναμισμό στο διεθνές σκηνικό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεζουμίζουν το λαϊκό εισόδημα, «απλώνουν» τις φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο (2019-07-19 00:00:00.0)
Οξύνει την κριτική από τη σκοπιά των συμφερόντων του κεφαλαίου (2015-07-28 00:00:00.0)
Συνεχίζονται τα αντιλαϊκά παζάρια (2014-08-08 00:00:00.0)
«Ενέσεις ρευστότητας» στους μεγαλοεπιχειρηματίες (2012-11-30 00:00:00.0)
Ξεπέρασε και τα 235 δισ. ευρώ! (2007-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ