Παρασκευή 12 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Απεργία σήμερα στα μεταλλεία βωξίτη στη Φωκίδα

Στο πλευρό των εργαζομένων το ΚΚΕ. Με απολύσεις κλιμακώνει την αντεργατική επίθεση η εργοδοσία

Από μεταλλευτική δραστηριότητα στη Φωκίδα
Από μεταλλευτική δραστηριότητα στη Φωκίδα
Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία βωξίτη, της πολυεθνικής εταιρείας «ΚΕΡΝΕΟΣ» στη Φωκίδα, ενάντια στις απολύσεις και στη χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας. Την απόφαση για απεργία πήραν το επιχειρησιακό σωματείο και το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας.

Στα μεταλλεία απασχολούνται περίπου 300 εργαζόμενοι με διάφορες σχέσεις εργασίας. Από τις 29 Μάη μέχρι σήμερα, έχουν γίνει 16 απολύσεις και δύο με το μανδύα της «οικειοθελούς». Επιπλέον, την περασμένη Παρασκευή, οι εργαζόμενοι είδαν απροειδοποίητα τους μισθούς τους μειωμένους κατά 15%!

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τρομοκρατία από την πλευρά της εργοδοσίας, για παραβίαση του οκτάωρου και εντατικοποίηση της δουλειάς, για μειώσεις μισθών, αλλαγές ωραρίων, με αύξηση των ωρών εργασίας, εργασίες τα Σαββατοκύριακα και κυνήγι συνδικαλιστών.

Καταγγέλλουν, επίσης, αλλαγή ακόμα και στους νομοθετημένους κανονισμούς εκμετάλλευσης των στοών, με τεράστιους κινδύνους για τη σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων. Το σωματείο, από την πλευρά του, έχει καταγγείλει ελλείψεις στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και αυτές τις μέρες η Επιθεώρηση Μεταλλείων διενεργεί ελέγχους στις στοές.

Η Τομεακή Επιτροπή Φωκίδας του ΚΚΕ, από την ανακοίνωση ακόμα της πώλησης των μεταλλείων, είχε προειδοποιήσει γι' αυτή την εξέλιξη, αφού απολύσεις, εντατικοποίηση και αύξηση της εκμετάλλευσης είναι ο δρόμος που γνωρίζει το κεφάλαιο για να αυξάνει τα κέρδη του.

Με την τελευταία ανακοίνωσή της, καλεί το λαό της περιοχής σε παμφωκικό ξεσηκωμό να συμπαρασταθεί στους εργάτες των μεταλλείων: «Η ταξική αλληλεγγύη -σημειώνει- είναι το όπλο που πρέπει να χρησιμοποιήσουν οι εργάτες, ώστε να αποκρουστεί αποτελεσματικά η επίθεση (...) Είναι το όπλο για να σπάσει ο φόβος και η εργοδοτική τρομοκρατία».

Στην αντίπερα όχθη, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα τήρησαν σιγήν ιχθύος. Μόλις προχτές, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε ανακοίνωση κατά των απολύσεων, χωρίς όμως να απαιτεί ρητά από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ την κατάργηση του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου που υπάρχει και επιτρέπει στην εργοδοσία να απολύει και να μειώνει μισθούς.

Σύμφωνα, τέλος, με καταγγελία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του Δήμου Δελφών, σε πρόσφατη συνάντηση της εργοδοσίας με τους εργαζόμενους, ειπώθηκε από τη μεριά της εταιρείας ότι «οι απολύσεις θα συνεχιστούν. Το μαγαζί αυτό δε συνδιοικείται. Κι όλη η κοινωνία να ξεσηκωθεί, θα το αντιμετωπίσουμε και θα βρούμε τους τρόπους, τότε θα δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε, πιο πριν όχι. Η επιχείρηση, λειτουργώντας ως αερόστατο και επειδή χάνει ύψος, τα βαρίδια πρέπει να πεταχτούν! Πάμε στην επόμενη μέρα, με ό,τι κόστος χρειαστεί. Κι όλο το μήνα να χάσω, θα τον αναπληρώσω αμέσως!».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» έφερε προς συζήτηση το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώντας να εκδοθεί ψήφισμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους. Ομως, η δημοτική αρχή (προέλευσης ΝΔ) δεν το έβαλε καν σε συζήτηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ