Παρασκευή 12 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΟΦΙΑ.-- Η πρόοδος στην κατασκευή του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου (SGC) που θα διασυνδέει ενεργειακά τη Βουλγαρία με την Ελλάδα, αλλά και άλλες βαλκανικές χώρες κυριάρχησε χτες στις συνομιλίες μεταξύ του Βούλγαρου Προέδρου Ρόσεν Πλεβνέλιεφ και του Αμερικανού απεσταλμένου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ειδικού συντονιστή για την Ενέργεια, Αμος Χόχσταϊν. Αμφότεροι αναφέρθηκαν στη σημασία της επικείμενης υπογραφής της επενδυτικής συμφωνίας για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του έργου, με επιχείρημα ότι η διαφοροποίηση των πηγών Ενέργειας για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη θα οδηγήσει τάχα «στη διαμόρφωση πιο ανταγωνιστικών τιμών για τον Ευρωπαίο καταναλωτή».

ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑ.-- Διαμαρτυρία κατά της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου τηλεπικοινωνιακού οργανισμού TELEKOM SLOVENIJE πραγματοποίησαν χτες στην πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λιουμπλιάνα, οργανώνουν οργανώσεις που αντιτίθενται στο ξεπούλημα του οργανισμού σε εταιρεία που εκπροσωπεί βρετανικά επενδυτικά κεφάλαια.

ΠΕΚΙΝΟ.-- Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι συνοριοφύλακας πυροβόλησε χτες ένα άτομο που προσπαθούσε να διασχίσει παράνομα τα σύνορα με τη ΛΔ Κορέας. Οι εκπρόσωποι της τοπικής κυβέρνησης στη Χελόνγκ, όπου σημειώθηκε το περιστατικό, ανέφεραν ότι ερευνώνται οι συνθήκες πυροβολισμού. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το πρακτορείο «Σινχουά» μετέδωσε ότι ο 73χρονος Ζου Γιονγκάνγκ, πρώην υπουργός δημόσιας ασφάλειας αλλά και πρώην μέλος της μόνιμης Επιτροπής του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ Κίνας, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, αφού βρέθηκε ένοχος για υποθέσεις διαφθοράς, κατάχρησης εξουσίας και σκόπιμης αποκάλυψης κρατικών μυστικών.

ΠEΣΑΒΑΡ.-- Επίθεση αυτοκτονίας, που έγινε στο βορειοδυτικό Πακιστάν, προκάλεσε το θάνατο δύο αστυνομικών και τον τραυματισμό ακόμα τριών. Η επίθεση έγινε εναντίον αυτοκινητοπομπής, που μετέφερε στέλεχος της αστυνομίας στην Πεσαβάρ. Την ευθύνη ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Αύξηση των βίαιων επιθέσεων σε αμάχους και κυανόκρανους στη δυτική πολιτεία του Σουδάν, Νταρφούρ, διαπιστώνει τους τελευταίους μήνες αξιωματούχος της μεικτής αποστολής ΟΗΕ - Αφρικανικής Ενωσης UNAMID, ανεβάζοντας σε τουλάχιστον 200.000 τους ανθρώπους που εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους μέσα στο τελευταίο τετράμηνο.

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-- Ο πρώην στρατιωτικός διοικητής των μουσουλμάνων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στη Σρεμπρένιτσα Νάσερ Οριτς συνελήφθη στη Βέρνη της Ελβετίας, όπου είχε μεταβεί, για να συμμετάσχει σε εκδήλωση, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, με βάση ένταλμα σύλληψης που εξέδωσε εναντίον του πέρσι η ειδική εισαγγελία εγκλημάτων πολέμου της Σερβίας.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Ανοδο κατέγραψε χτες η μετοχή της Βασιλικής Τράπεζας της Σκοτίας (RBS) μετά τις δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Οζμπορν ότι η κυβέρνηση της χώρας θα αρχίσει να πουλά μετοχές που κατέχει το Δημόσιο στην τράπεζα τους επόμενους μήνες σε μία προσπάθεια να δείξει πως η Βρετανία έχει αφήσει πίσω της τη χρηματοοικονομική κρίση. Στο μεταξύ, ο 72χρονος Βρετανός νομπελίστας Τιμ Χαντ παραιτήθηκε χτες από τη θέση του καθηγητή στο πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου, με αφορμή τη σεξιστική δήλωσή του ότι οι επιστημόνισσες θα πρέπει να εργάζονται σε ξεχωριστά εργαστήρια από τους άνδρες.

ΣΑΝΑΑ.-- Σε μία από τις χτεσινές αεροπορικές επιδρομές της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της στην Υεμένη σκοτώθηκαν τουλάχιστον 30 άμαχοι όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν με προορισμό τη νότια πόλη του Αντεν, βλήθηκε από πύραυλο.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Οι κενυατικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν το Σεπτέμβρη στο κλείσιμο προσφυγικού καταυλισμού που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της χώρας και φιλοξενεί πάνω από 300.000 Σομαλούς πρόσφυγες.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Τρεις γυναίκες που είχαν ζωστεί με εκρηκτικά ανατινάχτηκαν χτες καθ' οδόν προς την πόλη Μαϊντουγκούρι της βορειοανατολικής Νιγηρίας, όπου κατά τα φαινόμενα σκόπευαν να πραγματοποιήσουν βομβιστική επίθεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ