Σάββατο 13 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Αλλο ένα σχέδιο μακριά από τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες

Οι «βασικές αρχές» παρουσιάστηκαν, χτες, στους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών

Τις «βασικές αρχές, θέσεις και προτάσεις για την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στην Ελλάδα», παρουσίασε χτες η ηγεσία του υπουργείου στους διοικητές των εφτά Υγειονομικών Περιφερειών.

Από το προοίμιο ακόμα, η επιτροπή που το συνέταξε σημειώνει ότι το σχέδιο «έχει λάβει σοβαρά υπόψιν την ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται και θα βρίσκεται επί μακρόν η χώρα». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η σύνταξή του έγινε με το κριτήριο του δημοσιονομικού κόστους, όπως και οι μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Ετσι, ενώ στα λόγια εξαγγέλλεται η «παροχή υπηρεσιών ΠΦΥ, χωρίς καμιά οικονομική συμμετοχή, χωρίς προαπαιτούμενη ασφαλιστική κάλυψη, σε όλους τους διαμένοντες στη χώρα», δεν προτείνει τίποτε - εκτός από κάποιες ευχές στην κυριολεξία - για την ανάταξη του εργαστηριακού τομέα των πρώην μονάδων του ΕΟΠΥΥ, που έχουν ενταχθεί στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ).

Η υποτυπώδης λειτουργία αυτών των μονάδων - και οι μεγάλες λίστες στα δημόσια νοσοκομεία - υποχρεώνει τους ασφαλισμένους να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα, όπου καταβάλλουν συμμετοχή 15% για τις εξετάσεις, που τη διετία 2013 - 2014 ανήλθε σε 208,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, οι ανασφάλιστοι ακόμα και αν αποκτήσουν τη συνταγή για τα φάρμακα που χρειάζονται, θα πληρώσουν - όπως και οι ασφαλισμένοι - αιματηρές συμμετοχές.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου ΠΦΥ, το οποίο θα αποτελείται από τις Μονάδες Φροντίδας Υγείας Γειτονιάς (ΜοΦΥΓ) στο αστικό περιβάλλον και τα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΕΡΙ) στο αγροτικό περιβάλλον. Οι μονάδες αυτές θα λειτουργούν σε δωδεκάωρη βάση (8 π.μ. - 8 μ.μ.) και κατανέμονται σε 283 τομείς ΠΦΥ στις 13 διοικητικές περιφέρειες της χώρας. «Οποιοσδήποτε θέλει να χρησιμοποιήσει το Εθνικό Δίκτυο ΠΦΥ, θα πρέπει να εγγραφεί στη ΜοΦΥΓ της γειτονιάς και τα ΠΕΡΙ της περιοχής του, αποκτώντας, ταυτόχρονα, τον Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας», αναφέρεται στο σχέδιο.

Για την ανάπτυξη αυτού του Δικτύου, εκτιμάται ότι θα χρειαστούν 5.500 γιατροί (4.400 γενικοί γιατροί ή παθολόγοι και 1.100 παιδίατροι), 4.400 νοσηλεύτριες και επισκέπτριες Υγείας, 2.200 μαίες, 2.200 κοινωνικοί λειτουργοί και 2.200 γραμματείς.

«Οι εργασιακές σχέσεις όλων των εργαζομένων στην ΠΦΥ είναι ενιαίες, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όπως σε όλο το ΕΣΥ», αναφέρεται στο σχέδιο, και προστίθεται: «Σε έκτακτες περιπτώσεις και σε επείγουσες ανάγκες μπορούν να συνάπτονται συμβάσεις ορισμένου χρόνου, για την προσωρινή κάλυψη των αναγκών αυτών». Τέλος, το σχέδιο προβλέπει τη διασύνδεση του κρατικού δικτύου ΠΦΥ με «ομάδες κοινωνικής αλληλεγγύης και στήριξης, εθελοντικές οργανώσεις, ΜΚΟ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ