Σάββατο 13 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Σοβαρό πρόβλημα με τους παιδικούς σταθμούς

Παρεμβάσεις των συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας

Τον κίνδυνο να μην ανοίξουν το Σεπτέμβρη οι μισοί παιδικοί σταθμοί του Δήμου Αθηναίων, λόγω καθυστέρησης των προσλήψεων, επισήμανε ο Νίκος Σοφιανός, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», στη διάρκεια της προχτεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Εχουμε φτάσει δυόμιση μήνες μετά. Η κυβέρνηση πότε θα απαντήσει; Πότε θα γίνει ο διαγωνισμός και τι κινήσεις θα κάνετε; Ο υπουργός είναι πολυάσχολος και δεν μπορεί να απαντήσει, έστειλε όμως εγκύκλιο που λέει ότι είναι υποχρεωτική η κατάθεση των χρημάτων των δήμων σε εφαρμογή της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Δεν έχει μπει θέμα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ από τον κ. Βούτση ότι θα είναι υποχρεωτικό. Τώρα λέει ότι θα είναι υποχρεωτικό. Επιμένουμε στην απόφαση που έχουμε πάρει για να μην παραδοθούν τα χρήματα του δήμου».

Ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δήλωσε ότι «οι προσλήψεις των 11μηνων δεν έχουν ακόμη προκηρυχθεί. Δεν ξέρουμε πότε θα αποφασίσει η κυβέρνηση να βάλει μπροστά, μέχρι χτες δεν είχαμε καμία απάντηση από το υπουργείο Εσωτερικών γι' αυτά τα ζητήματα. Από τις παλαιότερες προσλήψεις των μονίμων, οι προσλήψεις θα είναι 25 από τους 274. Εδώ θα υπάρχουν μεγάλα κενά και όσο καθυστερούν τα 11μηνα τόσο θα μένουν ακάλυπτες και οι υπηρεσίες γιατί από την άλλη μεριά έχουμε και μείωση των προσλήψεων του ΕΣΠΑ. Δεν ξέρω πώς θα μπορέσουν να λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί, με δεδομένο ότι υπάρχουν 2.516 καινούργιες αιτήσεις μέχρι τώρα, συν 3.250 παιδιά που υπήρχαν. Αν αυτό το θέμα δε λυθεί σε ικανοποιητικό βαθμό δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν».

Σχετικά με τη φορολόγηση των μισθωμάτων του δήμου ο Στ. Λάμπρου δήλωσε: «Με το μνημονιακό φορολογικό νόμο του 2013, από 1.4.2014 φορολογούνται και οι δήμοι για τα έσοδα από τα μισθώματα (π.χ. από κυλικεία και διάφορους χώρους που νοικιάζει ο δήμος), τα οποία για μέχρι 12.000 ευρώ είναι 11% και από 12.000 και πάνω είναι 33%. Δηλαδή, το ένα τρίτο από τα έσοδα που έχει ο δήμος από τα μισθώματα θα τα πληρώσει φόρους. Προτείνουμε, λοιπόν, επειδή η κα Βαλαβάνη κατεβάζει ένα μίνι φορολογικό νομοσχέδιο για να απαλύνει κάποιες από τις τρομερές ανισότητες που υπάρχουν, να ζητήσει και ο Δήμος της Αθήνας με τροπολογία και η ΚΕΔΕ ώστε να απαλλαγούν και πάλι οι δήμοι, όπως γινόταν μέχρι και το 2013. Πρέπει να υπάρχει πίεση στην κυβέρνηση ώστε αυτά τα ζητήματα στο άμεσο μέλλον να λυθούν διότι θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερος στραγγαλισμός των δήμων στη λειτουργία τους και όσες υπηρεσίες μπορούν να προσφέρουν σήμερα, έστω και αυτές τις λίγες, δεν θα μπορούν το επόμενο διάστημα να τις προσφέρουν».

Για την πυρκαγιά στο ΚΔΑΥ στον Ασπρόπυργο ο σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» υπογράμμισε: «Πιστεύω θα αλλάξατε γνώμη μετά από την πυρκαγιά στο ΚΔΑΥ Ασπροπύργου, σχετικά με κάποια θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος, που υπάρχει μια αντίληψη ότι δεν μας αφορούν. Σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, που ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των μετρήσεων των ρύπων που έχουν σημειωθεί στο κέντρο της Αθήνας από την πυρκαγιά, οι ρύποι είναι στα δεκαπλάσια και πενταπλάσια όρια από τα φυσιολογικά. Με αυτό το σκεπτικό, λοιπόν, τα ζητήματα της ασφάλειας, της εργασίας, το κομμάτι της πυρασφάλειας, είναι σοβαρά και πρέπει να μας απασχολούν άσχετα αν ο χώρος δεν βρίσκεται αμιγώς στο Δήμο της Αθήνας και πρέπει να πιέσει και ο Δήμος της Αθήνας όλους τους αρμόδιους φορείς ώστε να πάρουν μέτρα γιατί αν γίνει ένα μεγάλο βιομηχανικό ατύχημα, οι συνέπειες δεν θα περιοριστούν μόνο στην περιοχή του εργοστασίου ή οποιουδήποτε χώρου αλλά θα έχει τεράστιες επιπτώσεις σε όλη την Αττική».

Επίσης, ο Στ. Λάμπρου έθεσε το ζήτημα της εγκατάλειψης του Πεδίου του Αρεως και τόνισε: «Ξέρουμε ότι είναι θέμα της Περιφέρειας, ξέρουμε ότι στέλνετε ένα απορριμματοφόρο, ένα πλυστικό και 4 - 5 εργάτες επιβοηθητικά. Πρέπει να υπάρξει μια δική σας πρωτοβουλία ώστε να πιεστεί η Περιφέρεια να δώσει λύση. Δύο - τρεις ανάσες υπάρχουν στο κέντρο της Αθήνας: Εθνικός Κήπος, Πεδίον του Αρεως και οι λόφοι που υπάρχουν». Τέλος, έθεσε το ζήτημα της κλειστής παιδικής χαράς του Αγίου Παντελεήμονα, που ανοίγει δύο φορές τη βδομάδα από ιδιώτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ