Σάββατο 13 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Επίσκεψη Κινέζου στρατηγού στις ΗΠΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το ζήτημα της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας (ΝΚΘ) είναι ένα μόνο επεισόδιο στην ιστορία των σινο-αμερικανικών σχέσεων και οι δύο πλευρές θα πρέπει να κοιτάξουν μπροστά στο μέλλον, προσέχοντας άλλα, πιο σημαντικά περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Αυτά δήλωσε - σύμφωνα με το «Σινχουά», αλλά και το «Ρόιτερς» - ο στρατηγός Φαν Τσανγκλόνγκ, αντιπρόεδρος της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής της Κίνας, σε συνάντηση που είχε στο Πεντάγωνο με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Αστον Κάρτερ, στο πλαίσιο εβδομαδιαίας επίσκεψης στην Ουάσιγκτον ενόψει και του ταξιδιού που θα κάνει στις ΗΠΑ το φθινόπωρο ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.

Η ειδική αναφορά του Τσανγκλόνγκ στη ΝΚΘ έγινε καθώς, ειδικά τις τελευταίες μέρες, η Ουάσιγκτον αναμοχλεύει διαρκώς (εξυπηρετώντας τις δικές της σκοπιμότητες) την κατάσταση στην περιοχή, στην οποία οι κινεζικές αξιώσεις προκαλούν την έντονη αντίδραση άλλων χωρών, με τις οποίες οι εδαφικές διαφορές βρίσκονται στο επίκεντρο πολύπλευρων ανταγωνισμών.

Στη συνάντηση αποτυπώθηκε, αφενός η «διάθεση συνεργασίας», αφετέρου οι αντιθέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Από τη μεριά του, ο Κάρτερ μετέφερε τη δέσμευση των ΗΠΑ για ανάπτυξη μιας «βιώσιμης και ουσιαστικής σχέσης μεταξύ των στρατών των δύο χωρών». Πρόσθεσε ακόμα ότι προσδοκά σε εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ άλλων και στη «διατήρηση της ειρήνης» όπως και σε «εποικοδομητική αντιμετώπιση των διαφορών», ζητώντας να σταματήσουν οι εγγειοβελτιώσεις και η στρατιωτικοποίηση αμφισβητούμενων περιοχών. Μεταξύ άλλων, ο Τσανγκλόνγκ υπογράμμισε ότι οι κατασκευαστικές εργασίες της Κίνας στην περιοχή (επιχωματώσεις για ανάπτυξη λιμενικών και άλλων υποδομών σε νησιά που διεκδικούν και άλλες χώρες) αποσκοπεί στη βελτίωση της ζωής και την καλύτερη προστασία της κυριαρχίας της, ενώ κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν τις «στρατιωτικές δραστηριότητες» στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ