Σάββατο 13 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ «GORDIAN KNOT 15»
Αξιολόγηση της «πολεμικής ετοιμότητας» του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Θεσσαλονίκης

Με σενάριο στήριξης ένοπλης στρατιωτικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Βαλτική Θάλασσα...

Στιγμιότυπο από την άσκηση - Δεύτερος από δεξιά ο ΝΑΤΟικός «αξιολογητής», διοικητής του Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (LANDCOM)
Στιγμιότυπο από την άσκηση - Δεύτερος από δεξιά ο ΝΑΤΟικός «αξιολογητής», διοικητής του Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (LANDCOM)
Ολοκληρώθηκε χtες η άσκηση «GORDIAN KNOT 15» («Γόρδιος Δεσμός») του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου NRDC-GR που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, με βασικό ζητούμενο την αξιολόγηση της «πολεμικής ετοιμότητας» του Στρατηγείου για «σχεδίαση και διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων» της ΝΑΤΟικής λυκοσυμμαχίας.

Η άσκηση ξεκίνησε στις 2 Ιούνη και αναπτύχθηκε στο στρατόπεδο «ΠΡΟΚΟΠΙΔΗ» στην Ασσηρο, στο στρατόπεδο «ΛΕΒΑΝΤΗ» στη Σίνδο και στην έδρα του NRDC-GR στη Θεσσαλονίκη, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ συμμετείχαν σε αυτήν 1.625 αξιωματικοί και υπαξιωματικοί από 20 χώρες.

Προετοιμασίες για ΝΑΤΟική επέμβαση στη Βαλτική

Χαρακτηριστικό των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών του ΝΑΤΟ, στους οποίους εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, είναι και το ίδιο το σενάριο της άσκησης, το οποίο μιλά για ΝΑΤΟική στρατιωτική επέμβαση σε χώρα της Βαλτικής (Εσθονία), που απειλείται από άλλη ισχυρή χώρα της περιοχής, η οποία «επιδιώκει να εδραιωθεί ξανά ως πολιτική και οικονομική περιφερειακή δύναμη, αποκλείοντας την εξωτερική επιρροή από ΝΑΤΟ - ΕΕ - ΟΗΕ».

«Φωτογραφίζει», δηλαδή, ξεκάθαρα την αντιπαράθεση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία, την κρίση στην Ουκρανία, τις ΝΑΤΟικές προετοιμασίες για το ενδεχόμενο γενίκευσης της ένοπλης αντιπαράθεσης σε όλη την περιοχή της Βαλτικής και την «κρίσιμη θαλάσσια αρτηρία από το Βόρειο Ατλαντικό ως τη Βαλτική Θάλασσα», όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην περιγραφή του σεναρίου της άσκησης.

«Αξιολόγηση πολεμικής ετοιμότητας» για τις επεμβάσεις της λυκοσυμμαχίας

Αναλυτικά, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, η άσκηση «Gordian Knot 15» «ήταν τύπου ανάπτυξης Σταθμών Διοικήσεως (COMMAND POST EXERCISE-CPX), είχε ως σκοπό την διατήρηση και επαύξηση της ικανότητας του NRDC-GR στη σχεδίαση και διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων σε ένα πλήρες επιχειρησιακό περιβάλλον, στο πλαίσιο της αξιολόγησης της πολεμικής ετοιμότητάς του (Combat Readiness Evaluation - CREVAL), από το Στρατηγείο Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (LANDCOM)».

«Το σενάριο», επισημαίνει το ΓΕΕΘΑ, «βασίστηκε στην ενεργοποίηση της συλλογικής άμυνας στη βάση του άρθρου 5 της Συμμαχίας, σε περίοδο υψηλής εντάσεως, με σκοπό τη διατήρηση και ενίσχυση των δυνατοτήτων του Στρατηγείου υπό πλήρη ανάπτυξη, ως Υψηλής Ετοιμότητας (High Readiness Force - HRF), τόσο στην σχεδίαση όσο και στην διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων».

Επικεφαλής της ομάδας αξιολόγησης ήταν ο διοικητής του Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (LANDCOM), Τζ. Νίκολσον, ο οποίος μαζί με τον διοικητή του NRDC-GR, Η. Λεοντάρη, χτες, μέρα ολοκλήρωσης της άσκησης, έδωσαν συνέντευξη Τύπου στο Στρατόπεδο «Προκοπίδη» της Ασσήρου.

Δήλωσαν «περήφανοι» για την ικανότητα του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου της Θεσσαλονίκης και επιβεβαίωσαν ότι τόσο το NRDC-GR όσο και συνολικά οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ είναι έτοιμες, αν τους ζητηθεί από τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών, να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε «απειλής». Σ' αυτές αναφέρθηκαν η ISIS, τα κύματα προσφύγων και μεταναστών (!) που περνάνε από την Τουρκία και την Ελλάδα με προορισμό άλλες χώρες της Ευρώπης και, βέβαια, η κρίση στην Ουκρανία.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, τους επόμενους μήνες, στο Στρατηγείο θα ενταχθούν δυνάμεις από νέα κράτη - μέλη, γεγονός που «διαφημίζεται» ως περαιτέρω αναβάθμισή του στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς της λυκοσυμμαχίας...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κρίκος» του ΝΑΤΟ ακόμα και για «ολοκληρωτικό πόλεμο» (2022-10-04 00:00:00.0)
Ψάχνει «πρακτικάριους» στην Ελλάδα! (2020-05-15 00:00:00.0)
Με την Ελλάδα πρωταγωνιστή στη ΝΑΤΟική ατζέντα (2018-05-24 00:00:00.0)
«Επιθεώρηση» από τον Αμερικανό πρέσβη (2018-04-28 00:00:00.0)
Διατυμπανίζει τις σχέσεις «δέσμευσης» και «άρρηκτης συμμαχίας» με το ΝΑΤΟ (2014-09-27 00:00:00.0)
Στο Γ' Σώμα Στρατού ο διοικητής του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο (2014-06-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ