Τρίτη 26 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Στο ρόλο του εμπρηστή

Η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ με την Αυστριακή ομόλογό της

Associated Press

Η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ με την Αυστριακή ομόλογό της
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας: ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) που συνεδρίασε χτες στο Λουξεμβούργο φέρεται «απογοητευμένο» από την πορεία του «πολιτικού διαλόγου» στην ΠΓΔΜ, κατηγόρησε ανοιχτά την υπουργό Εξωτερικών Ιλιένκα Μίτρεβα που ανταπέδωσε κάνοντας δηλώσεις περί «υπερβολικής σκληρότητας», απειλεί με διακοπή της «Συμφωνίας Σύνδεσης» και επέλεξε τον πρώην υπουργό Αμυνας της Γαλλίας, Φρανσουά Λιοτάρ, ως «μόνιμο αντιπρόσωπο» της ΕΕ στα Σκόπια.

Η επίθεση κατά της κυβέρνησης των Σκοπίων είναι «αποτέλεσμα» των (...) προσπαθειών του στρατοκράτη της ΕΕ και αχυράνθρωπου των ΗΠΑ Χ. Σολάνα, ο οποίος «διαμεσολαβώντας» κάνει ό,τι μπορεί για το διαμελισμό της ΠΓΔΜ και την «ανάγκη διεθνούς παρουσίας». Η προεδρεύουσα του Συμβουλίου της ΕΕ υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αννα Λιντ τόνισε ότι «υπάρχει απογοήτευση από την πλευρά της ΕΕ», και αυτό γιατί «ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει» στην πορεία των πολιτικών διαπραγματεύσεων στην ΠΓΔΜ. Από τον περασμένο Απρίλη, που υπογράφηκε η «Συμφωνία Σύνδεσης» μεταξύ ΕΕ και ΠΓΔΜ, υπήρξε «δέσμευση» των Σκοπιανών ηγετών για την επίτευξη «ουσιαστικών αποτελεσμάτων» μέχρι τα «τέλη Ιούνη».

Σύμφωνα με την προεδρεύουσα του Συμβουλίου «εμείς σήμερα διαπιστώνουμε επιδείνωση της κατάστασης». Παρ' όλα αυτά οι 15 ΥΠΕΞ της ΕΕ επανέλαβαν ότι «δεν υπάρχει στρατιωτική επίλυση» της κρίσης. Την πλευρά της ΠΓΔΜ αντιπροσώπευσε τελικά στο Λουξεμβούργο μόνο η ΥΠΕΞ, Ιλ. Μίτρεβα, παρόλο που είχε προαγγελθεί ότι θα ήταν παρόντες τόσο ο πρωθυπουργός Λ. Γκεοργκιέφσκι, όσο και οι εκπρόσωποι «όλων» των πολιτικών κομμάτων. Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα του ξεχαρβαλώματος Χ. Σολάνα, η μη έλευση όλων αυτών στο Λουξεμβούργο «αποτελεί μια ένδειξη της κρισιμότητας της κατάστασης στη Μακεδονία». Από την πλευρά του ο Ελληνας ΥΠΕΞ, Γ. Παπανδρέου, προσπάθησε να (...) δικαιολογήσει την αλλαγή στάσης της ΕΕ έναντι της κυβέρνησης των Σκοπίων, αποδίδοντας κι αυτός «ευθύνες», στην κυβερνητική πλευρά (!!!). Αλλά όταν «διαμεσολαβεί» κάποιος σαν τον Χ. Σολάνα και η διένεξη οξύνεται, ποιος μπορεί να κρίνει αν εξαρτάται από τις πραγματικές αντιθέσεις ή είναι προβοκάτσια;

Κι όμως όλοι αντιλαμβάνονται επαρκώς ότι πρόκειται για «τελευταία ευκαιρία» (...). Κατά τ' άλλα ο πρώην υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Φρ. Λιοτάρ - και, νυν, βουλευτής -επιλέχθηκε ως ο «μόνιμος εκπρόσωπος» της ΕΕ στα Σκόπια. Ο διορισμός του Φρ. Λιοτάρ, που διατέλεσε υπουργός Αμυνας της Γαλλίας το 1993 και το 1995, ανακοινώθηκε από τον ΥΠΕΞ της Γαλλίας, Ου. Βεντρίν, και η «εντομή» έχει περιορισμένη διάρκεια «τριών ή τεσσάρων μηνών». Το σημαντικό είναι ότι ο Φρ. Λιοτάρ θα «εξαρτάται» πλήρως από τον Χ. Σολάνα, του οποίου θα είναι «βοηθός». Ενας άλλος Γάλλος, ο διεθνολόγος και γερουσιαστής Ρομπέρ Μπανταντέρ, φέρεται ως «σύμβουλος» της σκοπιανής κυβέρνησης.

Η Γαλλία προωθεί δικούς της ανθρώπους ενόψει επιχείρησης επέμβασης και με δηλωμένη τη «δυσφορία» των ΗΠΑ. Στο Συμβούλιο της ΕΕ έγινε εκβιασμός προς την ΠΓΔΜ και για τα λεφτά του Συμφώνου Σύνδεσης ΕΕ - ΠΓΔΜ από τα οποία έχουν εγκριθεί 38 εκατ. ευρώ και προβλέπονται άλλα 42 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου «οι εξελίξεις δεν είναι θετικές και υπάρχει σαφής όξυνση». Παραμένει αδιευκρίνιστο το ζήτημα του «ονόματος» της ΠΓΔΜ, το οποίο από πλευράς των Σκοπίων θεωρείται «σημαντικό» εργαλείο εξεύρεσης λύσης. Υπενθυμίζεται ότι στο «όνομα» είχε εμπλακεί παλιότερα και ο Ρ. Μπανταντέρ (...).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ