Τρίτη 26 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Κεντρική στρατηγική για ώριμες προσωπικότητες

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών

«Το ΚΚΕ και με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών υψώνει φωνή διαμαρτυρίας, γιατί ενώ το φαινόμενο της εξάρτησης καθημερινά γίνεται και πιο τραγικό, οι θάνατοι και η εξαθλίωση αυξάνονται αλματωδώς, η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο», τονίζει το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

«Παράλληλα, συνεχίζει η ανακοίνωση, αναπτύσσεται ιδεολογική επίθεση για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών ουσιών και τη χορήγηση ηρωίνης στους τοξικομανείς, γεγονός που σημαίνει διαχείριση και όχι καταπολέμηση του προβλήματος, ενώ εμπεριέχει και τη λογική της αποδοχής του ως αναπόφευκτου λίγο πολύ φαινομένου. Το ΚΚΕ υποστηρίζει την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας κεντρικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της τοξικομανίας, που θα έχει σαν κεντρικό στοιχείο της την πρόληψη και κατά συνέπεια την εξασφάλιση των νομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών προϋποθέσεων που απαιτούνται για τη διαμόρφωση νέων με ώριμες και αγωνιστικές προσωπικότητες.

Στα πλαίσια αυτά χρειάζεται:

  • Η δημιουργία δικτύου επιμόρφωσης γονιών, εκπαιδευτικών.
  • Η διαμόρφωση ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, παίρνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε ηλικίας.
  • Η ύπαρξη ειδικού συμβούλου στήριξης σε όλα τα σχολεία.
  • Η στήριξη και ανάπτυξη, με πολιτική και οικονομική ευθύνη του κράτους, σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και τους μαζικούς φορείς, ολοκληρωμένου δικτύου Συμβουλευτικών Σταθμών.

Είναι ευθύνη του κράτους να παρέχει τη δυνατότητα απεξάρτησης σε όσους αποφασίζουν να απεξαρτηθούν. Αυτό σημαίνει ότι:

  • Το κράτος είναι υποχρεωμένο να λειτουργεί τόσες θεραπευτικές μονάδες όσες είναι απαραίτητες για να καλύπτουν τη ζήτηση που υπάρχει για θεραπεία.
  • Το κράτος είναι υποχρεωμένο να στηρίζει την κοινωνική επανένταξη των απεξαρτημένων, εξασφαλίζοντάς τους εκπαίδευση και εργασία.

Το νομικό πλαίσιο θα πρέπει να λειτουργεί σε κάθε περίπτωση αποτρεπτικά απέναντι στη χρήση ναρκωτικών ουσιών.

  • Οι ποινές των εμπόρων ναρκωτικών πρέπει να είναι βαριές και εξαιρετικά αυστηρή η δικαστική τους αντιμετώπιση.
  • Να καταργηθούν οι νόμοι 2791/99 και 2161/93 που δίνουν τη δυνατότητα ακόμα και ελεύθερης διακίνησης μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών.
  • Χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα για τους εξαρτημένους χρήστες:

Να μην κλείνονται οι υπόδικοι για ναρκωτικά χρήστες στις κοινές φυλακές μαζί με ποινικούς κρατούμενους ή σε ψυχιατρεία.

Να διαμορφωθούν ειδικά σωφρονιστικά - θεραπευτικά καταστήματα.

Να δημιουργηθεί ειδικό σώμα δικαστών, κατάλληλα εκπαιδευμένων, για το χειρισμό υποθέσεων χρηστών που παραβαίνουν τους νόμους για τα ναρκωτικά. Αυτοί οι δικαστές θα πρέπει να έχουν αποκτήσει ειδικές γνώσεις και λαμβάνοντας υπόψη τους όλες τις παραμέτρους (ηλικία, ψυχοσύνθεση, ιδιαίτερα προβλήματα), να μπορούν να διακρίνουν τις περιπτώσεις (απλή χρήση, εξάρτηση, εμπορία) και να επιβάλλουν κατάλληλες ποινές, που στόχο θα έχουν να διευκολύνουν την απεξάρτηση των τοξικομανών».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Το ΚΚΕ μπροστά στην τραγική πραγματικότητα που διαμορφώνεται καλεί τον ελληνικό λαό, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες να πάρουν μέρος σ' έναν μεγάλο αγώνα για την ανατροπή των αιτιών που παράγουν το πρόβλημα. Να απαιτήσουν ουσιαστικά μέτρα για την καταπολέμηση της εξάρτησης, να μη συμβιβαστούν με το πρόβλημα. Γιατί όπως λέει ο ποιητής: "Ο,τι σώσεις μες την αστραπή, καθαρό στον αιώνα θα διαρκέσει"».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2013-03-09 00:00:00.0)
Θα σχεδιάζουν στη βάση της σχέσης... κόστους - οφέλους! (2010-07-07 00:00:00.0)
Βαθιά ταξικές οι αιτίες που γεννούν το πρόβλημα της εξάρτησης (2008-06-26 00:00:00.0)
Τα παιδιά, κίνητρο για απεξάρτηση (2002-03-06 00:00:00.0)
Κοινωνικός δαρβινισμός και κοινωνικός έλεγχος (2001-06-24 00:00:00.0)
Λέμε ΟΧΙ με πλήρη συνείδηση (1997-03-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ