Τετάρτη 17 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εν αναμονή της ανακοίνωσης των επίσημων αποτελεσμάτων

Η τουρκική αστική τάξη προβληματίζεται μήπως δεν κατορθώσει να επιδράσει καθοριστικά στις ευρύτερες διεργασίες που επιταχύνονται στην περιοχή

ΑΓΚΥΡΑ.--

Την ανησυχία που προκαλούν στην τουρκική αστική τάξη οι ανακατατάξεις στην ευρύτερη περιοχή αποτύπωσε η χτεσινή επισήμανση που επέλεξε να κάνει ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, ότι η Αγκυρα «δεν θα επιτρέψει» την εμφάνιση κάποιας - σύμφωνα με τη «Χουριέτ» - δυνητικά απειλητικής οντότητας στη Συρία. Σημειώνοντας όλο νόημα ότι «μερικές φορές υπάρχουν διαφορές μεταξύ των προτεραιοτήτων και των συμφερόντων της Τουρκίας και αυτών των δυνάμεων» (που συγκροτούν το διεθνή Συνασπισμό που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ για την «αντιμετώπιση» του "Ισλαμικού Κράτους"») και «μερικές φορές ταιριάζουν», ο Αρίντς υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει λάβει μέτρα περιφερειακά, αλλά και εντός των συνόρων της, για να εγγυηθεί την εσωτερική και την εξωτερική της ασφάλεια.

Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, ο Αρίντς - ο οποίος προχώρησε στις παραπάνω δηλώσεις μετά από προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου - εξέφρασε την ανησυχία της τουρκικής πλευράς για τις προσπάθειες που φέρονται να αναπτύσσουν διάφορες κουρδικές ομάδες της Συρίας, για να «ενοποιήσουν» τις περιοχές τους. Κάτι τέτοιο ασφαλώς θα δημιουργούσε τετελεσμένα «απειλητικά» για τις σημερινές «ισορροπίες» και στην Τουρκία, όπου επίσης κατοικούν εκατομμύρια Κούρδοι. Μάλιστα, στις πρόσφατες εκλογές φάνηκε ότι στο εσωτερικό των Κούρδων της Τουρκίας βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες ως προς το ποια πολιτική δύναμη θα εκπροσωπήσει καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου, με το οποίο αυτό το τμήμα του πληθυσμού συνδέεται και σ' αυτό το πλαίσιο φαίνεται ότι ενισχύθηκε το HDP (που ουσιαστικά εκπροσωπεί και το PKK στις συνομιλίες του με την τουρκική κυβέρνηση).

«Οι άνθρωποι στις βομβαρδισμένες περιοχές εκκαθαρίζονται εθνικά από τους PYD και τους YPG, όπως και από το "Ισλαμικό Κράτος". Αυτές είναι περίεργες σχέσεις και συμμαχίες. Βλέπουμε ενδείξεις μιας επιχείρησης που εξελίσσεται ως φόρμουλα για να ενοποιηθούν περιοχές», ισχυρίστηκε ο Αρίντς, συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία προειδοποίησε τις ΗΠΑ και τα άλλα μέλη του συνασπισμού για τον κίνδυνο δημογραφικής «εκκαθάρισης και την τοποθέτηση ορισμένων στοιχείων» από τους YPG και τους PYD μετά τους βομβαρδισμούς.

Η συνεδρίαση του (προσωρινού) υπουργικού συμβουλίου έγινε εν αναμονή της ανακοίνωσης των επίσημων αποτελεσμάτων των εκλογών, μετά την οποία θα συγκληθεί σε Σώμα η νέα Βουλή και ο Πρόεδρος της χώρας αναμένεται να ξεκινήσει τις διερευνητικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης.

Οι επαφές συνεχίζονται και παρασκηνιακά, ενώ είναι φανερό ότι κάθε αστική πολιτική δύναμη (καταρχήν από τα τέσσερα κόμματα που μπήκαν στη Βουλή) αναζητά την τακτική που θα της προσφέρει τη μεγαλύτερη δυνατή ευελιξία ως προς τις συμμαχίες που θα επιλέξει, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ανάπτυξη της καπιταλιστικής οικονομίας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ διέψευσε δημοσιεύματα που εμφάνιζαν την Τουρκία να ηλεκτροδότησε την πόλη Ταλ Αμπιαντ την περίοδο που βρισκόταν εξολοκλήρου υπό τον έλεγχο του «ΙΚ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ