Τετάρτη 17 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί σήμερα

Από την προηγούμενη συνάντηση του απεσταλμένου του ΟΗΕ Ε. Αϊντε (στο κέντρο) με τον Ν. Αναστασιάδη και τον Μ. Ακιντζί
Από την προηγούμενη συνάντηση του απεσταλμένου του ΟΗΕ Ε. Αϊντε (στο κέντρο) με τον Ν. Αναστασιάδη και τον Μ. Ακιντζί
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΙΕΡΟΣΟΛΥΜΑ.--

Νέα επίσημη συνάντηση είναι προγραμματισμένο να έχουν σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο επανέναρξης των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ -που ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα παρακολουθούν στενά- και αλληλεπιδρούν με την όξυνση των ανταγωνισμών σε μια «εύφλεκτη» περιοχή.

Χτες, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Εσπαν Μπαρθ Αϊντε επρόκειτο να έχει χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες, ενώ οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, φέρονταν να είχαν σχεδόν ετοιμάσει την αξιολόγηση «συγκλίσεων» και «αποκλίσεων» που σήμερα θα υπέβαλαν στην επίσημη συνάντηση, για να αξιοποιηθεί για τη συνέχεια.

Οι διεργασίες γύρω από το Κυπριακό επισπεύδονται, σε μια περίοδο που καθημερινές είναι και οι εξελίξεις γύρω από τη διασφάλιση όλο και πιο ευνοϊκού «περιβάλλοντος» για τους επενδυτές στην Κύπρο επιτάχυνσης μιας σειράς ιδιωτικοποιήσεων, αύξησης «φορολογικών κινήτρων» για τις επιχειρήσεις κτλ.

Στο πλαίσιο προσέλκυσης επενδυτών εντάσσεται και η απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει απευθείας σε ιδιώτες ορισμένα τμήματα του λιμανιού στη Λεμεσό (απ' όπου πρόσφατα Αναστασιάδης - Ακιντζί έστειλαν μήνυμα «ενότητας» παρακολουθώντας μαζί θέατρο). Μεταξύ άλλων, σε «στρατηγικό επενδυτή» θα δοθεί ένας εμπορευματικός σταθμός πολλαπλών χρήσεων. Ο υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων, Μάριος Δημητριάδης, δήλωσε σχετικά: «Αν κάποιος δει το χάρτη της περιοχής μας πιο προσεκτικά και σε βάθος χρόνου, θα παρατηρήσει ότι σε όλο το μήκος της Νότιας Ευρώπης και της Βόρειας Αφρικής υπάρχουν φιλόδοξα λιμάνια που προχωρούν σε επιθετικές συνεργασίες, με επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, για να καταστούν πιο ανταγωνιστικά και να διεκδικήσουν μερίδιο. Εμείς δεν έχουμε σκοπό να απουσιάσουμε από αυτό το "ξαναμοίρασμα της πίτας". Θα είμαστε όχι απλώς παρόντες, αλλά πρωταγωνιστές. Το λιμάνι της Λεμεσού εκσυγχρονίζεται, ώστε να μετατραπεί σε μια πύλη ανάπτυξης για το μέλλον. Η Κύπρος μας οφείλει να είναι ανταγωνιστική...».

«Ενδιαφέρον» και από το Ισραήλ

Ενδιαφέρον για τις εξελίξεις γύρω από το Κυπριακό δεν παρέλειψε να εκφράσει και το Ισραήλ, στην προχτεσινή επίσημη επίσκεψη που ο Ν. Αναστασιάδης πραγματοποίησε στη χώρα και συναντήθηκε με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία.

Στη διάρκεια των διμερών επαφών, επιβεβαιώθηκε ότι η Λευκωσία επιλέγει να εμπλακεί όλο και βαθύτερα στις ενδοϊμπεριαλιστικές διεργασίες που μαίνονται στην περιοχή, με επίκεντρο και την «ενεργειακή ασφάλεια», τη διάνοιξη δηλαδή ενεργειακών διαδρόμων τροφοδοσίας μεγάλων αγορών (όπως η ευρωπαϊκή) και μονοπωλίων, για τον έλεγχο των οποίων κοντράρονται ισχυροί όμιλοι.

Ετσι, σύμφωνα με χτεσινά κυπριακά δημοσιεύματα, Αναστασιάδης και Νετανιάχου συμφώνησαν να επιταχυνθεί η συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή, αλλά και μεταξύ άλλων να εξεταστεί η παραγωγή ηλεκτρισμού από φυσικό αέριο και η μεταφορά του στην Ευρώπη (μέσω καλωδίου που θα συνδέει Ισραήλ, Κύπρο, Ελλάδα). Μεταξύ άλλων, οι δύο πλευρές φέρονται να συζήτησαν την ανάπτυξη κοινών τουριστικών προγραμμάτων, αλλά και τη δημιουργία ατμοπλοϊκών γραμμών.

Ανησυχητική για τους λαούς είναι και η περιπλοκή των «παζαριών» στο Μεσανατολικό, στα οποία επίσης η Λευκωσία διεκδικεί να παίξει «ρόλο», αφού φέρεται έτοιμη να μεσολαβήσει, ώστε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός να παρουσιάσει σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τις θέσεις του Τελ Αβίβ (ενώ φυσικά θα συνεχίζει την απαράδεκτη κατοχή και τη βάναυση τρομοκρατία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού). Μάλιστα, κυπριακά ΜΜΕ εμφάνισαν τον Αναστασιάδη να έχει αναλάβει και ρόλο «αγγελιοφόρου», μεταφέροντας μηνύματα μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Παλαιστινιακό.

  • Στα Κατεχόμενα, στην ηγεσία του «αριστερού» Ρεπουμπλικανικού τουρκικού κόμματος (ΡΤΚ) αναδείχτηκε ξανά ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Το ΡΤΚ είναι σήμερα η βασική συνιστώσα της «κυβέρνησης» του ψευδοκράτους.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ