Τετάρτη 17 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Εκλογές διπολικού εγκλωβισμού του λαού

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ.--

Σε «ντέρμπι», με τη συμβολή των ΜΜΕ και των μηχανισμών των αστικών επιτελείων, εξελίσσεται η αντιπαράθεση μπροστά στις αυριανές βουλευτικές εκλογές στη Δανία, ανάμεσα στα δύο διαχειριστικά στρατόπεδα - μπλοκ, το «κόκκινο» με επικεφαλής τους σοσιαλδημοκράτες και τη νυν πρωθυπουργό Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ και το «μπλε» συντηρητικό, με επικεφαλής τον ηγέτη του Φιλελεύθερου Κόμματος, Λαρς Λέκε Ράσμουσεν. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν διαφορά, είτε με τον έναν είτε με τον άλλο μπροστά, κάτω και από 1%. Το σίγουρο είναι ότι για το δανέζικο λαό είναι εξασφαλισμένη η συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής και από τα δύο μπλοκ.

Πάντως, το θέμα της μετανάστευσης και οι ανησυχίες για την εξέλιξη της καπιταλιστικής κρίσης -όταν οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις δίνουν 1,7% ανάπτυξη το 2015- είναι τα κύρια θέματα συζήτησης, με τα οποία επιχειρείται να εγκλωβιστούν και πάλι τα λαϊκά στρώματα.

Επίσης, το ακροδεξιό, ρατσιστικό, αντικομμουνιστικό Λαϊκό Κόμμα της Δανίας (DF) φαίνεται να προωθείται από τα αστικά επιτελεία ως εφεδρεία και οι δημοσκοπήσεις του δίνουν ως και 18% (το 2011 είχε 12,3%). Η Κοκκινοπράσινη Συμμαχία, οπορτουνιστικό κόμμα, μέλος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, έχει συμπαραταχθεί με το μπλοκ της Τόρνινγκ, στο όνομα του μικρότερου κακού.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία, που λόγω των εμποδίων που βάζει το αστικό κοινοβουλευτικό σύστημα, δεν μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές, καλεί τα λαϊκά στρώματα να ψηφίσουν λευκό και ταυτόχρονα να δυναμώσουν το ταξικό εργατικό κίνημα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ