Πέμπτη 18 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΗΕ - ΥΕΜΕΝΗ
Μελετούν σχέδιο εκεχειρίας

Ενώ οι Σαουδάραβες συνεχίζουν τη σφαγή του λαού

ΓΕΝΕΥΗ.--

Σχέδιο για την κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη επεξεργάζονται οι αντιπροσωπείες των εμπόλεμων πλευρών της χώρας, που βρίσκονται από τη Δευτέρα στη Γενεύη, στο πλαίσιο συνομιλιών με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ για τον τερματισμό του πολέμου και της ιμπεριαλιστικής επιδρομής της Σ. Αραβίας και των συμμάχων της.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ, οι αντιμαχόμενες πλευρές συμφώνησαν αργά το βράδυ της Τρίτης στην ανάγκη επίτευξης μίας εκεχειρίας, σημειώνοντας εντούτοις ότι βασικές «λεπτομέρειες» αυτής της συμφωνίας παραμένουν υπό συζήτηση. Το σχέδιο εκεχειρίας προβλέπει μια περίοδο παύσης πυρός από δύο έως τέσσερις βδομάδες, με αφορμή τη σημερινή έναρξη του Ραμαζανιού.

Μάλιστα ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Σιιτών Χούτι εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι συνομιλίες στη Γενεύη «θα οδηγήσουν σε κατανόηση των βάσεων για την αρχή ενός πολιτικού διαλόγου».

Σφαγή 31 αμάχων

Παράλληλα με τις συνομιλίες συνεχίζεται και το αιματοκύλισμα του υεμενίτικου λαού. Δύο επιδρομές των Σαουδαράβων στο βόρειο τμήμα της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της χώρας, Αντεν (νότια Υεμένη), είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 31 αμάχων και τον τραυματισμό πολλών άλλων. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν σε ξένα δίκτυα ότι οι βόμβες μετέτρεψαν το χώρο σε σφαγείο, καθώς σε ακτίνα δεκάδων μέτρων έβρισκε κανείς διασκορπισμένα ανθρώπινα μέλη.

Η χτεσινή σφαγή είναι η πιο αιματηρή της ιμπεριαλιστικής επίθεσης της Σ. Αραβίας και των συμμάχων της από την έναρξη της επέμβασης στις 26 Μάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ