Παρασκευή 19 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΝΕΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις

Το εξώφυλλο της έκδοσης του ΚΚΕ
Το εξώφυλλο της έκδοσης του ΚΚΕ
Κατάμεστη από δεκάδες φορείς και πολλούς νέους ήταν η αίθουσα της ΕΣΗΕΑ, προχτές βράδυ, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της νέας έκδοσης των θέσεων του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, όπως την επεξεργάστηκε το Τμήμα Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ. Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο διείσδυσης σε βάθος στο πρόβλημα της τοξικοεξάρτησης.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας (δημοσιεύτηκε στο χτεσινό «Ριζοσπάστη»), ενώ την έκδοση παρουσίασε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Σημαντικές ήταν και οι παρεμβάσεις που ακολούθησαν από φορείς, αποσπάσματα των οποίων δημοσιεύουμε σήμερα.

Κατασκευάζουν νέα ιδεολογήματα και χίμαιρες

«Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είχαν πάντα σταθερό μέτωπο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Προκύπτει λοιπόν ως μεγάλη ανάγκη σήμερα να ενισχύσουμε τον εξοπλισμό μας στη διαπάλη με τη λογική του συμβιβασμού με τα ναρκωτικά. Γιατί σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης ιδιαίτερα, χρησιμοποιούνται με ένταση και σαν όπλο ιδεολογικής χειραγώγησης. Ετσι, στην οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης στην εξουσία του κεφαλαίου, η πάλη κατά των ναρκωτικών είναι αναπόσπαστο κομμάτι της λαϊκής πάλης. Ο αντίπαλος κατασκευάζει νέα ιδεολογήματα, νέα ψευτοδιλήμματα, νέες χίμαιρες και τα σερβίρει μαζί με δεκάδες νέες ουσίες. Ντύνονται με προοδευτικό - αριστερό μανδύα βαθιά αντιδραστικές θέσεις που οδηγούν στη νομιμοποίηση της χρήσης, στην ελεύθερη διακίνηση και στην "προσωπική" καλλιέργεια. Απόψεις που φέρουν και την υπογραφή του Σόρος και άλλων διεθνών κέντρων, που ξαφνικά νοιάζονται μη μας στερήσουν την ελεύθερη χρήση της κάνναβης», τόνισε μεταξύ άλλων ο Νίκος Σοφιανός, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ενώ στηλίτευσε και τη στάση της δημοτικής αρχής του Δήμου Αθηναίων για το ναρκω-φεστιβάλ που έγινε στις 9 Μάη, όπου η απάντησή της σε ερώτηση σχετικά με την άδεια για να γίνει στο Σύνταγμα ήταν ότι δεν μπορούσε να πει όχι καθώς... ήταν αίτημα πολιτικής νεολαίας, της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο αθλητισμός βασικό «όπλο» της πρόληψης

Από αριστερά: Ελένη Μητικάρη, υπεύθυνη της Επιτροπής Κατά των Ναρκωτικών του ΚΣ της ΚΝΕ. Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, και Παναγιώτης Κατηφές, μέλος του ίδιου Τμήματος
Από αριστερά: Ελένη Μητικάρη, υπεύθυνη της Επιτροπής Κατά των Ναρκωτικών του ΚΣ της ΚΝΕ. Λούλα Καρατζά, υπεύθυνη του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών της ΚΕ του ΚΚΕ, και Παναγιώτης Κατηφές, μέλος του ίδιου Τμήματος
Η Βούλα Ζυγούρη, γενική γραμματέας του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, με παρέμβασή της στην εκδήλωση, ανέδειξε τον τρόπο με τον οποίο ο αθλητισμός φράζει το δρόμο στις εξαρτήσεις. «Είναι πλέον κοινή πεποίθηση ότι ο αθλητισμός είναι ένα αγαθό με μεγάλη κοινωνική ανταποδοτικότητα. Δεν αφορά μόνο τις φυσικές ικανότητες (...) Θεωρείται εξαιρετικό παιδαγωγικό μέσο, επειδή προσομοιώνει άριστα την καθημερινή ζωή. Ο αθλητής καλείται να αντιμετωπίσει έναν αντίπαλο, στο πρόσωπο του οποίου αντικατοπτρίζεται η οποιαδήποτε αντίπαλη κατάσταση. Με άλλα λόγια, καλείται να λάβει μέρος σε μια "προστατευμένη αναμέτρηση", στο πλαίσιο της οποίας θα νικήσει ή θα ηττηθεί». Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη να γίνει η Χάρτα Πρωτογενούς Πρόληψης της ουσιοεξάρτησης στόχος πάλης από τους κοινωνικούς φορείς, για τη διαμόρφωση μιας πολιτικής που θα βοηθήσει χιλιάδες παιδιά να κερδίσουν τη μάχη για τη ζωή, ενάντια σε όλες τις εξαρτήσεις. «Η πρόληψη των εξαρτήσεων - είπε - είναι ο κεντρικός πυλώνας της αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών, με τον αθλητισμό να ανήκει στο βασικό οπλοστάσιό της».

Χρέος μας να καταπολεμήσουμε τους μύθους που στηρίζουν τον αποπροσανατολισμό

Ο Γεράσιμος Νοταράς, πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, ευχαρίστησε για τη «διαχρονική συμπαράσταση του ΚΚΕ στον αγώνα πάνω σε κοινές αρχές και αξίες που δίνουμε. Ο αγώνας κατά των εξαρτήσεων είναι μαζικός, που αν δεν υιοθετηθεί από μεγάλα στρώματα της κοινωνίας μας δεν θα είναι ποτέ τόσο αποτελεσματικός όσο πρέπει (...) Σήμερα γίνεται μια υπόγεια προπαγανδιστική προσπάθεια να ονομάζει τα πάντα θεραπεία. Χωρίς να εξειδικεύει το στόχο αυτής της θεραπείας κι αυτό έχει απόλυτα υιοθετηθεί από τα γνωστά ΜΜΕ κι οδηγεί σε πολλές στρεβλώσεις και παρανοήσεις, όπως ότι η υποκατάσταση ακόμη κι όταν δεν οδηγεί στην επανένταξη μειώνει την παραβατικότητα, πράγμα το οποίο δεν πιστοποιείται από καμία σοβαρή επιστημονική έρευνα. Το γεγονός ότι "η θεραπεία μπορεί να είναι και διαχρονική μέχρι το τέλος των ημερών μας". Το ότι πρέπει να υπάρχει βοήθεια σε κάποιον που πάσχει είναι απόλυτα θεμιτό και απαραίτητο, αλλά θα πρέπει να βλέπουμε πως μια τέτοια πολιτική γίνεται εκμετάλλευση για άλλες κατευθύνσεις, όπως είναι αφήστε τη θεραπεία που στοχεύει στην επανένταξη και να δώσουμε ώθηση σε μια "θεραπεία" η οποία απλώς θα δίνει το άλλοθι της ενασχόλησης με το θέμα κι όχι της πραγματικής ψυχικής και σωματικής απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης (...) Η θεραπεία κατά των εξαρτήσεων να είναι δημόσια και να προσφέρεται σε όλο τον κόσμο. Αυτά που λέγονται περί υποτροπιάζουσας ασθένειας στη δική μας κοινωνία, όπου η οικογένεια είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό συμπαραστάτης στην προσπάθεια, όπου είναι ακόμη μια χώρα που προσφέρει δωρεάν την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, δε βεβαιώνει αυτό το γεγονός. Ολες οι αξιολογήσεις, εσωτερικές και διεθνείς, βρίσκουν όχι μόνο αυτούς που έχουν ολοκληρώσει το πρόγραμμα, αλλά και μια αποτελεσματικότητα πέντε χρόνια μετά τη θεραπεία που έκανε ο εξαρτημένος σε ποσοστό πάνω από 70%. Ακόμη και οι άνθρωποι που διέκοψαν ένα χρόνο μετά τη θεραπεία κατά 46% είναι άνθρωποι που εξακολουθούν να παραμένουν μακριά από την εξάρτηση. Εχουμε χρέος να καταπολεμήσουμε και τους μύθους που στηρίζουν τον αποπροσανατολισμό από τον κύριο στόχο, που είναι η κοινωνική επανένταξη».

Αντιμετωπίζουμε την εξάρτηση, όχι απλώς τις ουσίες


Η Μαρίνα Τσίγκα, πρόεδρος του ΕΣΥΝ, επισήμανε τη σταθερότητα και συνέπεια των απόψεων του ΚΚΕ σε συνάρτηση με το πολύ σημαντικό γεγονός ότι στην Ελλάδα τα ποσοστά χρήσης είναι μικρότερα. «Σ' αυτό, είπε, έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο η θέση του αντιναρκωτικού κινήματος που υπάρχει στην Ελλάδα και το ΚΚΕ έχει συμβάλει καθοριστικά στο να υπάρχει αυτό το κίνημα και τα υγιή αντανακλαστικά που έχει η ελληνική κοινωνία και είναι η κύρια αιτία των χαμηλών ποσοστών».

Ο Αλέξανδρος Σταθακιός, γγ του Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, σημείωσε ότι «το ΚΚΕ στηρίζει τα Κέντρα Πρόληψης και την πρόληψη από θέση. Αυτό μας κάνει ήσυχους και δημιουργικούς όταν μιλάμε μαζί του». Εκανε δε μια σύντομη αναδρομή στη δημιουργία, στο έργο και τη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, αλλά και στο σαθρό θεσμικό καθεστώς που τα διέπει.

Ο Δημήτρης Υφαντής, υπεύθυνος του τμήματος Ερευνας και Τεκμηρίωσης της θεραπευτικής Μονάδας «18 ΑΝΩ», ανέφερε στοιχεία από τη μονάδα και την κλινική εμπειρία, που δείχνουν την αύξηση των αιτημάτων για απεξάρτηση από την κάνναβη, που πλέον δεν περιορίζεται στους εφήβους όπως τα προηγούμενα χρόνια αλλά επεκτείνεται και σε ενήλικες. «Εμείς αντιμετωπίζουμε την εξάρτηση, όχι τις ουσίες», είπε.

Υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση τα βασικά προβλήματα

Στιγμιότυπα από την κατάμεστη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ
Στιγμιότυπα από την κατάμεστη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ
Η Ολγα Αναγνώστου, εκ μέρους του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΚΑΝΑ, υπογράμμισε: «Κάποιοι μπορεί να νομίζουν ότι η θέση μας εδώ είναι δύσκολη. Δεν είναι καθόλου δύσκολη. Ευχαριστούμε το ΚΚΕ γιατί σ' όλους τους αγώνες που έχουμε δώσει είναι κοντά μας. Για τους αγώνες που έχουμε δώσει για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας χρόνια πριν αλλά κι αυτή την περίοδο ενάντια στην υποχρηματοδότηση. Ανεξάρτητα απ' το αν ακούγεται περίεργο, είμαστε σίγουροι ότι αν κάποιο πρόγραμμα ή υπηρεσία του ΟΚΑΝΑ κλείσει το ΚΚΕ πάλι μαζί μας θα είναι. Ο αγώνας ο δικός μας με τις θέσεις και τον αγώνα του ΚΚΕ υπέρ των δημόσιων και εναντίον όλων των ιδιωτικών προγραμμάτων είναι ένας κοινός αγώνας που δίνουμε», ενώ πρόσθεσε την ανάγκη για προγράμματα υψηλής ποιότητας.

Η Αννα Δημητροπούλου, εκ μέρους του Συλλόγου Οικογένειας «ΝΟΣΤΟΣ», μίλησε βιωματικά για τον τιτάνιο αγώνα που πρέπει να κάνουν και οι γονείς όταν εμπλέκεται το παιδί τους στα ναρκωτικά, για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα «στεγνά» προγράμματα του ΚΕΘΕΑ, τα οποία στενάζουν κάτω από την έλλειψη προσωπικού και την υποχρηματοδότηση, τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν τα επτά προγράμματα διπλής διάγνωσης του ΚΕΘΕΑ, τα οποία απειλούνται με κλείσιμο, και κάλεσε όλους να συστρατευτούν στον αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά.

Μνήμες από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε η αστική τάξη με όπλο τα ναρκωτικά στην περίοδο του '40 και τη δράση της ΕΠΟΝ ενάντια σ' αυτά κατέθεσε ο γιατρός Ηλίας Γεωργόπουλος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με οδηγό τις κατευθύνσεις της ΕΕ η παράδοση στους ιδιώτες (2024-07-31 00:00:00.0)
Για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης στον χώρο των εξαρτήσεων (2023-11-11 00:00:00.0)
Η στάση του ΚΚΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά να αποτελέσει κριτήριο ψήφου για το λαό και τη νεολαία (2019-06-26 00:00:00.0)
Να ενταθεί η πάλη και η δράση ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά (2014-06-22 00:00:00.0)
Πρόληψη - απεξάρτηση - κοινωνική επανένταξη. Κανένας κρίκος να μη σπάσει (2011-10-11 00:00:00.0)
Αγώνας για ΖΩΗ ΟΛΟΚΛΗΡΗ και όχι με δόσεις (2008-06-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ