Παρασκευή 19 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ
Για το «ψητό» των μονοπωλίων με πρωταγωνιστή την Ενέργεια

Με άξονα την παραπέρα ανάπτυξη μπίζνες των μονοπωλίων Ελλάδας και Βουλγαρίας, σε τομείς όπως η Ενέργεια, το Εμπόριο και ο Τουρισμός, κινήθηκαν οι συζητήσεις, χτες, στη Σόφια, μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, και του Βούλγαρου ομολόγου του, Ντ. Μίτοφ. Η βουλγαρική πλευρά, πάντως, δεν έδειξε να συμμερίζεται τα σχέδια της Αθήνας για ενεργειακά ανοίγματα προς τη Μόσχα. Αντίθετα, φαίνεται στοιχιζόμενη αυστηρά πίσω από τα ευρωενωσιακά και ευρωατλαντικά προτάγματα περί «διαφοροποίησης» των πηγών Ενέργειας, σχέδια που φιλοδοξούν να περιορίσουν το ρωσικό φυσικό αέριο που διοχετεύεται στην ευρωενωσιακή αγορά. Ταυτόχρονα και οι δύο ΥΠΕΞ εξέφρασαν τις φιλοδοξίες των αστικών τάξεων των χωρών τους να παίξουν, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, «σταθεροποιητικό ρόλο» στην ευρύτερη περιοχή προσβλέποντας σε γεωστρατηγική τους αναβάθμιση.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε, με το πέρας της συνάντησής τους, ο Ντ. Μίτοφ, «ως χώρες - μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η Βουλγαρία και η Ελλάδα φέρουν ευθύνη για την ασφάλεια και την σταθερότητα της περιοχής, γι' αυτό διεξάγουμε συνεπή πολιτική προς υποστήριξη της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (...) Ανάμεσα στα υπόλοιπα θέματα που συζητήσαμε σήμερα με τον κ. Κοτζιά, θα ήθελα να αναφέρω τη συνεργασία στους τομείς της οικονομίας, της Ενέργειας και της μετανάστευσης».

Σε αυτή τη βάση επισήμανε ότι «οι εμπορικές ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών ανέρχονται σε πάνω από 3 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα είναι σε μία από τις πρώτες θέσεις ως προς τις ξένες επενδύσεις στη χώρα και τη συμμετοχή στον τραπεζικό τομέα της Βουλγαρίας».

Νότιος και Κάθετος Διάδρομος ...μακριά από τη Μόσχα

Ειδικά για το ενεργειακό εξήγησε ότι «η Βουλγαρία στηρίζει με συνέπεια όλες τις πρωτοβουλίες που στρέφονται προς την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και της ΕΕ, ενώ οι ενωμένες προσπάθειες όλων των χωρών της ευρύτερης περιοχής για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων στον ενεργειακό τομέα θα διασφαλίσουν γρήγορα και βιώσιμα αποτελέσματα. Γι' αυτό η χώρα μας ενδιαφέρεται και συμμετέχει στην υλοποίηση των στρατηγικών πρωτοβουλιών της ΕΕ για την κατασκευή της απαραίτητης υποδομής και διαφοροποίησης των ενεργειακών προμηθειών της ΕΕ. Πρόκειται για τον Νότιο Διάδρομο Αερίου και τους διασυνδετήριους αγωγούς στον άξονα Βορρά - Νότο, την πρωτοβουλία για τον Κάθετο Διάδρομο αερίου, την οποία συζητήσαμε σήμερα, την πρόσβαση σε υγροποιημένο φυσικό αέριο, όπως και τις αμφίδρομες ροές αερίου στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη».

Τόνισε επίσης ότι «για τη Βουλγαρία η ιδέα για την κατασκευή κάθετου αγωγού αερίου έχει τη μεγαλύτερη σημασία σχετικά με την ενεργειακή ασφάλεια της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και όλης της ΕΕ. Πρέπει να πούμε ότι η ενεργειακή διαφοροποίηση και η ενεργειακή ένωση της ΕΕ αρχίζουν από εδώ, από τον διασυνδετήριο αγωγό αερίου μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας. Αυτή είναι για μας βασική προτεραιότητα και αναμένουμε όχι μόνο να παραμείνει, αλλά και να διατηρείται ως βασική προτεραιότητα στο πλαίσιο της ΕΕ».

Τσιμουδιά για το ρωσικό αέριο

Στην ίδια βάση, και μην αναφέροντας το παραμικρό για τα σχέδια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να συμμετάσχει στα σχέδια μεταφοράς ρωσικού καυσίμου, την ίδια ώρα μάλιστα που ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, φερόταν έτοιμος να συζητήσει τα τέτοια σχέδια χτες κατά την επίσκεψή του στην Αγ. Πετρούπολη, ο Κοτζιάς είπε: «Ο Κάθετος αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας όπως όλα τα μεγάλα έργα υποδομών ανάπτυξης στις χώρες μας και στα Βαλκάνια, αποτελούν σταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή. Οπως είναι και άλλα έργα μεταξύ των δύο χωρών που συζητήσαμε, η παρακολούθηση των υδάτων, η ενίσχυση του εκατέρωθεν τουρισμού, του εμπορίου και των επενδύσεων».

Εσπευσε, δε, να προσθέσει ότι «η Ελλάδα και η Βουλγαρία όπως και η Ρουμανία έχουν τριμερή συνεργασία και αποτελούν χώρες του βορειοατλαντικού συστήματος». Επίσης, ανέλαβε δέσμευση να φροντίσει «προσωπικά» για την υπογραφή της τελικής «επενδυτικής» συμφωνίας για τον διασυνδετήριο αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας, που ήταν να γίνει στις 12 Ιούνη αλλά αναβλήθηκε. «Είναι κυβερνητική μας απόφαση. Είναι έργο που διασφαλίζει την ενεργειακή μας ασφάλεια και είναι στοιχείο της νέας ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ», διαβεβαίωσε τους Βούλγαρους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ