Σάββατο 27 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ
Αποφάσεις κλιμάκωσης της στρατιωτικοποίησης και της αντιμεταναστευτικής πολιτικής

«Νέα στρατηγική για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας», με ενίσχυση των χαρακτηριστικών που θα καταστήσουν την ΕΕ ικανή να υπερασπίζει και με την ισχύ των όπλων τα συμφέροντα των μονοπωλίων της, αλλά και ένταση της αντιμεταναστευτικής της πολιτικής σηματοδοτούν οι αποφάσεις της διήμερης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Σύνοδος Κορυφής), που ολοκληρώθηκαν χτες στις Βρυξέλλες.

Παρουσία του γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, το Συμβούλιο εξέτασε το ζήτημα της ασφάλειας υπό το πρίσμα των «νέων απειλών που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, σε μια εποχή υβριδικών πολέμων, παγκόσμιας τρομοκρατίας και επιθέσεων στον κυβερνοχώρο», όπως δήλωσε ο πρόεδρός του, Ντ. Τουσκ, προσθέτοντας: «Στο πλαίσιο των αυξανόμενων προκλήσεων ασφαλείας, οι ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ενωση θα πρέπει να προετοιμάσει μια νέα στρατηγική για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας. Η Υπατη Εκπρόσωπος θα την υποβάλει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον προσεχή Ιούνη».

«Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να επενδύσουν στη δική τους άμυνα (...) Αποφασίσαμε ότι θα πρέπει να κινητοποιηθούν κονδύλια, για να βοηθηθεί η ενίσχυση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας» ανέφερε.

Ενταση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής

Στο επίκεντρο των εργασιών βρέθηκε και το ζήτημα της μετανάστευσης, στο φόντο των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών της λυκοσυμμαχίας που οξύνουν το πρόβλημα, αλλά και ξετυλίγονται στο όνομά του.

Ο Ντ. Τουσκ υποστήριξε ότι με τις αποφάσεις της Συνόδου, έγινε ένα πρώτο βήμα για μια πιο «ολοκληρωμένη πολιτική επιστροφής» των μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.«Οι μετανάστες χωρίς νομικό δικαίωμα να εισέλθουν στην ΕΕ, θα πρέπει να επιστρέψουν» ανέφερε, προαναγγέλοντας κλιμάκωση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής. Προς τούτο προϊδεάζει και η επίκληση της ισπανικής εμπειρίας.«Η ισπανική εμπειρία σχετικά με την επιστροφή μεταφέρθηκε απ' τον πρωθυπουργό Ραχόι. Στο παρελθόν, η Ισπανία βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα μεγάλο κύμα παράνομων μεταναστών στα Κανάρια Νησιά και όμως κατάφεραν να αποτρέψουν αυτό το κύμα. Η Ευρώπη μαθαίνει από τέτοιες εμπειρίες» δήλωσε ο Ντ. Τουσκ.

Οι αποφάσεις της Συνόδου αφορούν σε επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών για τις διαδικασίες επανεισδοχής τους, με αξιοποίηση εμπορικών και αναπτυξιακών συμφωνιών, καθώς και σε θεσμοθέτηση περισσότερων εξουσιών για τη Frontex, προκειμένου ν' αποτρέπει την είσοδο μεταναστών, αλλά και να συμβάλει στην επιστροφή τους.

Ο Ντ. Τουσκ δήλωσε ότι υπάρχει καταρχήν συμφωνία για μεταφορά και μετεγκατάσταση 60.000 μεταναστών από Ιταλία και Ελλάδα σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Οι υπουργοί Εσωτερικών θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμα μέχρι τα τέλη Ιούλη. Ακόμα και γι' αυτή τη σταγόνα στον ωκεανό, ωστόσο, πρόσθεσε πως για να ολοκληρωθεί αυτό το πρόγραμμα, πρέπει οι μετανάστες να έχουν καταχωρηθεί και εξέφρασε την προθυμία της ΕΕ να παράσχει υλικοτεχνική και οικονομική υποστήριξη προς τούτο. «Ο σεβασμός των κανόνων μας είναι επιτακτικός. Εάν οι κανόνες δε γίνονται σεβαστοί από όλους, η Σένγκεν θα τεθεί σε κίνδυνο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή οικονομία και στην έκθεση για την «Οικονομική και Νομισματική Ενωση», ανέφερε ότι «θα πρέπει να ξεκινήσουμε το ταξίδι μας προς μια πραγματική νομισματική ένωση εδώ και τώρα, αυτό το μήνυμα είναι ακόμη πιο σημαντικό στη μέση της τρέχουσας κρίσης με την Ελλάδα».

Τέλος, ο Ντ. Τουσκ χαρακτήρισε κινητήρα για την ανάπτυξη την ψηφιακή οικονομία και στάθηκε επικριτικά στο ότι η ΕΕ δεν έχει ενιαία αγορά ψηφιακών υπηρεσιών. Οπως είπε, συμφωνήθηκε η ανάληψη δράσης στην κατεύθυνση αυτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ