Τετάρτη 27 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εντός εισαγωγικών...

Παγκόσμια Μέρα κατά των Ναρκωτικών χτες και ο υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Γ. Παπανδρέου, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση. Δεδομένου ότι οι απόψεις του κ. Παπανδρέου για το θέμα είναι γνωστές - τόσο ως προς το περιεχόμενό τους, όσο και ως προς την επικινδυνότητά τους - η σημασία της ανακοίνωσης έγκειται, όχι στην ουσία της, όσο στη ...σημειολογία της. Εξηγούμαστε:

***

Πρώτον, στην ανακοίνωση του υπουργού, η λέξη ναρκωτικά περιέχεται τέσσερις φορές. Το λεπτό σημείο βρίσκεται στο εξής: Και τις τέσσερις φορές, η λέξη αναγράφεται εντός εισαγωγικών. Για τον κ. Παπανδρέου, τα ναρκωτικά δεν είναι ναρκωτικά, αλλά είναι «ναρκωτικά»... Γιατί, όμως, ο κ. υπουργός, όταν μιλά για τα ναρκωτικά, βάζει τον όρο εντός εισαγωγικών; Πολύ απλό. Διότι ο κ. Παπανδρέου δε θεωρεί ότι όλα τα ναρκωτικά είναι ναρκωτικά. Τα χωρίζει στα «μαλακά» και στα «σκληρά», στα «αβλαβή» και στα «επιβλαβή», σε εκείνα που πρέπει να τα ποτίζουμε στις γλάστρες των σπιτιών μας και σε εκείνα, που, κατά την πρόταση των 5 βουλευτών (του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, την οποία «χαιρέτισε»), πρέπει να τα χορηγεί το ίδιο το κράτος! Με άλλα λόγια, ο κ. Παπανδρέου θέλησε, μέσω της αξιοποίησης του γραπτού λόγου, βάζοντας τη λέξη «ναρκωτικά» εντός εισαγωγικών, να μας υπενθυμίσει τις απόψεις του. Τις απόψεις του περί νομιμοποίησης των ναρκωτικών. Τις επικίνδυνες απόψεις του.

***

Δεύτερον, στην ανακοίνωσή του, ο κ. υπουργός δίνει και το στίγμα των «προτεραιοτήτων του» γύρω από το θέμα των ναρκωτικών. «Μια σύγχρονη πολιτική για τα "ναρκωτικά" - όπως λέει - οφείλει να έχει ως προτεραιότητες την καταπολέμηση του παράνομου εμπορίου "ναρκωτικών" και ιδίως την αποδυνάμωσή του μέσω της απεξάρτησης των χρηστών από αυτά». Οσο για τους εξαρτημένους, ο κ. Παπανδρέου επιμένει: Πρέπει να ακολουθηθεί μια πολιτική «μείωσης της βλάβης», υποστηρίζει...

Ποιο είναι το συμπέρασμα; Αφού ο κ. υπουργός θεωρεί προτεραιότητα την αντιμετώπιση του «παράνομου εμπορίου», τι καλύτερος τρόπος «αποδυνάμωσης» του «παράνομου εμπορίου» από τη μετατροπή του σε «νόμιμο εμπόριο»! Δηλαδή, νομιμοποίηση της μαστούρας και, μάλιστα, με το περιτύλιγμα της θεωρίας περί «καταπολέμησης» των κυκλωμάτων, τα οποία κυκλώματα δε θα χρειάζεται πια να κινούνται στην παρανομία, αλλά θα αλιεύουν πελάτες με βάση τη σωτήρια αρχή του νόμου της «προσφοράς και της ζήτησης»!

***

Φανταζόμαστε ότι αύριο τις θέσεις του αυτές ο κ. Παπανδρέου - που, εκτός των άλλων, είναι και φέρελπις διάδοχος του Κ. Σημίτη - θα τις καταθέσει και στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συγκαλείται με θέμα ακριβώς τα ναρκωτικά.

Το ερώτημα, επομένως, αφορά τον κ. Σημίτη: Αραγε, η κυβέρνησή του θεωρεί, όπως ο υπουργός του, ότι τα ναρκωτικά είναι ...«ναρκωτικά»; Δυστυχώς βέβαια, το ζήτημα μάλλον τίθεται σε ακατάλληλο χρόνο, μια και ο πρωθυπουργός δεν έχει καιρό να ασχοληθεί τώρα με αυτά τα πράγματα. Τώρα, βλέπετε, ο κ. Σημίτης κάνει συνέδριο...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ