Τετάρτη 27 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Ο εκφυλισμός είναι ορατή απειλή

Σήμερα λειτουργούν 55 Κέντρα, αλλά τα προβλήματα είναι πολύ σοβαρά

Τον Απρίλη του 1997 υπήρξε ένα μπαράζ δημοσιευμάτων μετά από θανάτους νέων από ναρκωτικά.

Στις 9.4.1997 η τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε μια δέσμη μέτρων τα οποία δημοσίευσε την επομένη ο «Ριζοσπάστης» «"ως έχουν", για να μπορεί να κρίνει μόνος του ο αναγνώστης». Το πρώτο απ' τα μέτρα έλεγε: «Την επόμενη τριετία θα ιδρυθούν Κέντρα Πρόληψης σε κάθε νομό της χώρας και για το 1997 σε 2 νομούς ανά Υγειονομική Περιφέρεια. Για το λεκανοπέδιο Αττικής και το Νομό Θεσσαλονίκης τα Κέντρα Πρόληψης θα λειτουργούν ανά συγκρότημα όμορων δήμων ανάλογα με τους πληθυσμούς. Τα Κέντρα Πρόληψης ιδρύονται με συμβάσεις τριετούς διάρκειας μεταξύ Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και Νομαρχιακής - Τοπικής Αυτοδιοίκησης - επιστημονικών ή άλλων τοπικών φορέων».

Η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης θα γινόταν με τη συγχρηματοδότηση του ΟΚΑΝΑ και της Νομαρχιακής - Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τρία χρόνια μετά (Μάης του 2000) στο σχέδιο δράσης του ΟΚΑΝΑ για το 2000 - 2003 αναφερόταν ότι λειτουργούσαν 47 Κέντρα Πρόληψης με την εξής επισήμανση: «Το Τμήμα Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ... δεν έχει το απαιτούμενο προσωπικό για να ανταποκριθεί στο τεράστιο έργο... Ο εκφυλισμός των Κέντρων Πρόληψης κάτω από τις σημερινές συνθήκες λειτουργίας τους αποτελεί ορατή απειλή».

Ο ΟΚΑΝΑ διαπίστωνε δυσκολίες σε τρία επίπεδα: Της Τοπικής Αυτοδιοίκησης -που δεν ανταποκρίνεται πάντοτε στις υποχρεώσεις της, στην ομάδα στελεχών των Κέντρων -που δεν μπορούσαν να ενεργοποιήσουν το ενδιαφέρον των τοπικών αρχών, και το τρίτο στον ίδιο τον ΟΚΑΝΑ.

Σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε ο ΟΚΑΝΑ στο «Ρ», υπάρχουν 55 Κέντρα Πρόληψης. Τα προβλήματα είναι πάνω - κάτω τα ίδια. Το οδυνηρό είναι ότι το Κέντρο Πρόληψης στον Πειραιά δε λειτουργεί, γιατί η Νομαρχία δεν ανταποκρίθηκε στους όρους της συγχρηματοδότησης.

Στόχος του ΟΚΑΝΑ είναι έως το 2002 να μην υπάρχει κανένας νομός χωρίς τουλάχιστον ένα Κέντρο Πρόληψης. Για να υπάρξει ένα πλήρες δίκτυο κέντρων πρόληψης με βάση τους σχεδιασμούς του ίδιου του ΟΚΑΝΑ χρειάζονται ακόμα 27 Κέντρα Πρόληψης.

Για την υποστήριξη των Κέντρων Πρόληψης ο ΟΚΑΝΑ συνεργάζεται με το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), το ΚΕΘΕΑ και το Ελληνικό Κέντρο Διαπολιτισμικής Ψυχιατρικής Περίθαλψης (ΕΚΔΨ). Ο οικονομικός επιμερισμός για τον ΟΚΑΝΑ έχει ως εξής: ΕΠΙΨΥ 53,7 εκατ. δραχμές για ένα έτος. ΚΕΘΕΑ: 24,2 εκατ. δραχμές και ΕΚΔΨ 24,2 εκατ. δραχμές για ένα εξάμηνο.

Ο ΟΚΑΝΑ σε συνεργασία με το ΕΠΙΨΥ έχει εκπαιδεύσει 240 άτομα για τη στελέχωση των Κέντρων Πρόληψης.

Ωστόσο η πρόληψη ως διαδικασία που έχει «εισχωρήσει» μέσα στην κοινωνία και ιδιαίτερα σε βασικούς θύλακες, όπως η εκπαίδευση και η οικογένεια, απέχει ακόμα παρασάγγας...


Γ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ