Δευτέρα 29 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Κρίσιμες ώρες για Παλαιστίνιο απεργό πείνας

Ενώ ο Νεοζηλανδός πρέσβης στον ΟΗΕ αναγγέλλει πρωτοβουλία για την αναβίωση των ισραηλινό-παλαιστινιακών συνομιλιών

ΒΗΘΛΕΕΜ.--

Από ένα λεπτό νήμα κρεμόταν χτες η ζωή του 37χρονου Παλαιστίνιου αγωνιστή Κχάντερ Αντνάν, καθώς πραγματοποιεί εδώ και 55 μέρες απεργία πείνας, εξαιτίας της άδικης σύλληψής του, άνευ κατηγοριών, στο πλαίσιο της λεγόμενης αυθαίρετης «διοικητικής κράτησης» από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές, κατά την περσινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, παρά την πρότερη ισραηλινο-παλαιστινιακή συμφωνία για την απελευθέρωσή του.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, χτες, εξέφραζαν φόβο για την εύθραυστη κατάσταση της υγείας του αλλά και της ζωής του 37χρονου Αντνάν, που έχει αρνηθεί τη σίτιση, εκτός και εάν αρθούν από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές οι κατηγορίες. Είναι η δεύτερη φορά που ο Κχαντέρ Αντνάν πραγματοποιεί απεργία πείνας, από το 2012, οπότε είχε μείνει χωρίς σίτιση επί 66 μέρες.

Είναι, πάντως, χαρακτηριστικό ότι οι ισραηλινές αρχές επέτρεψαν μόλις χτες στην οικογένεια του 37χρονου απεργού πείνας να τον επισκεφτεί στη φυλακή, για πρώτη φορά εδώ και 55 μέρες. Πριν μια βδομάδα, αξιωματούχοι της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού που τον είχαν επισκεφτεί στη φυλακή, είχαν δηλώσει πως η ζωή του «βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο», εξαιτίας της δραματικής επιδείνωσης της υγείας του.

Πρωτοβουλία επανέναρξης των συνομιλιών στον ΟΗΕ

Το ίδιο 24ωρο, ο Μιούρεϊ Μακάλι, πρέσβης της Νέας Ζηλανδίας στον ΟΗΕ, που προεδρεύει αυτό το μήνα στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ανακοίνωσε, μιλώντας στο δίκτυο «3NEWS» της Ν. Ζηλανδίας, πως τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει πρωτοβουλία με στόχο την αναβίωση των ειρηνευτικών συνομιλιών, που έχουν «παγώσει» εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Δεν ήταν μόνο ο Νεοζηλανδός πρέσβης που επιχειρεί να πετύχει επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Προ ημερών, είχε μεταβεί στα ισραηλινά και Παλαιστινιακά εδάφη ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λωράν Φαμπιούς, που είχε επίσης ζητήσει επανέναρξη των ισραηλινό-παλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών, καταδικάζοντας με τον πλέον έντονο τρόπο τη συνέχιση των εβραϊκών εποικισμών στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη, με απόφαση της κυβέρνησης του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ