Δευτέρα 29 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Κουρδικό κράτος στη μεθόριο φοβάται ο Ερντογάν

ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Οι πρόσφατες επιτυχίες των Κούρδων της Συρίας στη βόρεια μεθόριο της χώρας τους με την Τουρκία ρίχνουν λάδι στην οργή της Αγκυρας που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις εξυφαίνοντας την ίδια ώρα σχέδια επέμβασης που φαίνεται να ξεκινούν από την ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της πολυποίκιλης υποστήριξης του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» και των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και να φθάνουν μέχρι και την ωμή επέμβαση του τουρκικού στρατού σε καίριες περιοχές της συριακής μεθορίου...

Οι ακόλουθες δηλώσεις που έκανε αργά το βράδυ της Παρασκευής ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι αρκούντως ενδεικτικές των διαθέσεων μέρους της τουρκικής αστικής τάξης: «Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει ποτέ να σχηματιστεί ένα κουρδικό κράτος που να περιλαμβάνει τις νοτιοανατολικές περιοχές της και τμήματα της βόρειας Συρίας... Θα συνεχίσουμε τη μάχη μας προς αυτήν την κατεύθυνση όποιο κι αν είναι το κόστος». Ο Ερντογάν κατηγόρησε τα κουρδικά κόμματα ΡΚΚ (σε Τουρκία) και PYD (σε Συρία) ότι επιχειρούν να αλλάξουν τη δημογραφική σύνθεση της περιοχής, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες περί διώξεων Τουρκμένων και Αράβων από το Ταλ Αμπιάντ και το Κομπανί. Αποκλειστικές πληροφορίες της τουρκικής ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας ΧΟΥΡΙΕΤ ανέφεραν χτες πως ο Ερντογάν ασκεί πιέσεις στην ηγεσία του τουρκικού στρατού να αυξήσει την «ενεργή υποστήριξη» στον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό» και να προχωρήσει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο συριακό έδαφος όπως π.χ. στη βόρεια συριακή πόλη Τζαραμπλούς. Η ηγεσία του τουρκικού στρατού φέρεται πως αντιστέκεται σε αυτές τις πιέσεις τουλάχιστον όσο εκκρεμούν οι προσπάθειες για τη συγκρότηση νέας τουρκικής κυβέρνησης συνασπισμού...

Στο μεταξύ χτες ο Ιρανός πρέσβης στην Αγκυρα, Αλί Ρεζά Μπικντελί προειδοποίησε την Τουρκία να μην αποτολμήσει επιχειρήσεις στο συριακό έδαφος τονίζοντας ότι «η οποιαδήποτε παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας μιας χώρας - μέλους του ΟΗΕ θα μπορούσε να βλάψει την ικανότητα της Τουρκίας να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Συρία».

Εδιωξαν τους τζιχαντιστές από το Κομπανί

Οι Κούρδοι μαχητές της Συρίας ανακοίνωσαν το Σαββατοκύριακο ότι έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη Κομπανί, κοντά στα τουρκικά σύνορα, και σκότωσαν περισσότερους από 60 τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», έπειτα από δύο ημέρες μαχών, κατά τις οποίες οι τελευταίοι δολοφόνησαν εν ψυχρώ περίπου 200 αμάχους.

Παράλληλα, δυνάμεις του συριακού στρατού κατάφεραν να διώξουν από την πόλη Χάσακα δεκάδες τζιχαντιστές που επιχειρούσαν από την περασμένη Πέμπτη να καταλάβουν την πόλη.

Στο Ιράκ, πάλι, χτες ισχυρές δυνάμεις του ιρακινού στρατού και σιιτικές πολιτοφυλακές κατάφεραν σημαντικά πλήγματα σε μέτωπα συγκρούσεων κυρίως στο δυτικό τμήμα της χώρας, προκαλώντας το θάνατο πάνω από 60 τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους». Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων XINHUA οι πιο αιματηρές επιχειρήσεις σε βάρος τζιχαντιστών έγιναν στη δυτική επαρχία Ανμπαρ, και δη στην πόλη Φαλούτζα, αλλά και στην επαρχία Σαλαχαντίν και στην πόλη Σαμάρα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχέδια επέμβασης εξυφαίνει η κυβέρνηση Νταβούτογλου (2015-06-30 00:00:00.0)
Το πρόσχημα των τζιχαντιστών καλά κρατεί (2014-11-01 00:00:00.0)
Τουρκικοί διαπραγματευτικοί «ελιγμοί» (2014-10-21 00:00:00.0)
Σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ ιμπεριαλιστών (2014-10-10 00:00:00.0)
Ενταση στα ύψη με συγκρούσεις και διαδηλώσεις (2014-10-09 00:00:00.0)
Κύμα προσφύγων στην Τουρκία και τρομοϋστερία στη Δύση (2014-09-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ