Δευτέρα 29 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΤΥΝΗΣΙΑ - ΚΟΥΒΕΪΤ
Οι πολύνεκρες επιθέσεις αφορμή για ένταση της τρομολαγνείας

ΤΥΝΙΔΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΚΟΥΒΕΪΤ.--

Κλιμάκωση των μέτρων αστυνόμευσης και ενίσχυση των ήδη αυξημένων δυνατοτήτων δράσης των «αντιτρομοκρατικών αρχών», με εμπέδωση κλίματος τρομολαγνείας για τους λαούς, προωθούν οι κυβερνήσεις σε Γαλλία, Τυνησία, Κουβέιτ, την «επόμενη μέρα» των πολύνεκρων επιθέσεων που εξαπέλυσαν την περασμένη Παρασκευή τζιχαντιστές και στις τρεις χώρες, προκαλώντας το θάνατο πολλών δεκάδων ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων άλλων.

Η κυβέρνηση του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ διαβεβαιώνει ότι «θα συνεχίσει να αναλαμβάνει ακατάπαυστα δράση». Υπενθύμισε πρόσφατα «αντιτρομοκρατικά μέτρα», όπως προσλήψεις προσωπικού ασφαλείας, αντιτρομοκρατικούς νόμους και μέτρα για την ενίσχυση των μυστικών υπηρεσιών. Ο πρωθυπουργός, Μανουέλ Βαλς, υποστήριξε ότι η τρομοκρατία θα πρέπει να καταπολεμηθεί «σε μακροπρόθεσμη βάση» και μίλησε για «πολιτισμικό πόλεμο» που έχουν εξαπολύσει οι τζιχαντιστές εναντίον «των παγκόσμιων ανθρωπιστικών αξιών»...

Δράστης της επίθεσης στο Ιζμέρ της ΝΑ Γαλλίας ανακοινώθηκε πως είναι ο σεσημασμένος από τις γαλλικές αντιτρομοκρατικές αρχές, Γιασίν Σαλχί, πατέρας τριών παιδιών. Ο Σαλχί ομολόγησε ότι αποκεφάλισε τον 54χρονο εργοδότη του, επιχειρηματία, Ερβέ Κορναρά, προτού επιχειρήσει, ανεπιτυχώς, να προκαλέσει έκρηξη σε (αμερικανικών συμφερόντων) εργοστάσιο φιαλών υγραερίου και ηλίου. Φέρεται ότι έβγαλε «σέλφι» (φωτογραφία μέσω κινητού) με το κεφάλι του εργοδότη του και την έστειλε με μήνυμα SMS σε περιοχή που βρίσκεται μεταξύ Συρίας - Ιράκ. Είναι, ωστόσο, περίεργο το γεγονός ότι το «Ισλαμικό Κράτος» δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση του Σαλχί, μολονότι ο τελευταίος φέρεται πως είχε χρησιμοποιήσει δύο σημαίες των τζιχαντιστών του ΙΚ στο χώρο της επίθεσης. Αντίθετα, το ΙΚ ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις νεαρών τζιχαντιστών σε Τυνησία και Κουβέιτ.

Δρακόντεια μέτρα στην Τυνησία

Στην Τυνησία, πάλι, τα μέτρα αστυνόμευσης έγιναν δρακόντεια, καθώς πάνω από 1.000 αστυνομικοί άρχισαν να περιπολούν σε τουριστικά θέρετρα και παραλίες, σε μια προσπάθεια να δείξουν πως μπορούν να αποτρέψουν νέες επιθέσεις. Οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν πως θα μπει λουκέτο σε τουλάχιστον 80 τζαμιά που λειτουργούν δίχως την εποπτεία των αρμόδιων κρατικών αρχών, για να σταματήσουν κήρυκες φανατικών ισλαμιστών να δηλητηριάζουν (όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός) νεαρούς Τυνήσιους με μίσος και προτροπές για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Την ίδια ώρα, μέσα στο τελευταίο διήμερο, πάνω από 4.500 τουρίστες την εγκατέλειψαν άρον-άρον. Πολλοί από αυτούς ήταν Βρετανοί (15 πολίτες αυτής της χώρας ήταν ανάμεσα στα 38 θύματα στην επίθεση της πόλης Σους) και Γερμανοί. Το κύμα άτακτης φυγής τουριστών από την Τυνησία ενισχύθηκε, έπειτα από ταξιδιωτική αποτρεπτική οδηγία της Βρετανίας για αποφυγή των ταξιδιών στη χώρα, λόγω νέων πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων.

Στο Κουβέιτ, πάλι, ανακοινώθηκε ότι ο δράστης της βομβιστικής επίθεσης σε σιιτικό τζαμί ήταν ο 23χρονος Σαουδάραβας Φαχντ Σουλεϊμάν Αμπντέλ Μόσχσεν αλ Κάμπας, που έφτασε στη χώρα από το Ριάντ, τα ξημερώματα της Παρασκευής. Ο δράστης, ως γνωστόν, πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος στο εσωτερικό του τζαμιού, προκαλώντας το θάνατο 27 ανθρώπων και πάνω από 227 τραυματίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ