Τετάρτη 1 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πυκνώνουν τα σενάρια για τουρκική επέμβαση

ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Η προσπάθεια για το σχηματισμό της νέας τουρκικής κυβέρνησης δεν θα περιορίζει την προσπάθεια της υπηρεσιακής για την προστασία της χώρας (...) Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι για τις εξελίξεις που συμβαίνουν πέρα από τα σύνορά μας», δήλωσε χτες τα ξημερώματα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά την πολύωρη έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας με θέμα την «αντιμετώπιση» των (επιτυχών έως τώρα) επιχειρήσεων των Κούρδων της Συρίας έναντι των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στα νότια τουρκο-συριακά σύνορα. Το Συμβούλιο πάντως, υπό την προεδρία του Τούρκου ηγέτη, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε «ανησυχία» για τις εξελίξεις στην τουρκο-συριακή μεθόριο και ιδιαίτερα για ενέργειες «που στοχοποιούν αμάχους και στοχεύουν στην αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης της περιοχής»...

Λίγη ώρα μετά ο εκπρόσωπος της τουρκικής Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, προσπάθησε να καθησυχάσει πως δεν επίκειται (τουλάχιστον άμεσα...) η επέμβαση του τουρκικού στρατού στο συριακό έδαφος με πρόσχημα τη δημιουργία «ουδέτερης ζώνης» ειδικά στις περιοχές όπου οι Κούρδοι καταφέρνουν να διώξουν τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ»). «Η Τουρκία», είπε, «δεν θα λάβει στρατιωτικά μέτρα προκειμένου να ενισχύσει την ασφάλεια στα σύνορά της με τη Συρία και δεν θα ενεργήσει μονομερώς (...) Τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε στα σύνορά μας έχουν ως μοναδικό στόχο να εγγυηθούν την ασφάλειά μας (...) Δεν είναι λογικό να ισχυρίζεται κανείς ότι "η Τουρκία εισέρχεται σε πόλεμο"».

Επιπλέον, ο ηγέτης του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, προειδοποίησε έναντι μίας στρατιωτικής επιχείρησης σημειώνοντας ότι «ο πόλεμος δεν είναι παιδικό παιχνίδι ούτε όχημα για την ανανέωση της εικόνας κάποιου».

Παρ' όλα αυτά και χτες έδιναν και έπαιρναν σε μερίδα του τουρκικού Τύπου οι φήμες και τα σενάρια ενδεχόμενης επιχείρησης των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο συριακό έδαφος, καθώς και μέσα στο περασμένο 24ωρο συνεχίστηκαν οι συγκεντρώσεις τουρκικών τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης σε μέρος των συνόρων με τη Συρία.

Ξανά τζιχαντιστές στο Ταλ Αμπιάντ

Ενδιαφέρον είχε και άλλη μία εξέλιξη. Χτες το απόγευμα, δεκάδες τζιχαντιστές του «ΙΚ» επανήλθαν σε ανατολικό προάστιο της βόρειας συριακής κουρδικής πόλης Ταλ Αμπιάντ, περίπου δύο βδομάδες αφότου ανέκτησαν τον έλεγχό της Κούρδοι μαχητές των μονάδων YPG.

Εκπρόσωπος των Μονάδων Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG) επιβεβαίωσε την παρείσφρηση «πολλών δεκάδων» τζιχαντιστών και πρόσθεσε ότι έως χτες βράδυ γίνονταν σκληρές μάχες στην πόλη.

Αυτά ενώ ισραηλινά ΜΜΕ υποστήριξαν ότι ένοπλες δυνάμεις Τουρκίας και Ιορδανίας ετοιμάζονται να πατήσουν το πόδι τους στη Συρία για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου το 2011, για να δημιουργήσουν τάχα «ζώνες ασφαλείας». Σύμφωνα με πληροφορίες της ισραηλινής ιστοσελίδας DEBKAfile, που ασχολείται με ζητήματα ασφαλείας και στρατηγικής, η Τουρκία έχει ήδη ετοιμάσει δύναμη 18.000 στρατιωτών προκειμένου να φτιάξει «ουδέτερη ζώνη στη βόρεια Συρία» και να χρησιμοποιήσει την τουρκική πολεμική αεροπορία για να φτιάξει εναέρια απαγορευμένη ζώνη για να εμποδίσει τις πτήσεις των συριακών αεροπλάνων και ότι αυτές οι προετοιμασίες έκαναν τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, να καλέσει τη Δευτέρα στη Μόσχα τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών, Ουαλίντ αλ Μουάλεμ, και να επαναλάβει δημοσίως ότι «παραμένει απαράλλακτη η ρωσική πολιτική υποστήριξη της Συρίας, της συριακής ηγεσίας και του συριακού λαού».

Τις εξελίξεις στη Συρία συζήτησαν, χτες, μεταξύ άλλων και οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμφωνία Ρωσίας - Τουρκίας για κοινές περιπολίες (2019-10-23 00:00:00.0)
Διακηρύξεις Πούτιν - Ερντογάν για «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» (2019-08-28 00:00:00.0)
Τουρκική επέμβαση στην επαρχία Ιντλίμπ (2017-10-10 00:00:00.0)
Επικίνδυνη όξυνση συγκρούσεων και έντασης στα σύνορα με την Τουρκία... (2016-08-24 00:00:00.0)
Νέες επιθέσεις τζιχαντιστών με στόχο τις βόρειες γραμμές ανεφοδιασμού (2015-06-26 00:00:00.0)
Ανακατατάξεις συμμαχιών... (2015-06-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ