Πέμπτη 2 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πρόεδρος Βουλής από το AKP

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο μέχρι πρότινος υπουργός Αμυνας, Ισμέτ Γιλμάζ, υποψήφιος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), είναι ο νέος πρόεδρος της τουρκικής Βουλής, με βάση τα αποτελέσματα της χτεσινής, τέταρτης κατά σειρά, ψηφοφορίας. Στην τέταρτη ψηφοφορία ο Γιλμάζ έλαβε 258 ψήφους, ενώ ο υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικού CHP, Ντενίζ Μπαϊκάλ, πήρε 182 ψήφους. Οι άλλοι δύο υποψήφιοι, Εκμελεντίν Ιχσάνογλου του εθνικιστικού MHP, και Ντενγκίρ Μιρ Μεχμέτ Φιράτ του φιλοκουρδικού πολυτασικού κόμματος με κυρίαρχη τη σοσιαλδημοκρατική γραμμή, HDP, είχαν αποκλειστεί μετά τον τρίτο γύρο της ψηφοφορίας.

Με βάση το Σύνταγμα ο Πρόεδρος της χώρας μπορεί τώρα να ξεκινήσει τη διερεύνηση για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, κάτι που δεν αναμένεται πριν από τις αρχές της επόμενης βδομάδας, στοιχείο που μάλλον επιβεβαιώνει ένταση (και) των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων.

Το σενάριο μιας συνεργασίας AKP - MHP παραμένει αρκετά πιθανό, όπως τροφοδοτήθηκε και από νέες δηλώσεις του ηγέτη του εθνικιστικού κόμματος, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο τελευταίος ανέφερε πως η συνεργασία AKP - CHP είναι «η πιο πιθανή», και ότι το MHP δε θα κλείσει την πόρτα «αν εξαντληθούν όλες οι εναλλακτικές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ