Πέμπτη 2 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΚΟΥΒΑ
Προς άνοιγμα πρεσβειών

Ως συνέχεια της διαδικασίας για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Κούβας - ΗΠΑ, που εγκαινιάστηκε από τον περασμένο Δεκέμβρη, χτες συναντήθηκαν αντιπροσωπείες των δύο χωρών στις δύο πρωτεύουσες και αντάλλαξαν επιστολές των δύο Προέδρων, Ραούλ Κάστρο και Μπαράκ Ομπάμα, επιβεβαιώνοντας την προοπτική ανοίγματος πρεσβειών έως τις 20 Ιούλη. Στην Αβάνα συναντήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μαρσελίνο Μεδίνα Γκονζάλες, με τον επικεφαλής του Τμήματος Συμφερόντων των ΗΠΑ στην Κούβα, Τζέφρι Ντελαουρέντις, και στην Ουάσιγκτον ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, δέχτηκε τον επικεφαλής του Τμήματος Συμφερόντων της Κούβας, Ραμόν Καμπάνιας Ροντρίγκες.

Οπως επισημαίνεται από τις δύο πλευρές, το να έχουν οι δύο χώρες πλήρεις διπλωματικές αποστολές είναι ένα μόνο βήμα στην πιο σύνθετη διαδικασία της εξομάλυνσης των σχέσεων. Και βέβαια η όλη προσέγγιση, όπως επανειλημμένα δηλώνεται από την πλευρά των ΗΠΑ, είναι ουσιαστικά η νέα τακτική του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, που έχει τον ίδιο και απαράλλακτο στόχο, τις κατακτήσεις και τα επιτεύγματα που έφερε ο σοσιαλισμός στον κουβανικό λαό. Ταυτόχρονα, η πλήρης άρση του αποκλεισμού είναι επίσης ζητούμενο, όπως και η επιστροφή της βάσης του Γκουαντάναμο από τις ΗΠΑ.

Πρωτιά στην εξάλειψη της μετάδοσης του ΕΪΤΖ από την κύηση

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε επίσημα την Κούβα την πρώτη χώρα στον κόσμο που εξάλειψε τη μετάδοση του ιού HIV του AIDS και της σύφιλης από τη μητέρα στο παιδί. Η Καρίσα Ετιέν, διευθύντρια του Παναμερικανικού Οργανισμού Υγείας, σημείωσε ότι «η επιτυχία αυτή της Κούβας δείχνει ότι μια οικουμενική πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική κάλυψη (αντιρετροϊκή θεραπευτική αγωγή) είναι δυνατή και είναι το κλειδί της επιτυχίας ακόμη και για την καταπολέμηση τόσο τεράστιων προκλήσεων όπως το ΕΪΤΖ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ