Πέμπτη 2 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απρόσκοπτη «συνέχεια» και στους ΝΑΤΟικούς μηχανισμούς στην Ελλάδα

Απρόσκοπτα συνεχίζουν τη λειτουργία τους και επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ακόμα και εν μέσω βαθιάς κρίσης για το λαό, μια σειρά στρατιωτικές υποδομές που έχουν στηθεί για τις ανάγκες των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων και μηχανισμών. Κι αυτό, στο πλαίσιο της τάχα «περήφανης» πολιτικής που ασκεί και η τωρινή συγκυβέρνηση, εμπλέκοντας το λαό βαθύτερα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για τα μερίδια που διεκδικεί η ντόπια αστική τάξη.

Συγκεκριμένα, επ' αφορμή της επίσκεψης, προχτές Τρίτη, στη Σχολή Μηχανικού και στο 747ο Ειδικό Τάγμα Μηχανικού, του Διοικητή Ταξίαρχου Hakan Eser και προσωπικού του Επιτελείου της South-Eastern European Brigade (SEEBRIG), η οποία εδρεύει στον Τύρναβο, θυμίζουμε σχετικά με τη λειτουργία και το χαρακτήρα της:

Στη SEEBRIG, πλήρη μέλη είναι οι Αλβανία, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, ΠΓΔΜ, Ρουμανία και Τουρκία και παρατηρητές οι ΗΠΑ, Κροατία, Σλοβενία, Ουκρανία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Συστήθηκε με τη Συμφωνία για Πολυεθνική Ειρηνευτική Δύναμη Νοτιοανατολικής Ευρώπης (MPFSEE), που υπεγράφη από τους υπουργούς Αμυνας των επτά χωρών-μελών, στα Σκόπια, το 1998. Η Ταξιαρχία, με δύναμη 4.200 ανδρών, που δεν έχει συγκροτηθεί ως Σώμα, είχε πάρει μέρος στην αποστολή που έγινε το 2006 στο Αφγανιστάν, στο πλαίσιο της οποίας είχαν μεταβεί στην Καμπούλ 180 επιτελείς, εκ των οποίων οι 28 ήταν Ελληνες. Οι στρατιωτικές μονάδες που διατίθενται στη SEEBRIG παραμένουν στις μόνιμες θέσεις στις χώρες τους και συγκεντρώνονται σε περιπτώσεις επιχειρησιακής εκπαίδευσης ή επιχειρήσεων. Η Ελλάδα, εφόσον ζητηθεί, προβλέπεται να διαθέσει ένα μηχανοκίνητο τάγμα Πεζικού, μία διμοιρία Μεταφορών, μία ομάδα Εξουδετέρωσης Ναρκοπεδίων, μία ομάδα για συνεργασία με Αεροπορία και μία ομάδα Υποστήριξης.

Στο ίδιο πλαίσιο και επ' αφορμή της επίσκεψης, χτες Τετάρτη, του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων της Μάλτας, Ταξίαρχου Geffrey Curmi, στο ΝΑΤΟικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα, θυμίζουμε ότι το ΚΕΝΑΠ παίζει κομβικό ρόλο για τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ, καθώς εκπαιδεύει (σε αλλεπάλληλα, υψηλών απαιτήσεων και εξειδικευμένα «σχολεία») στελέχη για έλεγχο θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», της «πειρατείας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών». Σε αυτό έχουν ήδη εκπαιδευτεί εκατοντάδες στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων από διάφορες χώρες. Διόλου τυχαία, το ΚΕΝΑΠ ήταν το πρώτο τέτοιο ΝΑΤΟικό κέντρο που έλαβε την υψηλότερη μορφή πιστοποίησης της λυκοσυμμαχίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ