Παρασκευή 3 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λιγότερο αποτελεσματική και πολυδάπανη η δασοπυρόσβεση

Η δασοπυρόσβεση σήμερα είναι πολυδάπανη και καθόλου πιο αποτελεσματική και πιο οικονομική, σε σχέση με τη Δασική Υπηρεσία. Αυτό αναφέρει σχετική έρευνα απόστρατου υπαρχηγού της Πυροσβεστικής. Η έρευνα του Α. Γκουρμπάτση έχει ως αντικείμενο την αποτίμηση της δασοπυρόσβεσης, τόσο σε επίπεδο οικονομικό, όσο και σε επιχειρησιακό, το διάστημα από το 1998 μέχρι σήμερα, κατά το οποίο το Πυροσβεστικό Σώμα (ΠΣ) έχει την ευθύνη και τον επιχειρησιακό σχεδιασμό της καταστολής των δασικών πυρκαγιών, ενώ η πρόληψη είναι ευθύνη της Δασικής Υπηρεσίας.

Σύμφωνα με αυτήν, οι μέσες καμένες από τις δασικές πυρκαγιές εκτάσεις το χρόνο είναι 508.544 στρέμματα αγροτοδασικών εκτάσεων. Αύξηση 7,6% σε σχέση με τις καμένες εκτάσεις το διάστημα που την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης είχε η Δασική Υπηρεσία. Ο μέσος ανά έτος αριθμός δασικών πυρκαγιών, που εκδηλώνονται στην επικράτεια, είναι 1.538 πυρκαγιές. Αύξηση 2,9%, σε σχέση με τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το διάστημα που την ευθύνη της δασοπυρόσβεσης είχε η Δασική Υπηρεσία. Ο μέσος αριθμός καμένων εκτάσεων ανά δασική πυρκαγιά είναι 330 στρέμματα. Αύξηση 4,4%.

Το κόστος της δασοπυρόσβεσης σήμερα, που την ευθύνη της καταστολής των δασικών πυρκαγιών έχει το ΠΣ, σχεδόν τετραπλασιάστηκε, σε σχέση με το διάστημα που την ίδια ευθύνη είχε η Δασική Υπηρεσία. Στην Ελλάδα η δασοπυρόσβεση κοστίζει ετησίως σε κάθε πολίτη 22 ευρώ, ενώ στις ΗΠΑ 4,5 ευρώ και στον Καναδά 20 ευρώ. Το μέσο κόστος σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου ανά δασική πυρκαγιά είναι 150.000 ευρώ, όταν στις ΗΠΑ το κόστος είναι 16.900 ευρώ (εννέα φορές πιο φτηνό) και στον Καναδά 81.300 (δύο φορές πιο φτηνό) ευρώ.

Το συνολικό κόστος δασοπροστασίας είναι 357.000.000 ευρώ. Από αυτό το κόστος της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών είναι 127.000.000 ευρώ και το κόστος της καταστολής (δασοπυρόσβεσης) των δασικών πυρκαγιών είναι 230.000.000 ευρώ. Οι δαπάνες καταστολής των δασικών πυρκαγιών, δηλαδή, είναι το 65% του συνολικού κόστους δασοπροστασίας της Ελλάδας, ενώ οι δαπάνες της πρόληψης είναι το 35%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ