Τετάρτη 8 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Παραμένουν τα «σύννεφα» στη λυκοσυμμαχία των ιμπεριαλιστών

Ενώ ο Πρόεδρος Ομπάμα πασχίζει να δείξει ότι «έχει αποτελέσματα» η ιμπεριαλιστική πολιτική του σε Συρία και Ιράκ κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους»...

Κουρδικές περιπολίες κοντά στο Κιρκούκ. Ο ρόλος των Κούρδων στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών ανησυχεί την Τουρκία
Κουρδικές περιπολίες κοντά στο Κιρκούκ. Ο ρόλος των Κούρδων στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών ανησυχεί την Τουρκία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Την «αποτελεσματικότητα» του συνδυασμού της συνεργασίας των ΗΠΑ με Κούρδους μαχητές και της εξαπόλυσης «συντονισμένων» ιμπεριαλιστικών επιδρομών που πραγματοποιούν με τους συμμάχους τους στο έδαφος της Συρίας προσπάθησε να «αναδείξει» αργά το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα μετά τις συναντήσεις που είχε στο Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος υποστήριξε ότι οι τζιχαντιστές «υποχωρούν όταν υπάρχει στο έδαφος αξιόπιστος εταίρος», διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνησή του θα εντείνει τις προσπάθειες εκπαίδευσης και εξοπλισμού συριακών τάχα «μετριοπαθών» αντικαθεστωτικών ομάδων έναντι του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ). Ξεκαθάρισε, εντούτοις, ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν σχέδια για την αύξηση του αριθμού των περίπου 3.000 Αμερικανών στρατιωτικών στο Ιράκ. Επιπλέον, συνέστησε «υπομονή» επαναλαμβάνοντας ότι «δεν θα εμφανιστούν γρήγορα» τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών του ΙΚ.

Πριν την επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα στο Πεντάγωνο, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Αστον Κάρτερ, καταθέτοντας στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας υποστήριξε τη στρατηγική της κυβέρνησης έναντι των τζιχαντιστών, παρά τις επικρίσεις του προεδρεύοντος της επιτροπής (Ρεπουμπλικάνου) γερουσιαστή Τζον Μακέιν που αμφισβήτησε ευθέως τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων έναντι των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ.

Ο στρατηγός Αλεν στην Αγκυρα

Στο μεταξύ, χτες, υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία Αμερικανών αξιωματούχων με επικεφαλής τον ε.α. στρατηγό Τζον Αλεν, που έχει αναλάβει ηγετικό, συντονιστικό, ρόλο μεταξύ των «συμμάχων» της Ουάσιγκτον κατά του ΙΚ, μετέβη στην Αγκυρα για συνομιλίες με Τούρκους κυβερνητικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», στη διάρκεια επίσκεψής του Αμερικανού στρατηγού στο υπουργείο Εξωτερικών τέθηκε το γνωστό αμερικανικό αίτημα για τη χρήση της τουρκικής στρατιωτικής βάσης στο Ιντσιρλίκ και χρήσης του τουρκικού εναέριου χώρου από τα βομβαρδιστικά της «συμμαχίας» που κατευθύνονται προς τη Συρία. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι, από την πλευρά τους, άσκησαν πιέσεις, ώστε να γίνει «προτεραιότητα» η ανατροπή της κυβέρνησης του Σύρου Προέδρου Μπασάρ Ασαντ.

Ως κοινή εκτίμηση των δύο πλευρών εμφανίστηκε η βούλησή τους «να βρουν κοινό τρόπο» αντιμετώπισης της κατάστασης στη βόρεια Συρία, «ιδιαίτερα σε περιοχές όπου οι τζιχαντιστές του ΙΚ απειλούν να εκτοπίσουν ενόπλους του λεγόμενου "Ελεύθερου Συριακού Στρατού" από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Συρίας».

Δεν είναι σίγουρο εάν και σε ποιο «αποτέλεσμα» κατέληξε η συνάντηση. Είναι ωστόσο ενδεικτικό ότι δεν εξεδόθη ανακοίνωση από καμία πλευρά...

Ανακατάληψη χωριών από Κούρδους περί της Ράκα

Στη βόρεια Συρία, δυνάμεις των Κούρδων μαχητών ανακατέλαβαν τον έλεγχο 10 χωριών πέριξ της πόλης Αϊν Ισα που απέχει 50 χλμ. βορείως της πόλης Ράκα, που θεωρείται «πρωτεύουσα» του «χαλιφάτου» των τζιχαντιστών.

Στο Χαλέπι συνεχίστηκαν οι σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις του συριακού στρατού και τζιχαντιστών του ΙΚ, με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, το θάνατο 25 Σύρων στρατιωτών και 15 μισθοφόρων. Στη διάρκεια επεισοδίου τραυματίστηκε Τούρκος παρουσιαστής τηλεοπτικού σταθμού και ο ξεναγός του που γύριζαν εκείνη την ώρα ντοκιμαντέρ...

Συλλήψεις 800 στη συριακή μεθόριο

Ο τουρκικός στρατός συνέλαβε τη Δευτέρα σχεδόν 800 ανθρώπους που προσπάθησαν να περάσουν παράνομα στο έδαφος της χώρας από τη Συρία, συμπεριλαμβανομένων τριών υπόπτων μελών του «Ισλαμικού Κράτους».

Εκπρόσωπος του τουρκικού στρατού ανέφερε ότι 768 άνθρωποι συνελήφθησαν σε ένα 24ωρο, ενώ προσπαθούσαν να περάσουν τα σύνορα. Οι τρεις ύποπτοι που φέρονται ότι ανήκουν στο «Ισλαμικό Κράτος» μετήχθησαν στη φυλακή της πόλης Σανλιούρφα.

Ολα αυτά, ενώ ισχυρές δυνάμεις του τουρκικού στρατού παραμένουν σε φάση επιφυλακής στη μεθόριο με τη Συρία, τροφοδοτώντας τις φήμες για πιθανή χερσαία επέμβαση στο συριακό έδαφος...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ