Πέμπτη 28 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ιδού ο «νυμφίος»...

Σαν τον «νυμφίο» που επιχειρεί ν' αποπλανήσει τις «μωρές παρθένες» για να τις διακορεύσει, συμπεριφέρθηκε προς τους Θεσσαλούς, στη διάρκεια της προχτεσινής επίσκεψής του - επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου - ο Γιάννος Παπαντωνίου. Απ' αυτή την άποψη ίσως και είχαν συμβολικό χαρακτήρα τα εγκαίνια από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας των γεφυρών του Πηνειού, στις οποίες η Δημοτική Αρχή Λάρισας έδωσε ονόματα «νυμφών» και συγκεκριμένα των «Πηνειάδων», των «Αχελωίδων», των «Κασταλίδων», των «Κρηνίδων» και των «Ναϊάδων». Και μπορεί μεν οι παρευρισκόμενοι στα εγκαίνια Λαρισαίοι να μην «ξεστρίφτηκαν» στα γέλια, ακούγοντας το... αγγλοσαξονικό χιούμορ του Γιάννου - ευχήθηκε να υπάρξουν πολλοί Λαρισαίοι γαμπροί που θα διασχίσουν τις γέφυρες που εγκαινίασε, μπερδεύοντας τις μυθικές «νύμφες» με τις... σύγχρονες ρομαντικές χαζογκόμενες - αλλά «γέλασαν μέχρι δακρύων», οι Θεσσαλοί, βλέποντας έναν ακόμα «ντούρο εκσυγχρονιστή» να μεταλλάσσεται σε «δημαγωγό λαϊκιστή». Βεβαίως, ο Γιάννος δεν παρέλειψε να εκθειάσει την «εκσυγχρονιστική» πολιτική που εφαρμόζεται, αλλά - συνέδριο γαρ και προ του «Καραμανλικού κινδύνου» - όπου βρέθηκε κι όπου στάθηκε μοίραζε υποσχέσεις κι αναλάμβανε δεσμεύσεις.

Ετσι, αφού δήλωσε ότι «μέχρι το τέλος του 2007 θα έχουμε καλύψει όλες τις ανάγκες των πολιτών της Θεσσαλίας» - στην Ελλάδα δε φορολογούνται τα «ψεύτικα τα λόγια, τα μεγάλα» - άρχισε τα ταξίματα, καθώς το «τάμα δε χαλάει σπίτια».

Εταξε:

  • Λύση του προβλήματος της λειψυδρίας που ταλαιπωρεί - με ιδιαίτερη ένταση φέτος - τη Θεσσαλία, δεσμευόμενος ότι θα ολοκληρωθεί η εκτροπή του Αχελώου, θα τελειώσει σύντομα το φράγμα Σμοκόβου και θα προχωρήσει, με γοργούς ρυθμούς, η ανασύσταση της λίμνης Κάρλας. Βεβαίως, τα ταξίματα για τον Αχελώο, ιδιαίτερα από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, κατάντησαν «ανέκδοτο» για τους Θεσσαλούς και κανένας δεν πιστεύει ότι οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις έχουν κάποια αξία.
  • Ισόρροπη ανάπτυξη, μέσω των κονδυλίων του Γ` Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Ομως, είναι σ' όλους γνωστό, πλέον, ότι αυτά τα κονδύλια «πάνε» στις τσέπες λίγων και επιτήδειων και διατίθενται για έργα που ωφελούν κυρίως το μεγάλο κεφάλαιο. Δεν είναι τυχαίο, π.χ., ότι η Εκτροπή του Αχελώου κι άλλα αναγκαία παραγωγικά έργα δεν εντάσσονται στο Γ` ΚΠΣ.
Από «κοντά» οι υφυπουργοί και γραμματείς

Κοντά στον Γ. Παπαντωνίου στο σπορ του «ταξίματος» επιδόθηκαν και οι υφυπουργοί, ιδίως οι εκ Λαρίσης καταγόμενοι και ενταύθα πολιτευόμενοι, Φ. Χατζημιχάλης και Ν. Φαρμάκης.

Ο πρώτος «έλυσε» στα λόγια το πρόβλημα έλλειψης αρδευτικών και άλλων εγγειοβελτιωτικών έργων κι ο δεύτερος «ξεπέρασε» το πρόβλημα της ανεργίας, ανακοινώνοντας ότι θα προχωρήσει ένα πρόγραμμα δήθεν αντιμετώπισής της, παρακάμπτοντας το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το οποίο εκφράζει αντιρρήσεις ως προς τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του προγράμματος και διατυπώνει ενστάσεις και επιφυλάξεις ως προς την αποτελεσματικότητά του.

Ο υφυπουργός Υγείας - Πρόνοιας Δ. Θάνος έταξε αναβάθμιση της λειτουργίας των νοσοκομείων και προκήρυξη 1.500 προγραμμάτων Πρόνοιας. Ως μη Θεσσαλός αυτός δεν έχει να χάσει κάτι, όταν θ' αποδειχτεί ότι έλεγε ψέματα...

Αθλητικά έργα στο Νομό Λάρισας συνολικού κόστους 6,5 δισ. δρχ. έταξε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ν. Εξαρχος, τα ίδια τα οποία εξαγγέλλονται συνεχώς την τελευταία δεκαετία και ποτέ δεν κατασκευάζονται.

Τον «πρόγκιξαν»...

Επιστρέφοντας στον Γιάννο, πρέπει να πούμε ότι μάλλον έφυγε απογοητευμένος από τη Θεσσαλία. Οχι ότι περίμενε να βρει πολλές «μωρές παρθένες» εκεί, αλλά πικράθηκε που τα έβαλαν μαζί του και οι ΠΑΣΟΚοι. Τα «σχολιανά» του άκουσε σε σύσκεψη με τη συμμετοχή των μελών της Περιφερειακής Επιτροπής Θεσσαλίας του ΠΑΣΟΚ και των Γραμματειών των Νομαρχιακών Επιτροπών της Περιφέρειας, όταν προσπάθησε να υπερασπιστεί τις κυβερνητικές επιλογές και πολιτικές στην οικονομία και στην κοινωνία. Και δεν του επιτέθηκαν μόνο οι «αντισημιτικοί», αλλά και πολλοί «εκσυγχρονιστές».

Δύσκολοι καιροί για την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ - δύσκολα να τη «βγάλει καθαρή» αυτή τη φορά ο Σημίτης - και ακόμα πιο δύσκολα για το Γιάννο. Ερχεται και ο ανασχηματισμός...


Π. Ρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ