Παρασκευή 10 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Καυγάς εταίρων μακριά από τα λαϊκά προβλήματα

Πρωτοβουλίες για την προστασία των λαϊκών στρωμάτων ανακοίνωσε ο κομμουνιστής δήμαρχος Καισαριανής

Εκτακτη Γενική Συνέλευση, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι δήμοι, συγκάλεσε χτες ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος, Γιώργος Πατούλης. Αντ' αυτού, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, η συζήτηση εξελίχτηκε σε μία αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση μεταξύ των δημάρχων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ για την πολιτική κατάσταση.

Εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ο δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος, παίρνοντας το λόγο, τόνισε πως σήμερα ο λαός μας τσακίζεται από την απληρωσιά και την ανεργία. «Εργοστάσια κλείνουν κάθε μέρα εκβιαστικά, μισθοί δεν πληρώνονται, οι κλειστές τράπεζες εκβιάζουν από τη δική τους την πλευρά, δίνοντας τη σύνταξη και το μισθό με το σταγονόμετρο, ο φόβος για να εξανεμιστούν και οι λιγοστές λαϊκές αποταμιεύσεις είναι στην ημερήσια διάταξη. Αυτά τα προβλήματα καθημερινά κανείς τα συναντάει στους δήμους μας και πρόκειται να οξυνθούν ακόμα περισσότερο, είτε με το μνημόνιο του "ναι" είτε με του "όχι". Επίσης, με το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών (πλην ΚΚΕ) μετά τη σύσκεψη, με τη γραμμή με την οποία διαπραγματεύονται, δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα τα λαϊκά συμφέροντα, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, η πλειοψηφία των κατοίκων των πόλεων στις οποίες είμαστε δήμαρχοι. Ισα ίσα, και από την ομιλία του προέδρου της ΚΕΔΕ αλλά και των άλλων, γίνεται προσπάθεια αυτό το κλίμα της τρομοκρατίας και των εκβιασμών να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, με στόχο ο λαός να υποταχθεί, σαν να είναι δεδομένα αυτά τα μέτρα. Να υποταχθεί στη μοίρα του, στις πολιτικές οι οποίες θα παρθούν, είτε έχουμε το τρίτο μνημόνιο είτε περάσει η επίσημη πτώχευση».

Είπε, επίσης, ότι σήμερα η ΚΕΔΕ θα έπρεπε να κουβεντιάζει αυτά τα οξυμένα προβλήματα, αλλά δεν υπάρχει καμία αυταπάτη για το ρόλο της, αφού έχει συμβάλλει στα χρόνια της κρίσης να περάσουν τα μέτρα, το νέο μνημόνιο, ενώ στελέχη της παίρνουν μέρος στις διεργασίες για πιθανή αναδιάταξη του αστικού πολιτικού συστήματος.

Ο Ηλ. Σταμέλος ανέφερε ότι «σαν δήμαρχοι, έχουμε υποχρέωση να συνδράμουμε στις αγωνίες και στα προβλήματα του λαού μας. Να θέσουμε, με όποιο μέσο και τρόπο μπορούμε, τις λειτουργίες, τις υπηρεσίες, το ανθρώπινο δυναμικό των δήμων στην υπηρεσία τους». Κάλεσε τους υπόλοιπους δημάρχους, τους εργαζόμενους, τα σωματεία τους «να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό σε αυτή την κατεύθυνση. Να πάρουμε μέτρα και πρωτοβουλίες αλληλεγγύης για τα πιο ευάλωτα άτομα και κατηγορίες πληθυσμού, αυτούς που είναι απλήρωτοι αλλά και θα μείνουν απλήρωτοι το επόμενο διάστημα. Να μη μείνουμε με σταυρωμένα χέρια».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει ένα πλαίσιο διεκδικήσεων προς την κεντρική εξουσία, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των δήμων, όπως η μισθοδοσία των υπαλλήλων, τα προνοιακά επιδόματα, οι αναγκαίες προμήθειες, η λειτουργία των θεσμών αλληλεγγύης. Καταλήγοντας, είπε πως «εμείς δηλώνουμε από την πλευρά μας ότι θα οργανώσουμε τον αγώνα μας μαζί με το λαό. Ηδη παίρνουμε πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση, για την αντιμετώπιση αυτών των μέτρων, αυτών των πολιτικών που θα είναι σκληρές».

Νωρίτερα, στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ελπίδα Παντελάκη κατήγγειλε το σκηνικό όξυνσης που στήθηκε από τους υποστηρικτές του «όχι» και από τους υπέρμαχους του «ναι», ένα σκηνικό ανούσιου δικομματικού καβγά, που στόχευε να κρύψει τη συμφωνία όλων αυτών στην «εθνική ομοψυχία» για το τσάκισμα του λαού. Μάλιστα, καυτηρίασε την προσπάθεια του προέδρου της ΚΕΔΕ να αξιοποιήσει την έκτακτη συνεδρίαση για «πολιτικά παιχνίδια», καθώς δεν κάλεσε τους δημάρχους για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και τις ανάγκες του λαού, αλλά για να εξυψώσουν τη λεγόμενη «εθνική ενότητα», με τη λογική ότι «η τοπική διοίκηση πρέπει να είναι παρούσα στις εξελίξεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ