Πέμπτη 28 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΔΑΠ
Περιορισμός της σπατάλης με ... επέκταση της κατανάλωσης!

Η ΕΥΔΑΠ, μετά την ιδιωτικοποίησή της, βαδίζει διαρκώς ανάμεσα σε συμπληγάδες, μη μπορώντας να ακολουθήσει ορθολογική πολιτική στη διαχείριση του νερού. Συγκεκριμένα, από τη μια, για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας ξεκινάει νέα καμπάνια για τον περιορισμό της σπατάλης με κεντρικό σύνθημα «Το νερό λιγοστεύει και είναι υπόθεση όλων μας», ενώ, από την άλλη, προκειμένου να ικανοποιήσει τους ιδιώτες μετόχους της, εξαγγέλλει επέκταση του δικτύου της για την υδροδότηση της Αίγινας, της Θήβας, ακόμη και νησιών των Κυκλάδων...

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες ο διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης Δ. Ξένος, αμέσως μετά τη Γενική Συνέλευση των μετόχων, δήλωσε ότι η περιοχή της πρωτεύουσας - παρά τη σημαντική μείωση των αποθεμάτων - δεν αντιμετωπίζει για φέτος και για το επόμενο έτος πρόβλημα λειψυδρίας, ενώ από τον προσεχή χειμώνα τα αποθέματα θα ενισχυθούν σημαντικά και από το έργο του Ευήνου που τέθηκε σε λειτουργία. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι θεωρεί αναγκαίο να περιοριστούν οι σπατάλες, καθώς η κατανάλωση παρουσιάζει συνεχή αύξηση, πέρα από κάθε έλεγχο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΥΔΑΠ, οι εισροές νερού κατά το υδρολογικό έτος 2000 - 2001 έφτασαν σε μόλις 194 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ποσότητα που είναι η χαμηλότερη της τελευταίας δεκαετίας, ενώ η κατανάλωση το 2000 έφτασε τα 386 εκατομμύρια κυβικά περίπου έναντι 246 εκατομμυρίων που είχε κατέβει το 1993, την εποχή, δηλαδή, που αντιμετωπίστηκε η προηγούμενη έξαρση της λειψυδρίας.

Παρ' όλα αυτά, όπως ανακοίνωσε ο Δ. Ξένος, η ΕΥΔΑΠ:

- Το Σεπτέμβρη ολοκληρώνει την προμελέτη για την υδροδότηση της Αίγινας με υποθαλάσσιο αγωγό.

- Βρίσκεται σε εξέλιξη το ερευνητικό έργο ενίσχυσης με νερό νησιών των Κυκλάδων.

- Ετοιμάζεται επέκταση του δικτύου της ΕΥΔΑΠ σε διάφορες περιοχές της Αττικής που έχουν τοπικά δίκτυα, όπως του Μαρκόπουλου, των Σπάτων και της Εκάλης, καθώς και της Θήβας.

Δήλωσε, επίσης, ότι αύξηση στα τιμολόγια νερού δε θα υπάρξει μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ από τις αρχές του 2001 θα επιβληθεί η προγραμματισμένη εξαιτίας της ιδιωτικοποίησης αύξηση (4% στο νερό και 10% στην αποχέτευση). Απαντώντας σε ερωτήσεις, απείλησε ξανά με κόψιμο της παροχής νερού στους δήμους που της χρωστούν 6 δισ. δρχ., ενώ κάτι ανάλογο δεν προβλέπεται για το Δημόσιο, το χρέος του οποίου προς την ΕΥΔΑΠ ανέρχεται επίσης σε 6 δισ. δρχ.

Τέλος, εξήγγειλε διάφορα έργα για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου και των διυλιστηρίων, έργα που καθυστερούν αδικαιολόγητα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν βλάβες σαν αυτήν στο Γαλάτσι που παραλίγο να αφήσει μεγάλες περιοχές της πρωτεύουσας χωρίς νερό.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, ο Δ. Ξένος ανέφερε ότι τα κέρδη της ΕΥΔΑΠ το 2000 έφτασαν τα 35,4 δισ. δρχ., παρουσιάζοντας αύξηση κατά 67,3%, ενώ ανακοίνωσε ότι για να στηρίξει τη μετοχή της στο Χρηματιστήριο θα αγοράσει η ίδια ποσοστό 10% των μετοχών της!.. Επίσης ανακοίνωσε ότι μελετά επέκταση των δραστηριοτήτων της στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, αξιοποιώντας τα δίκτυά της.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ