Σάββατο 11 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συνεχίζονται οι συζητήσεις για ένα «βιώσιμο» κράτος

Ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ έκανε λόγο για πρόοδο σε «σημεία κλειδιά», μετά τη χτεσινή συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί

Από την κοινή εμφάνιση των Αναστασιάδη - Ακιντζί στην προχτεσινή συνάντηση που έκαναν Εμπορικά Επιμελητήρια θίγοντας τα οικονομικά οφέλη της «λύσης»
Από την κοινή εμφάνιση των Αναστασιάδη - Ακιντζί στην προχτεσινή συνάντηση που έκαναν Εμπορικά Επιμελητήρια θίγοντας τα οικονομικά οφέλη της «λύσης»
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Νέα συνάντηση είχαν χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των επαφών που όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές διαμηνύουν ότι συνεχίζονται στην κατεύθυνση της Κοινής Δήλωσης του Φλεβάρη του 2014.

Μετά τη συνάντηση, που σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των κυπριακών ΜΜΕ, κράτησε έξι ώρες, ο ειδικός εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, μίλησε για «πρόοδο σε σημεία κλειδιά», ενώ πρόσθεσε ότι η χτεσινή συνάντηση επικεντρώθηκε και στις οικονομικές πτυχές της «λύσης» του Κυπριακού. Βεβαίως, οι οικονομικές πτυχές στις οποίες αναφέρονται μια σειρά αξιωματούχοι αναδεικνύουν τους οξυμένους ανταγωνισμούς μιας σειράς μονοπωλίων που εποφθαλμιούν τους ενεργειακούς και άλλους πόρους και τη γεωστρατηγική θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη σύνδεση της «λύσης» με την ενίσχυση της καπιταλιστικής ανάπτυξης και σταθερότητας που προκρίνουν μια σειρά ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, σύμφωνα και με τα δικά τους σχέδια στην περιοχή.

Από τη μεριά του, ο Κύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος, επισήμανε ότι «χωρίς να ολοκληρωθεί η συζήτηση εφ' όλης της ύλης δεν μπορεί κανείς να είναι απόλυτα αισιόδοξος. Ομως, οφείλω να πω πως είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι και τα προβλήματα που αναφύονται θα ξεπεραστούν, έτσι ώστε να φτάσουμε το συντομότερο δυνατόν σε μια λύση που να διασφαλίζει τη διάρκεια, τη λειτουργικότητα, τη βιωσιμότητα και, ιδιαίτερα, ένα ευρωπαϊκό κράτος». Ανάμεσα στα όσα επέλεξε να επισημάνει ήταν πως «εντείνεται και αναβαθμίζεται ο ρόλος που μπορεί η ΕΕ να διαδραματίσει στην προσπάθεια εξεύρεσης μιας ομόσπονδης λύσης του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των όσων έχουν συμφωνηθεί».

Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρίσκονται πλέον «ευαίσθητα» θέματα όπως το εδαφικό, το περιουσιακό και το σύστημα διακυβέρνησης. Παράλληλα με τις επίσημες διαπραγματεύσεις, προχωρούν και διάφορα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, όπως η προετοιμασία για τη διάνοιξη οδοφραγμάτων, η σύνδεση των δύο πλευρών με δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και άλλα που ιεραρχούνται και στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των επιχειρηματικών σχέσεων και γενικά της επιχειρηματικής δράσης.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, από τα Κατεχόμενα μεταδόθηκε ότι το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (CTP) και το Εθνικό Κόμμα Ενότητας (UBP), συμφώνησαν να σχηματίσουν «κυβέρνηση» συνεργασίας (πρόσφατα παραιτήθηκε ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους) και όπως προκύπτει από δηλώσεις στελεχών τους, κάθε κόμμα θα «αναλάβει» πέντε υπουργεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ