Σάββατο 11 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Τίτλοι τέλους για τον Ομάρ Σαρίφ

Εφυγε από τη ζωή, χτες, σε ηλικία 83 χρόνων, ο σπουδαίος ηθοποιός Ομάρ Σαρίφ, που συνδέθηκε με εμβληματικούς ρόλους σε κλασικές ταινίες, όπως «Ο Λόρενς της Αραβίας», ο «Δόκτορ Ζιβάγκο» και «Ενα αστείο κορίτσι». Χτυπημένος από τη νόσο Αλτσχάιμερ, ο ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή από ανακοπή καρδιάς.

Ο Ομάρ Σαρίφ (πραγματικό όνομα Μισέλ Ντεμίτρι Χαλούμπ), γεννημένος στις 10 Απρίλη 1932, ήταν Αιγύπτιος ηθοποιός και ξεκίνησε την καριέρα του το 1953, στην αιγυπτιακή ταινία «Ο Φλογερός Ηλιος ή Μάχη στην Κοιλάδα». Ακολούθησαν πολυάριθμες αιγυπτιακές παραγωγές. Ανάμεσα στις ταινίες της φιλμογραφίας του περιλαμβάνονται: «Οι καλύτερές μας μέρες» (1955), «Δεν κοιμάμαι» (1958), «Η Κυρία του κάστρου» (1959) και η διασκευή της «Αννα Καρένινα» με τίτλο «Ο Ποταμός της Αγάπης» (1961).

Η πρώτη αγγλόφωνη ταινία του ήταν «Ο Λώρενς της Αραβίας» (1962), όπου υποδύθηκε τον Σαρίφ Αλι. Η ερμηνεία του αυτή του εξασφάλισε μια υποψηφιότητα για Οσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου και μια βράβευση με Χρυσή Σφαίρα Β' Ανδρικής Ερμηνείας. Υποδύθηκε τον ομώνυμο ρόλο στην ταινία του 1965 «Δόκτωρ Ζιβάγκο», του σκηνοθέτη Ντέιβιντ Λην. Εκανε την επάνοδό του το 2003, στη διασκευή του μυθιστορήματος «Ο κύριος Ιμπραήμ και τα λουλούδια του Κορανίου». Για την ερμηνεία του, βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας και με Βραβείο «Σεζάρ».

Το Νοέμβρη του 2005, τιμήθηκε με μετάλλιο από την «UNESCO» σαν αναγνώριση της αξιοπρόσεκτης προσφοράς του στην ποικιλότητα του παγκόσμιου κινηματογράφου και του πολιτισμού. Το μετάλλιο - το οποίο αποδίδεται πολύ σπάνια - φέρει το όνομα του Ρώσου σκηνοθέτη Σεργκέι Αϊζενστάιν και μπορεί να απονεμηθεί συνολικά 25 φορές από τη «Mosfilm» της Ρωσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ