Κυριακή 12 Ιούλη 2015 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ του Δημητρίου
ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ του Δημητρίου
Φωτο 1

Στις 16/7/2015 συμπληρώνονται τέσσερα χρόνια που δεν είναι πια κοντά μας ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ. Στη μνήμη του η σύζυγός του, Παρασκευή Σαπλαούρα και τα παιδιά του Ιωάννα και Βασίλης Καραχάλιος, αντί για μνημόσυνο προσφέρουν 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ του «902».

***

φωτό 1

Στη μνήμη του συντρόφου μας ΟΔΥΣΣΕΑ (Σούλη) ΔΑΛΛΑ, πιστού μέλους του Κόμματος από τα παιδικά του χρόνια έως το τέλος της ζωής του, η ΚΟΒ Τριανδρίας προσφέρει στο ΚΚΕ 110 ευρώ.

***

Στο τιμημένο ΚΚΕ, στη μνήμη του ΚΩΣΤΑ ΜΥΡΙΤΗ, η ανιψιά του Ελένη Μυρίτη - Μόντρεαλ Καναδά -, προσφέρει 50 δολάρια Καναδά στην Τομεακή Επιτροπή Λακωνίας του ΚΚΕ.

***

φωτό 2

Στη μνήμη της ΦΛΩΡΑΣ ΤΡΑΧΑΝΑΤΖΗ ΛΙΔΩΡΙΚΗ, που στις 10 Ιούλη έκλεισαν 5 χρόνια που μας λείπει όλο και πιο πολύ. Καθώς και στη μνήμη της αγαπημένης μας φίλης ΜΑΡΙΑΣ ΒΑΡΔΑΡΟΥ ΜΑΛΑΘΡΙΤΗ. Δεν θα τους ξεχάσουμε ποτέ.

Στη μνήμη τους, μέσω ΚΟΒ Ευδήλου Ικαρίας, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, 100 ευρώ η Δέσποινα και 60 ευρώ η Φιλιώ.

***

φωτό 1

Στη μνήμη του συντρόφου μου ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ του Δημητρίου, στελέχους του ΚΚΕ, που «έφυγε» από τη ζωή ξαφνικά, στις 7 Ιούλη 1991, από καρδιακή ανακοπή, προσφέρω στο Κόμμα μας 50 ευρώ.

Ευσταθία Κουτσούμπα

ΛΙΖΑ ΨΩΜΙΑΔΟΥ
ΛΙΖΑ ΨΩΜΙΑΔΟΥ
***

Τιμάμε τη μνήμη του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΡΑΓΚΟΥ του Στυλιανού από τις Μυκήνες Αργολίδας, που «έφυγε» από τη ζωή στις 6/6/2015, πιστός έως την τελευταία στιγμή στην κομμουνιστική ιδέα, στην πάλη για το μέγιστο ιδανικό της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για πραγματική κοινωνική δικαιοσύνη. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση συνδικάτου του ΟΣΕ και στην οργάνωση των εργαζομένων του κλάδου.

Στη μνήμη του, η σύζυγός του Κωνσταντίνα, οι κόρες του Αναστασία και Φανή και ο γιος του Στέλιος προσφέρουν στο Κόμμα του το ΚΚΕ, αντί μνημόσυνου, 300 ευρώ, μέσω της ΤΕ Αργολίδας.

***

φωτό 1

Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ημερών από τότε που «έφυγε» ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΙΩΜΟΣ, η σύζυγος, τα παιδιά του, οι σύντροφοι και οι φίλοι του προσφέρουν, στη μνήμη του, 270 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟΒ Αγίου Γεωργίου - Λαχανοκήπων. Ο Βασίλης Σιώμος γεννήθηκε στον Πυργετό Λάρισας το 1945 από αγροτική οικογένεια. Οι δυσκολίες της εποχής και της «τάξης» που προερχόταν με τη φτώχεια και τη σκληρή εκμετάλλευση τον οδήγησαν στην αναζήτηση του δρόμου για τη σύγκρουση με αυτήν την κατάσταση και στον αγώνα για μια άλλη κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Τον οδηγούν στο οργανωμένο κίνημα και στην πρωτοπορία του στο ΚΚΕ. Για πολλά χρόνια, σχεδόν σε όλη του τη ζωή, έθεσε τον εαυτό του στην υπηρεσία του λαού μέσα από διάφορες θέσεις του κινήματος και πάντα ως κομματικό μέλος του ΚΚΕ. Ιδιαίτερη πτυχή της προσφοράς και της δράσης του αποτελούν η συμμετοχή του στα καθημερινά μέσα από το συνδικαλιστικό κίνημα τόσο στη Φθιώτιδα όσο και στη Λάρισα. Ηταν από τα δραστήρια μέλη και συμμετείχε σε όλες τις δράσεις του συνδικαλιστικού κινήματος. Εκλέχτηκε στο Συνδικάτο Οδηγών Φθιώτιδας και το 1982 στη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας. Οταν επέστρεψε στη Λάρισα εκλέχτηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Προσωπικού ΟΤΑ Ν. Λάρισας, στην οποία ήταν Πρόεδρος. Για δεκαετίες στάθηκε μπροστά σε μικρές και μεγάλες μάχες του Κόμματος και του κινήματος. Ορθωσε το ανάστημά του και υπεράσπισε τη θεωρία, τις αρχές, τα ιδανικά και τα σύμβολα του Κόμματος.

ΜΕΛΕΤΕΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΜΕΛΕΤΕΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
***

Στη μνήμη της ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΑΜΠΑΖΙΔΟΥ από την Καβάλα, που «έφυγε» πρόσφατα από τη ζωή, ο Σύλλογος Γυναικών Καβάλας του οποίου ήταν μέλος προσφέρει για ενίσχυση του ΚΚΕ το ποσό των 100 ευρώ, μέσω της ΤΟ Καβάλας.

***

φωτό 1

Η ΤΣΙΟΥΤΡΑ ΘΩΜΑΪΣ (πατρικό επίθετο Ευαγγέλου) μαχήτρια του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ από την Κάτω Μερόπη Πωγωνίου Ιωαννίνων γεννήθηκε στις 25/3/25. Παιδί φτωχής αγροτικής οικογένειας, έμεινε σε μικρή ηλικία ορφανή από πατέρα. Βίωσε από νωρίς την ταξική αδικία και την υποβάθμιση της ζωής στην ελληνική ύπαιθρο, όπως και το θράσος και την τρομοκρατία των ντόπιων συνεργατών των Γερμανών και των δοσίλογων στο χωριό. Ανέβηκε ξανά στο βουνό «χωρίς δεύτερη σκέψη», όπως συνήθιζε συχνά να λέει, σε ηλικία 21 ετών. Υπηρέτησε στο αντιαεροπορικό του ΔΣΕ. Με την υποχώρηση, το 1949, βρέθηκε στην ΕΣΣΔ, στην Τασκένδη ως πολιτικός πρόσφυγας. Σπούδασε Γεωπόνος Μηχανικός στο Πανεπιστήμιο της Τασκένδης απ' όπου και αποφοίτησε με «Αριστα». Επαναπατρίστηκε το 1978. Πρόσφατα συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατό της, ο οποίος άφησε δυσαναπλήρωτο κενό.

Στη μνήμη της, η ανιψιά της σ. Ζιάννη Αφροδίτη προσφέρει στο ΚΚΕ για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατό της 60 ευρώ, μέσω ΤΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης του ΚΚΕ.

***

Καραχάλιος Κώστας
Καραχάλιος Κώστας
φωτό 1

Η αγαπημένη μας ΒΡΙΣΗΙΔΑ ΔΑΝΑΛΗ, πολύτιμη συνεργάτιδα του τμήματος Πολιτισμού, «έφυγε» από κοντά μας στις 12 Ιούνη. Μας λείπει η ακούραστη, δραστήρια, αφοσιωμένη στον αγώνα για έναν ανώτερο ανθρώπινο πολιτισμό προσφορά της. Μας λείπει η καλοσυνάτη, ζεστή, πνευματώδης και δυναμική παρουσία της. Μας λείπουν η ασταμάτητη επιμονή κι απαίτησή της για όλο περισσότερα, όλο καλύτερα, όλο και υψηλότερα επιτεύγματα, η αισθητική και το ταλέντο της να αναδείχνει σκηνοθετικά δύσκολα νοήματα της ιδεολογίας μας, η ικανότητά της να παρακινεί και να κινητοποιεί στο πλευρό μας εκλεκτούς ανθρώπους της Τέχνης. Ανθρώπους που δεν ανήκαν στον περίγυρό μας, αλλά σέβονταν και αγαπούσαν την ανθρωπιά και την ακεραιότητά της, καρπό των ιδανικών που ασπάστηκε και υπερασπίστηκε ως κληρονομιά του κομμουνιστή πατέρα της ΓΡΗΓΟΡΗ ΔΑΝΑΛΗ, ενός από τους σημαντικότερους εργάτες του κινηματογράφου. Σεμνά και αθόρυβα βρισκόταν όλα τα τελευταία χρόνια πίσω από τις δύσκολες μάχες του Κόμματός μας, όχι μόνο στον πολιτισμό, αλλά και σε άλλους τομείς του πολιτικού, ιδεολογικού αγώνα του μέσα και από τον «902», στον οποίο εργάστηκε ως σκηνοθέτης από το 2007.

Η Βρισηίδα αγάπησε βαθιά την τέχνη και την τέχνη της ζωής, γι' αυτό και θα μείνει αξέχαστη στην καρδιά μας, σαν τίμια, ανιδιοτελής και εμπνευσμένη αγωνίστρια για το φωτεινό μέλλον της ανθρωπότητας.

ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
Στη μνήμη της, προσφέρουμε 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω του Τομέα Καλλιτεχνών της ΚΟΑ.

Το Τμήμα Πολιτισμού

***

φωτό 2

Τα δάκρυα από τον πρόωρο χαμό του ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΣΔΟΥΚΟΥ και του ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΔΑΣΗ δεν μπορούν να σβήσουν τον πόνο του κενού που μας άφησαν.

Ο Χαράλαμπος Σδούκος γεννήθηκε το 1957 στην Τασκένδη, στη Σοβιετική Ενωση. Οι γονείς του ήταν πολιτικοί πρόσφυγες, μαχητές του ΔΣΕ.

Ο Βασίλης Καρδάσης γεννήθηκε στα Καμίνια, στον Πειραιά από αριστερή οικογένεια που συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση. Τα δύο παιδιά γνωριστήκανε όταν κάνανε τη θητεία τους και γίνανε αχώριστοι φίλοι. Τους ένωσε η ιδεολογία τους, ήτανε και οι δύο στην ΚΝΕ. Οταν γυρίσανε από το στρατό ενταχθήκανε στο ΚΚΕ. Και οι δύο κάνανε οικογένειες. Ο Χαράλαμπος «έφυγε» στα 45 του χρόνια από την επάρατη νόσο. Ο θάνατός του ήταν βαρύ χτύπημα για τον Βασίλη. Στις 2 Ιουνίου του 2013, τον πρόδωσε η καρδιά του κι ο Βασίλης μας «άφησε» αναπάντεχα. Ηταν το δεύτερο «χτύπημα» για τις δύο μάνες και τις οικογένειές τους. Τον αγώνα του Βασίλη συνεχίζει η Δέσποινα και τα παιδιά τους.

Στη μνήμη των δύο αδερφικών φίλων, του Βασίλη μας και του Μπάμπη μου, προσφέρω 20 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟΒ Κέντρου Καλλιθέας.

Η μάνα τους, Μαρία Σδούκου

***

φωτό 1

Στις 2 Ιουλίου συμπληρώθηκαν 13 χρόνια από τη μέρα που «έφυγε» από κοντά μας η ΛΙΖΑ ΨΩΜΙΑΔΟΥ, η σύντροφος και μάνα, που με το φωτεινό της χαμόγελο, μας στήριζε και μας προέτρεπε να συνεχίσουμε τον αγώνα για μια καλύτερη ζωή, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Από τη φύση της ανιδιοτελής και πρόθυμη να βοηθήσει όποιον έχει ανάγκη, στάθηκε πάντα το στήριγμα της οικογένειάς της και των ανθρώπων που ζούσαν γύρω της, χωρίς να σκεφτεί κόπους και θυσίες, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς. Ολοι τη θαύμαζαν για το μοναδικό τρόπο που είχε να δίνει κουράγιο σε όσους βρέθηκαν σε δύσκολη κατάσταση. Ολοι θα τη θυμόμαστε να κοιτάει στα μάτια τον σύζυγό της, να χαμογελάει και να του τραγουδάει: «Το δίκιο του αγώνα πολλά μας στέρησε, μα η ζωή λεχώνα ελπίδες γέννησε».

ΦΛΩΡΑ ΤΡΑΧΑΝΑΤΖΗ ΛΙΔΩΡΙΚΗ
ΦΛΩΡΑ ΤΡΑΧΑΝΑΤΖΗ ΛΙΔΩΡΙΚΗ
Στη μνήμη της, προσφέρουμε 100 ευρώ, μέσω της ΚΟ Πετραλώνων, στο ΚΚΕ, το μοναδικό κόμμα που στήριξε με όλες τις δυνάμεις της, όλα τα χρόνια της ζωής της. Μας λείπεις. Θα σε θυμόμαστε πάντα.

Σταύρος Ψωμιάδης, αντιστασιακός

Κώστας Ψωμιάδης, δημοσιογράφος

***

φωτό 1

«Εφυγε» στα 97 του χρόνια ο αγωνιστής ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ. Γεννήθηκε στη Ναύπακτο το 1918. Στην κατοχή υπηρετούσε σαν υπενωμοτάρχης στη Χωροφυλακή. Το 1941 που άρχισαν οι πρώτες αντιστασιακές ενέργειες του ΕΛΑΣ στην περιοχή, υπηρετούσε στο Μοναστηράκι. Οταν, στα 1942, διατάχτηκε από τις κατοχικές αρχές να προχωρήσει σε διώξεις σε βάρος των ανταρτών, διέλυσε το σταθμό χωροφυλακής Ευπαλίου Φωκίδας και ανέβηκε στο βουνό, αγωνιζόμενος αντάρτης μέχρι το τέλος του πολέμου. Ο βαθύς πατριωτισμός και η ανθρωπιά του τον οδήγησαν να πάρει το μέρος του λαού και ανταμείφθηκε γι' αυτό από τις μετακατοχικές κυβερνήσεις με διώξεις και εξορίες, σε Ικαρία, Μακρόνησο, Γυάρο. Εμεινε όλη του τη ζωή πιστός στο ΚΚΕ και στον αγώνα του λαού μας.

Στη μνήμη του, η σύζυγος του Τζένη προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χολαργού, 20 ευρώ.

***

φωτό 1

Στη μνήμη του ΜΙΧΑΛΗ ΜΕΛΕΤΕΑ, μαχητή του ΕΛΑΣ και ΔΣΕ και των χιλιάδων κομμουνιστών που εμπνεύστηκαν και καθοδηγήθηκαν από το ΚΚΕ, που οραματίστηκαν το νέο κόσμο, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, που αντιπάλεψαν αυταπάτες, υποταγή, τρομοκρατία, εντασσόμενοι, συμπαρατασσόμενοι με το ΚΚΕ, η οικογένειά του προσφέρει 50 ευρώ, μέσω Βόρειας ΚΟΒ εκπαιδευτικων.

***

φωτό 1

«Δυστυχώς φεύγουν και οι ήρωες, φεύγουν και τα άπαρτα βουνά. Φεύγουν μάλλον για να μας πεισμώνουν περισσότερο». Με αφορμή τη συμπλήρωση σαράντα ημερών από το χαμό της συζύγου, μητέρας και γιαγιάς ΕΛΕΝΗΣ ΛΟΓΟΘΕΤΗ, ο σύζυγός της Παναγιώτης Λογοθέτης, τα παιδιά της, Κυριακή και Αντώνης, και τα εγγόνια της, Ορέστης και Θαλής, προσφέρουν 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», μέσω της ΤΕ Λευκάδας του ΚΚΕ. «Καλό ταξίδι», συντρόφισσα.

ΚΑΡΔΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΚΑΡΔΑΣΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
***

φωτό 1

Την 1η Ιούλη «έφυγε» από τη ζωη ο σ. ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΑΡΙΔΑΣ. Η ακλόνητη πίστη στις αξίες και τα ιδανικά του ΚΚΕ, η κομμουνιστική αγωνιστικότητα, η ανιδιοτελής στάση ζωής, η αγάπη για τους ανθρώπους του μόχθου είναι τα χαρακτηριστικά με τα οποία πορεύτηκε στο διάβα της «γεμάτης» ζωής του.

Στη μνήμη του, οι φίλοι και οι σύντροφοί του από την ΚΟΒ Παλλήνης - Γέρακα προσφέρουν 235 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

φωτό 1

Συμπληρώνονται, σήμερα, 40 μέρες από το θάνατο του συντρόφου ΚΟΛΛΙΑ ΝΙΚΟΥ, ετών 88. Ηταν αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, με φυλακίσεις και εξορίες στην περίοδο της χούντας.

Στη μνήμη του, η οικογένειά του, φίλοι και σύντροφοι, προσφέρουν στο ΚΚΕ το ποσό των 300 ευρώ μέσω ΚΟΒ Μάνδρας - Ειδυλλίας.

***

φωτό 1

Σήμερα Κυριακή 12/7/2015, συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας πατέρα και συζύγου ΧΡΙΣΤΑΚΗ ΣΠΥΡΟΥ. Αντί μνημόσυνου, προσφέρουμε στο ΚΚΕ 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Αγ. Σάββα - Ερυθρού - ΠΕΔΥ.

Η σύζυγος, η κόρη του


ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΔΟΥΚΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΣΔΟΥΚΟΣ

ΛΟΓΟΘΕΤΗ ΕΛΕΝΗ
ΛΟΓΟΘΕΤΗ ΕΛΕΝΗ

ΒΑΡΔΑΡΟΥ - ΜΑΛΑΘΡΙΤΗ ΜΑΡΙΑ
ΒΑΡΔΑΡΟΥ - ΜΑΛΑΘΡΙΤΗ ΜΑΡΙΑ

ΤΣΙΟΥΤΡΑ ΘΩΜΑΙΣ
ΤΣΙΟΥΤΡΑ ΘΩΜΑΙΣ

ΣΙΩΜΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΣΙΩΜΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Οδυσσέας Δάλλας (Σούλης)
Οδυσσέας Δάλλας (Σούλης)

ΒΡΙΣΗΙΔΑ ΔΑΝΑΛΗ
ΒΡΙΣΗΙΔΑ ΔΑΝΑΛΗ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΑΡΙΔΑΣ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΑΡΙΔΑΣ

ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΟΣ
ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΘΟΔΩΡΟΣ

ΚΟΛΛΙΑΣ ΝΙΚΟΣ, έφυγε πριν 40 μέρες σε ηλικία 88 ετών.
ΚΟΛΛΙΑΣ ΝΙΚΟΣ, έφυγε πριν 40 μέρες σε ηλικία 88 ετών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ