Πέμπτη 28 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΓΟΥΔΙ
Μητροπολιτικό πάρκο και όχι γήπεδο...

Αμεση ήταν η αντίδραση της «Δημοτικής Πρωτοβουλίας Ζωγράφου» και της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί, στην επιστολή της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, με την οποία ζητά να της παραχωρηθεί έκταση 200 στρεμμάτων στο Γουδί για να κατασκευάσει γήπεδο. Στις 9 του Ιούλη θα πραγματοποιήσουν λαϊκή πανδημοτική συγκέντρωση στο χώρο, με κύριο αίτημα τη δημιουργία πάρκου πρασίνου. Το πάρκο Γουδιού έχει συνολική έκταση 965 στρέμματα, από τα οποία τα 550 ανήκουν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και τα υπόλοιπα στους Δήμους Αθήνας και Ζωγράφου.

Οπως είναι γνωστό, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ζήτησε από τον πρωθυπουργό τη συγκεκριμένη έκταση για να κατασκευάσει μέχρι το 2004 και με δικό της κόστος (30 δισ. δραχμές) γήπεδο, προτείνοντας να διεξαχθεί εκεί ο τελικός ποδοσφαίρου των Ολυμπιακών Αγώνων. Την κύρια χρήση και εκμετάλλευση θα έχει ο ΠΑΟ, ενώ ο χώρος θα παραμείνει στην κυριότητα του δημοσίου.

Με δήλωσή του στο «Ρ» ο Ν. Παπακωνσταντίνου, επικεφαλής της «Δημοτικής Πρωτοβουλίας Ζωγράφου», σημειώνει: «Γιατί να μην είναι η Ολυμπιάδα αφορμή για την αναβάθμιση ενδοαστικού πράσινου με τη δημιουργία ενιαίου πράσινου 965 στρεμμάτων; Γιατί να δεχτούμε να βαφτίζονται αθλητικά τα επιχειρηματικά σχέδια μεγάλων εταιριών;».

Παράλληλα, ο επικεφαλής της «Δημοτικής Πρωτοβουλίας» έθεσε τρεις απαιτήσεις προς την κυβέρνηση και τους αρμόδιους: Ενιαίο πάρκο υψηλού πρασίνου. Απομάκρυνση των τριών ενεργών και ενός ανενεργού στρατοπέδων και των εγκαταστάσεων της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής. Εναντίωση στα κερδοσκοπικά σχέδια και στη με εμπορικά κριτήρια χρήση του πάρκου.

Στην επιστολή του προέδρου του ΠΑΟ τονίζεται αποκαλυπτικά: «Από έτους και πλέον (σ.σ.: εννοείται, η ΠΑΕ ΠΑΟ) βρίσκεται σε επαφή με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Ακη Τσοχατζόπουλο για την παραχώρηση 200 στρεμμάτων στο Γουδί». Γεγονός που πιστοποιεί ότι, ενώ στο «φως της μέρας» δεν κινούνταν τίποτα, παρασκηνιακά υπήρχε και υπάρχει διαγκωνισμός ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους για το ποιος θα πάρει μεγαλύτερο μέρος από τα 965 στρέμματα, που αποτελούν και το φιλέτο γης στο κέντρο της πρωτεύουσας. «Οσον αφορά στη δημοσιότητα, φαινόταν ότι ο ΠΑΟ είχε αποσυρθεί από τη διεκδίκηση του χώρου. Παρασκηνιακά, όμως, η ρουλέτα γύριζε», σημειώνει χαρακτηριστικά στο «Ρ» ο Ν. Παπακωνσταντίνου.

Σημειώνεται ότι ήδη στην έκταση αυτή έχει ήδη αποφασιστεί η δημιουργία προσωρινών αθλητικών εγκαταστάσεων και κερκίδας για 15.000 θεατές για τις ανάγκες του μοντέρνου πεντάθλου αλλά και αντίστοιχων εγκαταστάσεων (5.500 θεατές) για το αγώνισμα του μπάντμιγκτον. Υπό συζήτηση είναι να εγκατασταθεί στο χώρο και η έδρα της Ανώνυμης Εταιρίας «Αθήνα 2004» σε καινούρια κτίρια στη Β΄ Ζώνη Υμηττού. Επίκειται ακόμη η κατασκευή χώρων στάθμευσης και σταθμών μετεπιβίβασης του μετρό, καθώς και κατασκευή Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής από το Δήμο Αθηναίων.

Σύμφωνα, πάντως, με τη μελέτη του ΕΜΠ, την οποία είχε αναθέσει ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, τόσο το γήπεδο, όσο οι παραπάνω χρήσεις, που προβλέπονται για το Γουδί, είναι ασύμβατες με το χώρο του Πάρκου αφού υπερδομούν ασφυκτικά την περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ