Πέμπτη 28 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ανησυχία για την ... κυβερνητική «παραλυσία»

«Πλάτες» για να βοηθήσει την κυβέρνηση να ξεπεράσει τα «φαινόμενα παραλυσίας» και να προχωρήσει στη λήψη των «αναγκαίων» αντιλαϊκών μέτρων, βάζει η ηγεσία της ΝΔ. Ταυτόχρονα, στη σκιά της κυβερνητικής «κρίσης», ο Κ. Καραμανλής επιχειρεί να προωθήσει τις οργανωτικές αλλαγές που εκκρεμούν (νέο σχήμα τομεαρχών κ.ά.) με τις λιγότερες τριβές και φθορά.

Η ηγεσία της ΝΔ, ευθυγραμμιζόμενη με την «αγωνία» και την «ανησυχία» του ΣΕΒ για τις επιπτώσεις στην οικονομία από την κυβερνητική κρίση, πασχίζει και την κυβέρνηση να παρασύρει, ώστε να μην «καθυστερήσουν» τα νεοφιλελεύθερα διαρθρωτικά μέτρα (ιδιωτικοποιήσεις, Ασφαλιστικό, κ.ά.) και, από την άλλη, να δείξει ότι η κυβέρνηση «έχει τελειώσει» και η ΝΔ βρίσκεται «προ των πυλών» της εξουσίας. Χαρακτηριστική για το τελευταίο είναι η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ Θ. Ρουσόπουλου, ο οποίος, απαντώντας σε χθεσινή φραστική επίθεση του Δ. Ρέππα, υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση δεν τελεί απλώς υπό διάλυση, αλλά υπό κατεδάφιση». Από την άλλη, ο τομεάρχης Γ. Αλογοσκούφης κάλεσε, μέσω του «Φλας», την κυβέρνηση «να δώσει την αίσθηση ότι προσπαθεί να κυβερνήσει και δεν προσπαθεί απλώς να διαχειριστεί τα εσωκομματικά της προβλήματα». Γι' αυτό ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να πάρει πρωτοβουλίες για να δώσει μια ανάσα στην κυβέρνησή του»(!). Από την πλευρά του, ο Μ. Εβερτ, σε δήλωσή του, αφού εκτίμησε ότι στην πολιτική ζωή του τόπου έχει δημιουργηθεί κρίση με ευθύνη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, προέβλεψε ότι αυτή η κρίση θα διαρκέσει το επόμενο τετράμηνο, ενώ εξέφρασε την ανησυχία του για τις «σοβαρότατες παρενέργειες και τις επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία». Αυτό που ιδιαίτερα «φοβίζει» τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ είναι μήπως επηρεαστεί αρνητικά το Χρηματιστήριο και γι' αυτό ζητεί από την κυβέρνηση να λάβει άμεσα μέτρα στην κατεύθυνση που του υπέδειξε πρόσφατα η ΝΔ, δηλαδή παροχή φορολογικών κινήτρων στις εισηγμένες ανώνυμες εταιρίες. Δεν μπορεί, τόνισε, η κυβέρνηση να παρακολουθεί άπραγη και αμήχανη την κρίση που έχει ξεσπάσει.

«Σκιώδης κυβέρνηση»

Την ίδια στιγμή, ο Κ. Καραμανλής προετοιμάζεται για να «τακτοποιήσει» ορισμένες βασικές οργανωτικές εκκρεμότητες στην «κορυφή» του κόμματός του. Συγκεκριμένα, μέσα στην επόμενη βδομάδα, θα προχωρήσει στη συγκρότηση του νέου σχήματος των τομεαρχών, το οποίο, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι αριθμητικά μεγαλύτερο και θα αποτελέσει μια άτυπη «σκιώδη κυβέρνηση». Αν και υπάρχουν διαφορετικές εισηγήσεις, οι πληροφορίες λένε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ προκρίνει τη μέθοδο της εκλογής των τομεαρχών από τις αντίστοιχες κοινοβουλευτικές επιτροπές. Με αυτόν τον τρόπο, ο οποίος εξυπηρετεί τον Κ. Καραμανλή γιατί τον προφυλάσσει από την περιττή φθορά αν τους διόριζε, αναμένεται να αναδειχτούν περί τους 21-25 τομεάρχες. Πάντως, αρκετοί από τους σημερινούς τομεάρχες αντιδρούν στην ιδέα της απευθείας εκλογής τους από τους βουλευτές, επειδή, όπως λένε στη Ρηγίλλης, φοβούνται ότι δεν πρόκειται να εκλεγούν. Τις αντιρρήσεις τους τις μεταφέρουν στον πρόεδρο του κόμματος με τον οποίο συναντώνται ενόψει της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη. Παράλληλα, ο Κ. Καραμανλής θα προχωρήσει στο διορισμό του νέου επικοινωνιακού οργάνου, στο οποίο θα συμμετέχουν, εκτός των άλλων, και οι Ντ. Μπακογιάννη, Μιχ. Λιάπης και Στ. Δήμας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εσωκομματική αναδιάταξη κατ' αντιστοιχία με τα υπουργεία (2016-11-19 00:00:00.0)
Απέναντι στα μπλόκα (2010-01-19 00:00:00.0)
Προεξοφλούν εξουσία και μοιράζουν υπουργεία! (2001-07-03 00:00:00.0)
Δημαγωγικά πυροτεχνήματα (2001-03-17 00:00:00.0)
Βουλιάζει πιο βαθιά στην κρίση (2000-05-18 00:00:00.0)
Ζητείται "ενιαίος πολιτικός λόγος" (1997-09-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ