Παρασκευή 21 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΛΑΓΚΑΔΑΣ - Β. .ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Η απάντηση των αγροτών

Μεθαύριο το πρωί στη Ν. Απολλωνία η αγροτική συγκέντρωση

Τη δική τους απάντηση στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ δίνουν, με συγκέντρωσή τους, την Κυριακή 23 Γενάρη στις 11 το πρωί στη Ν. Απολλωνία, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της επαρχίας Λαγκαδά και της Β. Χαλκιδικής. Υπάρχει μια έντονη δραστηριότητα σχετικά με την προπαγάνδιση του συλλαλητηρίου, ενώ μέχρι χτες μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα είχαν επισκεφθεί το 80% περίπου των χωριών της περιοχής, πραγματοποιώντας συγκεντρώσεις, μιλώντας με τους παραγωγούς και μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό. «Το κλίμα που συναντάμε προαναγγέλλει την επιτυχία της συγκέντρωσης της Κυριακής. Η αγανάκτηση του κόσμου έχει ξεχειλίσει με τα μέτρα αφανισμού τους που παίρνονται», δηλώνει ο Σ. Γραβαλάς μέλος της Επιτροπής Αγώνα.

Με ανακοίνωσή της, η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτοκτηνοτρόφων επαρχίας Λαγκαδά και Β. Χαλκιδικής ζητά από τους παραγωγούς να συμμετέχουν στην κινητοποίηση, προβάλλοντας τα παρακάτω αιτήματα:

  • Να μη γίνουν αποδεκτές οι αποφάσεις και τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε σχέση με τη διεύρυνση προς τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (ΑΝΤΖΕΝΤΑ 2000) που θα πλήξουν την αγροτική μας οικονομία και την αγροτιά.
  • Να αποσυρθεί ο ασφαλιστικός νόμος που μειώνει παραπέρα το εισόδημα. Οχι στην ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ.
  • Να σταματήσει η εκκαθάριση και το ξεπούλημα της ΑΓΝΟ που για χρόνια στήριξε το εισόδημα των γαλακτοπαραγωγών.
  • Αμεση πληρωμή των γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων και επιδοτήσεων απ' ευθείας στον παραγωγό χωρίς καμία παρακράτηση.
  • Ρύθμιση των χρεών αγροτών και κτηνοτρόφων με κατάργηση των συμβατικών και των τόκων υπερημερίας.
  • Να σταματήσει ο τοκογλυφικός ρόλος της ΑΤΕ.

Οσον αφορά τα γεωργικά προϊόντα και την κτηνοτροφία, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα προτείνει να ληφθούν άμεσα τα παρακάτω μέτρα: Για τα καπνά: Να καταργηθούν ποσοστώσεις, πρόστιμα, ατομικά συμβόλαια. Τιμές με βάση το κόστος και την ιδιαιτερότητα κάθε καλλιέργειας. Καταβολή του 4% των εσόδων του κράτους από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καπνού για ενίσχυση στους μικροκαλλιεργητές. Περιορισμό στις εισαγωγές καπνού από τρίτες χώρες, γιατί η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι ελλειμματική. Για τα σιτηρά: Να αλλάξει το σύστημα τιμών και επιδοτήσεων, να συνδεθεί με την ποιότητα και την ποσότητα και να ενισχυθεί η παραγωγή κτηνοτροφικών φυτών. Να καταργηθεί η ζωνοποίηση της καλλιέργειας και ν' αυξηθούν τα καλλιεργήσιμα στρέμματα. Για τη βιομηχανική ντομάτα: Ν' αυξηθούν οι ποσοστώσεις και να περάσουν στην ευθύνη των Συνεταιρισμών και Ενώσεων και οι τιμές να αποδίδονται χωρίς παρακρατήσεις. Τέλος, για την κτηνοτροφία: Αύξηση των επιδοτήσεων, αύξηση της ποσόστωσης στο αγελαδινό γάλα και των επιλέξιμων κατσικιών και προβάτων και αύξηση των εξισωτικών αποζημιώσεων στους Ελληνες κτηνοτρόφους. Τιμές γάλακτος αγελαδινό 190δρχ., πρόβειο 340δρχ., γίδινο 240δρχ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ