Τρίτη 28 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΟΥ ΙΡΑΝ
Περιοδεία σε Κουβέιτ, Κατάρ και Ιράκ

Η Τεχεράνη εργάζεται για την απομάκρυνση «παρεξηγήσεων» και την ενίσχυση της συνεργασίας κατά του «εξτρεμισμού», δηλώνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Με στόχο να ενισχυθεί η διμερής συνεργασία του Ιράν με τους γείτονές του, αλλά και με την ανάγκη «συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας» ψηλά στην ατζέντα του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Τζαβάντ Ζαρίφ ξεκίνησε πολυήμερη περιοδεία στη Μέση Ανατολή, την πρώτη του μετά από την υπογραφή της συμφωνίας που «έκλεισε» στη Βιέννη στις 14 Ιούλη. Την Κυριακή ο Ζαρίφ βρέθηκε σε Κατάρ και Κουβέιτ, ενώ χτες αναμενόταν να φτάσει στη Βαγδάτη. Ο Ιρανός αξιωματούχος είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας, για το περιεχόμενο των οποίων δεν υπήρξε ενημέρωση.

Ακόμα συνάντησε διάφορους ανώτατους κληρικούς, όπως στο Ιράκ, όπου πριν την πρωτεύουσα επισκέφτηκε πρώτα στη Νατζάφ (η οποία θεωρείται μια από τις ιερότερες πόλεις για τους σιίτες μουσουλμάνους που είναι πλειοψηφία στο Ιράν) και μεταξύ άλλων είδε τον Μεγάλο Αγιατολάχ Αλί αλ-Σιστάνι. Σε δηλώσεις του, ο Ζαρίφ επικεντρώθηκε στη «μέγιστη απειλή που συνιστά για όλη την περιοχή ο εξτρεμισμός και η τρομοκρατία», ενώ υπογράμμισε - σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο IRNA - πως η περιοδεία του υπηρετεί την προώθηση του «βιώσιμου διαλόγου» για τη διατήρηση των περιφερειακών συμφερόντων της Τεχεράνης, αλλά και για την «παγκόσμια ειρήνη».

Στη Βαγδάτη, υποδεχόμενος τον Ζαρίφ ο Ιρακινός ομόλογός του Ιμπραχήμ αλ Τζαφάρι συνεχάρη την Τεχεράνη για τη συμφωνία, σχολιάζοντας πως «οι αξιώσεις των δυτικών χωρών είχαν για 30 χρόνια προκαλέσει προβλήματα στην περιοχή και η επίλυση του θέματος αναδεικνύει την αποφασιστική βούληση, γενναιότητα και σοφία της ηγεσίας και του λαού του Ιράν».

Η πολυήμερη περιοδεία του Ζαρίφ εντάσσεται στην προσπάθεια της Τεχεράνης να «χαρτογραφήσει» καλύτερα την περιοχή, για να επιλέξει τακτική και προτεραιότητες, επιδιώκοντας αναβάθμιση ευρύτερα του ρόλου της. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ιρανός αναπληρωτής ΥΠΕΞ, Χασάν Κασκαβί, το υπουργείο εργάζεται για «την απομάκρυνση όλων των παρεξηγήσεων» και την «αξιοποίηση απόψεων των χωρών της περιοχής», ενώ επισήμανε πως η Τεχεράνη θέλει συνέχιση των διαβουλεύσεων με τις χώρες της περιοχής και τη «θετική αλληλεπίδραση» μαζί τους.

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του από τη Βηρυτό, ο ηγέτης της «Χεζμπολάχ» του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα, δήλωσε ότι το Ιράν δεν θα «εγκαταλείψει» το «σιιτικό κίνημα». «Ξεπούλησε το Ιράν τους συμμάχους του κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά; (...) Οχι, δεν έγινε κανένα παζάρι», δήλωσε ο Νασράλα που πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν ο "μεγάλος σατανάς" πριν και μετά τη συμφωνία για τα πυρηνικά», πρόσθεσε.

Στην Τεχεράνη και η Μογκερίνι

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να φτάσει στην ιρανική πρωτεύουσα η Υπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Φεντερίκα Μογκερίνι. Η Μογκερίνι αναμένεται να φτάσει στην Τεχεράνη από το Ριάντ που είχε προγραμματιστεί να επισκεφτεί χτες, για να συνομιλήσει με τον υπουργό Εξωτερικών Αντέλ αλ Τζουμπέιρ.

Βασικό θέμα των συναντήσεων που θα έχει η Μογκερίνι είναι αναμφισβήτητα η «μετά τη συμφωνία της Βιέννης εποχή», η οποία από την πρώτη στιγμή έδωσε έναυσμα για νέα «παζάρια», με πολλές δυνάμεις να ανησυχούν για τη θέση τους, με πιο έντονη την αντίδραση του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διευρύνεται η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Ιράν (2020-01-03 00:00:00.0)
Απόπειρες διατήρησης της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα (2019-08-30 00:00:00.0)
Προσκλήσεις ΗΠΑ για «διάλογο» με στρατιωτικά γυμνάσια... (2019-06-03 00:00:00.0)
Σκληρά παζάρια και ζυμώσεις για «διατήρησή» της... (2018-05-16 00:00:00.0)
Καταγγέλλει τις «αποσταθεροποιητικές» πολιτικές των ΗΠΑ (2018-01-09 00:00:00.0)
Τήρηση της συμφωνίας επιβεβαιώνει και ο Αμάνο (2017-10-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ