Τρίτη 28 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Περιοδεία στην Ανατολική Αφρική

Με την επίσκεψή του στην Αιθιοπία χτες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ολοκλήρωσε την περιοδεία του στην Ανατολική Αφρική, για να προωθήσει τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων. Το Σάββατο και την Κυριακή είχε βρεθεί στην Κένυα, πατρίδα του πατέρα του (πρώτη φορά ως Πρόεδρος). Είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο, Ουχούρου Κενυάτα, όπου τον κάλεσε να ενισχύσει τη δημοκρατία, να πατάξει τη διαφθορά και να τερματίσει τον αποκλεισμό με βάση το φύλο ή την εθνότητα. Επίσης, συμμετείχε σε επιχειρηματικό φόρουμ, όπου μίλησε και για ζητήματα ασφάλειας. Την Κυριακή, προλογιζόμενος από την ετεροθαλή αδελφή του Αούμα, μίλησε σε αθλητικό κέντρο όπου ...εκθείασε τις δυνατότητες των Κενυατών να επιτύχουν, προβάλλοντας την «υγιή καπιταλιστική επιχειρηματικότητα». Εκανε, επίσης, αναφορά στην «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και της ισλαμιστικής οργάνωσης της Σομαλίας, "αλ Σαμπάμπ"» και υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Κένυας ως «εταίρος».

Στην Αιθιοπία, ο Ομπάμα συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας, Χαϊλεμαριάμ Ντεσαλέ, που τον παραίνεσε να «κάνει περισσότερα σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα» και «να δώσει φωνή και σε αντιπολιτευτικές δυνάμεις». Πάντως, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ομπάμα χαιρέτισε το ρόλο της Αιθιοπίας στον αγώνα κατά των Σομαλών ισλαμιστών Αλ Σεμπάμπ στη Σομαλία.

Η Αιθιοπία είναι σημαντικός σύμμαχος των Αμερικανών ιμπεριαλιστών στο Κέρας της Αφρικής, συμμετέχει στη δύναμη της Αφρικανικής Ενωσης στη Σομαλία. Ο Αμερικανός Πρόεδρος κατήγγειλε επίσης τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης στο Νότιο Σουδάν, που βέβαια οι ΗΠΑ συνέβαλαν στη δημιουργία, με τη διχοτόμηση της ενιαίας χώρας. Ταυτόχρονα, το ταξίδι Ομπάμα έχει ως στόχο να ανταγωνιστεί τη δράση κινεζικών ομίλων που έχουν αναλάβει μεγάλα έργα υποδομής στη συγκεκριμένη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ