Τρίτη 28 Ιούλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Νέα συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί χτες

Σήμερα φτάνει στην Κύπρο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Για συνομιλίες που έγιναν «μέσα στο ίδιο καλό κλίμα», μίλησε ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, στη σύντομη δήλωση που έκανε μετά τη χτεσινή συνάντησή του με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί.

Από τη μεριά του, ο Ακιντζί επανέλαβε ότι «αν συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και βούληση, εξακολουθώ να διατηρώ την πεποίθηση για πιθανή λύση μέσα σε μήνες, όχι χρόνια».

Σύμφωνα με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, η χτεσινή συνάντηση ασχολήθηκε με το εδαφικό και το περιουσιακό, ενώ οι δύο άνδρες θα συναντηθούν πάλι την 1η Σεπτέμβρη. Ο Αϊντε υποστήριξε ότι Αναστασιάδης και Ακιντζί «συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο προς το κοινό τους όραμα για μια ενωμένη, ομόσπονδη Κύπρο», ενώ είπε πως όσον αφορά το περιουσιακό εξετάζεται σχέδιο που θα προβλέπει διάφορες επιλογές. Αυτές, συνέχισε, «περιλαμβάνουν αποζημίωση, ανταλλαγή και αποκατάσταση. Η άσκηση οποιασδήποτε επιλογής θα πρέπει να υπόκειται σε συμφωνημένα κριτήρια. Θα υπάρξει ένας κατάλογος με τις κατηγορίες των επηρεαζόμενων περιουσιών. Θα συσταθεί ανεξάρτητη επιτροπή για επίλυση των απαιτήσεων που αφορούν περιουσίες με βάση κριτήρια που θα έχουν συμφωνηθεί από κοινού. Η Επιτροπή θα αποτελείται από ίσο αριθμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Στο μεταξύ, σήμερα φτάνει στη Λευκωσία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, «ανταποδίδοντας» την πρόσφατη επίσκεψη Αναστασιάδη στο Τελ Αβίβ. Στις διμερείς επαφές θα συζητηθεί το θέμα της μεταφοράς και της συνεκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, όπως και ζητήματα «ασφάλειας» για τα οποία - έγραφαν χτες κυπριακά ΜΜΕ - «η Κυπριακή Δημοκρατία προσφέρει διευκολύνσεις στους Ισραηλινούς». Επιπλέον, το ταξίδι Νετανιάχου συνδέεται και με την «πρωτοβουλία» που προωθεί ο Αναστασιάδης για την «επανέναρξη» των συνομιλιών Παλαιστινίων - Ισραηλινών με άμεση εμπλοκή της ΕΕ, αναδεικνύοντας ότι ο «ρόλος» της Κύπρου αποτελεί σημείο αναφοράς για όλο και περισσότερους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ