Σάββατο 1 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Οι επιχειρηματίες εκτιμούν τα οφέλη μιας «λύσης»

Ενδεικτική η συζήτηση σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η Κομισιόν

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Μια λύση του Κυπριακού θα οδηγήσει στην προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων και θα προσφέρει τη δυνατότητα εξερεύνησης νέων αγορών, όπως της τουρκικής, σημείωσε ο πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), Φειδίας Πηλείδης, σε πρόσφατη εκδήλωση που έγινε στη Λεμεσό.

Η εκδήλωση έγινε με συνδιοργανώτρια την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, επιβεβαιώνοντας ότι και η ΕΕ πρωτοστατεί για να «φωτιστούν» οι επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργεί η «κινητικότητα» γύρω από το Κυπριακό, προσδοκώντας φυσικά ότι τα μονοπώλια που εκείνη εκπροσωπεί θα κατορθώσουν να τις αξιοποιήσουν σε συνθήκες μιας επανενωμένης Κύπρου. Ο Πηλείδης υπογράμμισε πως σημαντικά οφέλη αναμένονται για την κυπριακή ναυτιλία με δεδομένο ότι τα κυπριακά πλοία θα μπορούν να προσεγγίζουν τουρκικά λιμάνια.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Φικρί Τόρος, σημείωσε ότι μια «λύση» του Κυπριακού θα μετατρέψει το νησί από μια περιοχή κινδύνου και ανασφάλειας σε μια περιοχή σταθερότητας, πολιτικής ασφάλειας και ευημερίας, εξηγώντας ότι «αυτά είναι προαπαιτούμενα για τις επενδύσεις, καθώς και για την οικονομική ανάπτυξη» και συμπληρώνοντας ότι η μεταγενέστερη ομαλοποίηση των σχέσεων με την Τουρκία θα αυξήσει τα οικονομικά οφέλη.

Ο ίδιος επισήμανε ότι τα δύο Επιμελητήρια «είναι απαραίτητο να ενισχύουμε τις διαπραγματεύσεις μέσα από δράσεις που στοχεύουν στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στο νησί» και ότι «στοχεύουμε να σταματήσουμε τα τετελεσμένα, να ομαλοποιήσουμε τις καθημερινές συνθήκες και να βοηθήσουμε τις δύο κοινότητες να απελευθερωθούν από τις φοβίες τους, που έχουν διαρκέσει πολλά χρόνια με έλλειψη εμπιστοσύνης».

Με λίγα λόγια, ο επιχειρηματικός κόσμος (όχι φυσικά μόνο της Κύπρου αλλά και ισχυρά μονοπώλια) συνδέει «ανοιχτά» τη λύση του Κυπριακού με τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, την εξασφάλιση δηλαδή συνθηκών που θα ευνοήσουν τη δράση του κεφαλαίου. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒΚ) έθεσε με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ξανά το αίτημα για μείωση του κατώτατου μισθού, στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης και της ανεργίας. Επιπλέον, η κυβέρνηση επιταχύνει μια σειρά από διαγωνισμούς για ιδιωτικοποιήσεις, κατασκευή τεχνολογικών πάρκων, «θερέτρων - καζίνο» κ.τ.λ.

Στην εκδήλωση στη Λεμεσό μίλησε και ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπαν Μπαρθ Αϊντε, που έκανε πάλι λόγο για «μια στιγμή ιστορικής ευκαιρίας (για το Κυπριακό)». Εκτός από τη θετική στάση των δύο ηγετών, ο Αϊντε ξεχώρισε ως θετικό οιωνό και το ότι σήμερα η ίδια η Τουρκία παρουσιάζεται έτοιμη για τη «λύση».

Στο μεταξύ, στο ίδιο πλαίσιο της ανάδειξης επενδυτικών ευκαιριών στην Κύπρο, συνεχίζονται και μια σειρά επισκέψεις στα Κατεχόμενα, με πιο πρόσφατες τις συναντήσεις που είχε στο ψευδοκράτος η Αζερο-τουρκική Επιχειρηματική Ενωση (ATIP). O πρόεδρός της, Κεμάλ Γιανγκούν, σε δηλώσεις του ανέφερε πως αν και το Αζερμπαϊτζάν δεν αναγνωρίζει τυπικά την «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου», αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο για την ανάπτυξη φιλικών και επιχειρηματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο «χώρες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ