Σάββατο 1 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΣΕ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΙΡΑΚ
«Θα συνεχιστούν όσο απειλούνται τα σύνορά μας», ισχυρίζεται η Αγκυρα

Αντιδράσεις από Βαγδάτη, που το τουρκικό ΥΠΕΞ χαρακτηρίζει «απογοητευτικές»

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Ενας μόνος πυροβολισμός που δέχονται οι στρατιώτες μας θα οδηγεί στην καταστροφή όλων όσοι πυροβόλησαν, μέχρι που κανείς δε θα τολμήσει ξανά να διεξάγει κάτι τέτοιο στα σύνορά μας», δήλωσε χτες ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέντ Νταβούτογλου, προμηνύοντας κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων που η τουρκική αεροπορία πραγματοποιεί εδώ και βδομάδα σε Ιράκ και Συρία με στόχο - όπως λέει - να διαφυλάξει την εδαφική της ακεραιότητα.

«Αυτές οι επιχειρήσεις θα συνεχιστούν μέχρι όλα τα όπλα να κατατεθούν και οι ένοπλοι να εγκαταλείψουν τη χώρα, μέχρι να σταματήσουν να αποτελούν απειλή», ξεκαθάρισε ο ίδιος ο Νταβούτογλου, σε μια επισήμανση που πολλοί εκτιμούν ότι απευθύνεται περισσότερο στους Κούρδους του PKK παρά στους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», όσο κι αν η τουρκική κυβέρνηση επιμένει ότι στόχος των βομβαρδισμών είναι όλοι οι «τρομοκράτες» που απειλούν την ασφάλεια της χώρας.

Θυμίζουμε ότι η (υπηρεσιακή) κυβέρνηση του AKP ξεκίνησε τα χαράματα της περασμένης Παρασκευής 24 Ιούλη να βομβαρδίζει εναντίον θέσεων του IK στη Συρία, αλλά και θέσεις του PKK στο βόρειο Ιράκ, μετά από μια σειρά επιθέσεις που αποδίδονται στις δύο οργανώσεις και σημειώθηκαν στα σύνορα αλλά και μια σειρά ανατολικές τουρκικές πόλεις (με πρώτο το μακελειό στη Σουρούτς που κόστισε τη ζωή 32 ανθρώπων).

Το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, ένοπλοι (που φέρονται ως μαχητές του PKK) επιτέθηκαν εναντίον αστυνομικών στην πόλη Ποζάντι στα Αδανα (νότια), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο αστυνομικοί και δύο από τους ενόπλους. Επίσης, στη νότια επαρχία Καρς, ένοπλοι πυροδότησαν βόμβα στο σιδηροδρομικό δίκτυο και μετά άρχισαν να πυροβολούν τους εργάτες που στάλθηκαν να αποκαταστήσουν τη ζημιά, με συνέπεια ένας εργάτης να χάσει τη ζωή του.

Αν και η απόφαση της Αγκυρας να εμπλακεί ενεργότερα στη μάχη κατά του ΙΚ (παραχώρησε και τη βάση του Ιντσιρλίκ στο ΝΑΤΟ) έγινε δεκτή με ικανοποίηση από δυτικούς και μη «εταίρους» της, δε συμβαίνει το ίδιο με την απόφασή της να τινάξει ουσιαστικά στον αέρα την «ειρηνευτική διαδικασία» με το PKK. Επιπλέον, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ έχουν προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις (αν και πιο «διπλωματικές» σε σχέση με ό,τι θα περίμενε κανείς παλιότερα).

Χτες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για την αντίδραση της Βαγδάτης, που μετά το πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο την εξέφρασε και επανέλαβε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χαιντερ αλ-Αμπαντι, σημειώνοντας ότι οι τουρκικοί βομβαρδισμοί έχουν δημιουργήσει επικίνδυνη ένταση και αποτελούν απειλή για την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι «είναι απογοητευτική η αρνητική στάση της ιρακινής κυβέρνησης απέναντι στα βήματα που έλαβε η Τουρκία μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας που εναντιώνεται στην έκθεση σε τρομοκρατικές επιθέσεις και απέναντι στις επιχειρήσεις της χώρας μας εναντίον του παράνομου PKK στα σύνορα με το Ιράκ». Ενώ συνεχίζει, σημειώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτή και κατανοητή η αντιτιθέμενη συμπεριφορά από όσους δεν μπορούν να ελέγξουν τα σύνορά τους και των οποίων τα εδάφη ελέγχονται κατά 1/3 από τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ασταμάτητες διεργασίες

Ενώ η πολεμική αεροπορία βομβαρδίζει ξένες χώρες, στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό συνεχίζονται οι διεργασίες και γύρω από το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, σχεδόν δυο μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούνη.

Τα τουρκικά ΜΜΕ έγραφαν χτες ότι AKP - CHP συμφώνησαν για την ανάγκη «δομικών μεταρρυθμίσεων» (όρος που χρησιμοποιείται για την προώθηση αναδιαρθρώσεων που βοηθούν τη συγκέντρωση κεφαλαίου και τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης) που πρέπει να επιταχυνθούν στη χώρα. Τα δυο κόμματα εξακολουθούν να πραγματοποιούν συναντήσεις, διερευνώντας το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσουν.

Μήνυμα έστειλε όμως χτες και ο ηγέτης του εθνικιστικού MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, λέγοντας ότι αν το AKP δεχόταν τους όρους τους «θα αναλάμβαναν την ευθύνη» (να συμμετέχουν σε κοινή κυβέρνηση). Τέλος, αντιπροσωπεία του HDP είχε χτες και προχτές συναντήσεις με τους πρέσβεις των Ιράν, Βρετανίας, ΗΠΑ και ΕΕ, εν μέσω όξυνσης της αντιπαράθεσης με το AKP που το φιλοκουρδικό κόμμα κατηγορεί ότι ξεκίνησε πόλεμο για να αποτρέψει «τη δημιουργία κουρδικής οντότητας» στα ανατολικά του σύνορα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ