Σάββατο 8 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Στάσιμες οι διαπραγματεύσεις, «μιλάνε» τα όπλα

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Με τον πιο σαφή τρόπο, ο επικεφαλής της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ Αλεξάντερ Σακχαρτσένκο επιβεβαίωσε ότι οι πρόσφατες συνομιλίες στο πλαίσιο της Ομάδας Επαφής στο Μινσκ της Λευκορωσίας, (ανάμεσα σε εκπροσώπους της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ) δεν κατέληξαν σε κάποια συμφωνία. Ο συγκεκριμένος αξιωματούχος σημείωσε ότι αυτό συνέβη γιατί η ουκρανική πλευρά δεν το ήθελε. Αναφερόμενος στην εφαρμογή της συμφωνίας από τις 12 Φλεβάρη φέτος, που ουσιαστικά έχει μείνει στα χαρτιά είπε: «Η Ουκρανία δεν ενδιαφερόταν και προηγούμενα για τη διαδικασία Μινσκ και τώρα θέλει να βάλει φρένο με κάθε τρόπο. Ολες οι συνομιλίες έχουν εισέλθει σε μια φάση στασιμότητας και στο μεταξύ η ζωή των ανθρώπων στο Ντονέτσκ εξαρτάται από τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί αλλά δεν εφαρμόζονται».

Η Ομάδα Επαφής ξεκίνησε στις 3 Αυγούστου και συνεχίστηκε τις επόμενες μέρες, αλλά η ουκρανική πλευρά δεν υπέγραψε κανένα κείμενο αναφορικά με την απόσυρση βαρέων όπλων, ζήτημα που προβλεπόταν στην απόφαση της 12ης Φλεβάρη και είναι κομβικό για την εξέλιξη της κατάστασης.

Αντίθετα, αυτό που συμβαίνει στους θύλακες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, τους οποίους ελέγχουν οι πολιτοφύλακες που αντέδρασαν από την αρχή στην πραξικοπηματική κυβέρνηση του Κιέβου, είναι οι καθημερινοί βομβαρδισμοί με όλων των ειδών τα όπλα από τον ουκρανικό στρατό και τα λεγόμενα εθελοντικά τάγματα όπου δρουν κάθε λογής φασίστες Ουκρανοί και εισαγόμενοι. Και χτες η λεγόμενη εκεχειρία παραβιάστηκε δεκάδες φορές στη διάρκεια της νύχτας στα χωριά Σπάρτακ, Αβντέγιαφκα, και Οπίτνογιε και στην περιοχή γύρω από το κατεστραμμένο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ. Χτυπήθηκαν επίσης από πυρά πυροβολικού και όλμους προάστια μέσα στην πόλη του Ντονέτσκ ενώ συνεχίστηκαν και οι μάχες από κοντινή απόσταση σε πολλά σημεία της γραμμής αντιπαράθεσης.

Σε μια εξίσου σημαντική απόφαση, το λεγόμενο Λαϊκό Συμβούλιο του Ντονέτσκ αποφάσισε να προκηρύξει εκλογές τοπικών αρχών μέσα στο Οκτώβρη (ενώ είχε αρχικά ανακοινωθεί για 18 Οκτώβρη, τώρα δεν διευκρινίζεται ακριβώς) ενώ αντίστοιχη διαδικασία για το Λουγκάνσκ σχεδιάζεται τον Νοέμβρη. Οι κινήσεις αυτές είναι «κόκκινο πανί» για την κυβέρνηση του Κιέβου, που δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα το αποδεχτεί. Θυμίζουμε ότι η συμφωνία του Μινσκ είχε σημείο για εκλογή τοπικών αρχών, αλλά η κάθε πλευρά το ερμηνεύει διαφορετικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ