Τρίτη 11 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μόλις στο 16% οι νέες συμβάσεις με πλήρη απασχόληση

Περισσότερες απολύσεις απ' ό,τι προσλήψεις και πραγματική κατάρρευση των συμβάσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης καταγράφονται το μήνα Ιούλη από το σύστημα «Εργάνης».

Συγκεκριμένα, έγιναν 19.166 λιγότερες προσλήψεις απ' ό,τι απολύσεις, όταν τον Ιούλη του 2014 υπήρχε θετικό ισοζύγιο 13.275 θέσεων μισθωτής εργασίας. Ταυτόχρονα παρατηρήθηκε μια πραγματική κατάρρευση στις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, καθώς μόνο το 16,07% ήταν πλήρους απασχόλησης, ενώ το 83,93% ήταν συμβάσεις ευέλικτης απασχόλησης, 47,03% συμβάσεις «εκ περιτροπής» εργασίας και 36,9% μερικής απασχόλησης.

Το μικρό αυτό ποσοστό των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης είναι μόλις το 1/3 από το μέσο όρο του επταμήνου Γενάρη - Ιούλη, που ανέρχεται στο 47%. Επίσημα, η μείωση αποδίδεται στην «ανασφάλεια» που προκάλεσαν στην αγορά οι έλεγχοι στις τραπεζικές συναλλαγές. Ωστόσο, παραμένει γεγονός ότι οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης εκτινάχτηκαν τα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης και πλέον αποτελούν πάνω από το μισό των συμβάσεων μισθωτής εργασίας σε ετήσια βάση. Η διαφαινόμενη τάση είναι να διογκωθούν ακόμα περισσότερο και πάρουν πιο μόνιμο χαρακτήρα το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ετσι, οι ανατροπές στην αγορά εργασίας και χωρίς νέα αντεργατικά μέτρα θα σημάνουν πραγματικό Αρμαγεδδώνα για την εργατική τάξη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ