Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνεδριάζει αύριο Παρασκευή το Γιούρογκρουπ

Αύριο Παρασκευή, στις 4 το απόγευμα, θα συνεδριάσει εκτάκτως στις Βρυξέλλες το Γιούρογκρουπ, με θέμα την έγκριση του αντιλαϊκού μνημονίου που συμφωνήθηκε ανάμεσα στην ελληνική συγκυβέρνηση και τους «εταίρους» της. Αυτό δήλωσε εκπρόσωπος του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και ανέφερε πως ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το ελληνικό ζήτημα με την καγκελάριο Αγκ. Μέρκελ και το Γάλλο Πρόεδρο, Φρ. Ολάντ. Η συνεδρίαση θα διεξαχθεί, σύμφωνα με όσα ισχύουν μέχρι τώρα, με φυσική παρουσία και των 28 υπουργών Οικονομικών.

Εάν το Γιούρογκρουπ εγκρίνει το μνημόνιο, τότε θα ακολουθήσει η επικύρωσή του από τα ξένα κοινοβούλια, προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση πριν από τις 20 Αυγούστου, που λήγουν τα ομόλογα της ΕΚΤ ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Το ύψος της δόσης που θα δοθεί σε αυτή την περίπτωση δεν είναι προκαθορισμένο, με την ελληνική κυβέρνηση να προσδοκά ένα ποσό ύψους 25-28 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε έκθεση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επισημαίνεται ότι το κείμενο της συμφωνίας δεν παρέχει επαρκείς κατευθύνσεις για τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν, καθώς και για το χρονοδιάγραμμα των εφαρμοστικών νόμων που θα πρέπει να υιοθετηθούν μετά την ψήφιση του μνημονίου. Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας, Στ. Ζάιμπερτ, έκανε λόγο για «ουσιώδες αποτέλεσμα», ωστόσο διεμήνυσε ότι πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω το περιεχόμενο των συμφωνηθέντων, πριν αποφασιστεί να τεθεί προς ψήφιση στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Χτες, η κυβέρνηση, σε ενημερωτικό σημείωμα, ανέφερε δήλωση του επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζ. Πιτέλα, ο οποίος ζητάει από την Αγκ. Μέρκελ να μην υπονομεύσει τη συμφωνία με την Ελλάδα. Επιπλέον, με νέο ενημερωτικό σημείωμα χτες το απόγευμα, η κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι «ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, ενημέρωσε τον Αλ. Τσίπρα ότι προτίθεται να καλέσει δημοσίως τη γερμανική κυβέρνηση, τη γερμανική Βουλή και το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα να εγκρίνουν τη συμφωνία».

Τέλος, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Reuters επικαλούμενο πηγές της ΕΕ, η πρώτη αξιολόγηση από τους «θεσμούς» της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που απορρέουν από το τρίτο μνημόνιο, προγραμματίζεται για τον Οκτώβρη. Ειδικότερα, τον Οκτώβρη θα αξιολογηθεί η μέχρι τότε εφαρμογή των μέτρων, θα ληφθούν αποφάσεις για το Ασφαλιστικό και θα αποτιμηθεί η πραγματική κατάσταση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Στη συνέχεια, σύμφωνα πάντα με το Reuters, εάν δεν παρουσιαστεί κάποια εμπλοκή, θα υιοθετηθούν από την Ευρωζώνη οι αποφάσεις που αφορούν τις ρυθμίσεις για το ελληνικό δημόσιο χρέος, κατά τρόπο που να ικανοποιεί και το ΔΝΤ, του οποίου οι ενστάσεις σε σχέση με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι γνωστές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ