Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΪΛΑΝΔΗ - ΠΟΛΥΝΕΚΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ
Η χούντα θεωρεί «στόχο» την οικονομία

ΜΠΑΝΓΚΟΚ.--

Ο επίσημος απολογισμός από τις βομβιστικές επιθέσεις, τη Δευτέρα το βράδυ, στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης είναι 21 νεκροί και τουλάχιστον 123 τραυματίες, ανάμεσά τους και πολλοί τουρίστες. Οι αρχές της χώρας, της χούντας του Πραγιούτ Τσαν-Οτσα, του πρώην στρατηγού που ανέτρεψε την άνοιξη του 2014 την αστική κυβέρνηση της Γινγκλούκ Σιναουάτρα (κόρης του Τακσίν Σιναουάτρα, επίσης πρώην πρωθυπουργού που διώχθηκε για διαφθορά), ανακοίνωσαν ότι αναζητούν έναν ύποπτο, με βάση καταγραφές σε κάμερες ασφαλείας κοντά στο σημείο των εκρήξεων, μία από τις πιο τουριστικές πλατείες της Ταϊλάνδης. Σύμφωνα με αυτές, ο φερόμενος ως δράστης εμφανίζεται να αφήνει ένα σακίδιο και να εγκαταλείπει το χώρο κοντά στον ινδουιστικό ναό Εράουαν, σημαντικό τουριστικό αξιοθέατο που επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι ο ύποπτος φαίνεται να «προέρχεται από το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας και είναι μέλος μιας οργάνωσης που αντιτίθεται στο καθεστώς».

Στη βορειοανατολική Ταϊλάνδη δρουν αυτοί που στηρίζουν την προηγούμενη κυβέρνηση, τα λεγόμενα «Κόκκινα Πουκάμισα». Οπως είπε ο «πρωθυπουργός» - δικτάτορας Πραγιούτ, «η επίθεση αυτή είναι η χειρότερη που διαπράχθηκε ποτέ και είχε άμεσα στόχο αθώους ανθρώπους. Θέλουν να καταστρέψουν την οικονομία μας, τον τουρισμό. Επειτα από αυτό η οικονομία μας θα ζημιωθεί».

Χτες, ακόμα ένας άνδρας, ο οποίος διέφυγε, πέταξε μικρή ποσότητα εκρηκτικών από γέφυρα στο κέντρο της Μπανγκόκ χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς, αφού τα εκρηκτικά έπεσαν στο νερό. Μέχρι χτες αργά κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση της Δευτέρας, επίθεση για την οποία αρχικά είχαν «φωτογραφηθεί» ως υπεύθυνοι οι τζιχαντιστές μουσουλμάνοι που δρουν στις νότιες περιφέρειες της χώρας. Σε συγκρούσεις με το στρατό από το 2004 περισσότεροι από 6.300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Οι επιθέσεις είναι συχνό φαινόμενο αλλά συνήθως δεν γίνονται σε πολυσύχναστες περιοχές και περιορίζονται στις νότιες περιοχές.

Επίσης χτες οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και Γαλλίας συνέστησαν στους πολίτες τους να αποφεύγουν την περιοχή αυτή και να είναι προσεκτικοί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ