Πέμπτη 20 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Τερματίζει την κράτηση Παλαιστίνιου απεργού πείνας

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

Οι ισραηλινές κατοχικές αρχές λύγισαν μπροστά στην απεργία πείνας των 65 ημερών του 31χρονου Παλαιστίνιου δικηγόρου Μοχάμεντ Αλάν, που έδινε μάχη για την ελευθερία, απαιτώντας την απελευθέρωσή του και τον τερματισμό της επ' αόριστον «διοικητικής» κράτησής του, που γινόταν δίχως την απαγγελία κατηγοριών, ανακοινώνοντας χτες βράδυ τον τερματισμό της πολύμηνης και άδικης κράτησής του.

Αρχικά, είχε γίνει γνωστό πως η πρόταση των ισραηλινών αρχών για τον τερματισμό της κράτησης του Μ. Αλάν συμπεριελάμβανε ως όρο για την αποφυλάκισή του ως το Νοέμβρη τον τερματισμό της απεργίας πείνας και είχε χαρακτηριστεί «ρεαλιστική» από δικηγόρους του κρατούμενου.

Παράλληλα, ιατρικές πηγές σε Ιατρικό Κέντρο του Ασκελόν, όπου νοσηλεύεται ο 31χρονος Παλαιστίνιος σε κρίσιμη κατάσταση, ανακοίνωσαν πως η τελευταία μαγνητική τομογραφία που του έγινε, κατέγραψε εγκεφαλικές βλάβες, δίχως να είναι σαφές εάν αυτές είναι μόνιμες ή προσωρινές.

Ο Αλάν, που κατηγορείται ανεπίσημα από τις ισραηλινές κατοχικές αρχές ότι ανήκει στην οργάνωση «Ισλαμική Τζιχάντ», κρατείται από τον περσινό Νοέμβρη. Κάνει απεργία πείνας για περισσότερες από 60 μέρες. Στο παρελθόν έχει απορρίψει διάφορες προτάσεις των ισραηλινών αρχών, συμπεριλαμβανομένης πρότασής τους να αφεθεί ελεύθερος σε δύο χρόνια ή να αυτοεξοριστεί για μία τετραετία.

Αργότερα χτες βράδυ, ο επικεφαλής Πολιτικών Υποθέσεων του ΟΗΕ, Τζέφρι Φέτμαν, δήλωσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πως πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος κλιμάκωσης της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύρραξης, λόγω των εγκλημάτων μίσους από «φανατικά θρησκευτικά στοιχεία», προκλήσεις στους ιερούς τόπους της Ιερουσαλήμ και ανησυχητική αύξηση των ρουκετών που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ. Προχτές, ο αρχηγός των Ισραηλινών Εργατικών, Ισαάκ Χέρτζογκ, είχε προβλέψει νέα παλαιστινιακή εξέγερση και άμεση επανέναρξη των ισραηλινο-παλαιστινιακών ειρηνευτικών συνομιλιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ