Παρασκευή 21 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΕΩΝ
Νέα προσκόμματα στην απονομή των συντάξεων

«Αλαλούμ» με την ενσωμάτωση των όρων συνταξιοδότησης που προβλέπονται από τους αντιασφαλιστικούς νόμους

Το ΙΚΑ απέσυρε τελικά το επίμαχο έγγραφο, αλλά αυτό δεν αναιρεί την επίθεση στα δικαιώματα των ασφαλισμένων του, που κλιμακώνεται

Icon

Το ΙΚΑ απέσυρε τελικά το επίμαχο έγγραφο, αλλά αυτό δεν αναιρεί την επίθεση στα δικαιώματα των ασφαλισμένων του, που κλιμακώνεται
Δεν έφταναν οι χρόνιες καθυστερήσεις στην απόδοση των συντάξεων του ΙΚΑ σε χιλιάδες νέους συνταξιούχους, ζήτημα άλλωστε που διαπιστώνεται σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, τώρα προστίθεται και νέο πρόβλημα, καθώς μετά την ενεργοποίηση των αντιασφαλιστικών νόμων από 1/1/2015, αλλά και των νέων διατάξεων του 3ου μνημονίου, απαιτούνται μια σειρά εφαρμοστικές εγκύκλιοι. Καθώς, όμως, δεν έχουν εκδοθεί ακόμη, βάζουν φρένο στην εξέταση των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Ετσι, μέσα σε αυτόν τον ορυμαγδό των ανατροπών και των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται για τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης και πολύ περισσότερο τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, το ΙΚΑ έσπευσε να εκδώσει στις 12 Αυγούστου σχετικό έγγραφο, με το οποίο ανέστειλε την έκδοση συντάξεων σε όσους ασφαλισμένους του αιτούνταν σύνταξη, όμως δεν ήταν άνω των 67 ετών και κατά δήλωσή τους δεν είχαν συμπληρώσει πάνω από 4.500 ένσημα (όροι που με τις νέες διατάξεις αποτελούν προϋπόθεση για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης).

Χτες, με νεότερη ανακοίνωση, το ΙΚΑ απέσυρε το σχετικό έγγραφο, διευκρινίζοντας ότι οι αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν έως και την ψήφιση του νόμου 4336/2015 και εφεξής, διεκπεραιώνονται κανονικά με την επιφύλαξη των σχετικών εγκυκλίων που αναμένονται από το αρμόδιο υπουργείο, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες που εφαρμόζονταν προ της ισχύος του εγγράφου.

Και αυτό επειδή ο νόμος Ν.4336/2015, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού, δηλαδή το 3ο μνημόνιο, ορίζει ότι «θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, συμπεριλαμβανομένης της Τράπεζας της Ελλάδος, λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων του απαιτούμενου χρόνου Ασφάλισης και ορίου ηλικίας, όπου αυτό προβλέπεται, δε θίγονται και δύνανται να ασκηθούν οποτεδήποτε».

Ομως, το ζήτημα με την απόδοση των κατώτερων συντάξεων παραμένει, καθώς πέρα από τα γραφειοκρατικά εμπόδια, οι ανατροπές που επήλθαν με τις πρόσφατες διατάξεις, αποκλείουν από την κατώτερη σύνταξη όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους. Αλλά και σε αυτούς που θα τη λαμβάνουν, μειώνεται κατά 20%, από τα 486 ευρώ στα 392 ευρώ.

Οπως παραμένει και το ζήτημα της απόδοσης ολόκληρης της σύνταξης μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους, που για πολλούς μήνες, ακόμα και χρόνια, υποχρεώνονται να επιβιώνουν με την προσωρινή σύνταξη που αποδίδεται από τα Ταμεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ