Τρίτη 25 Αυγούστου 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Την Κυριακή η εκδήλωση για το Μπλόκο της Κοκκινιάς

Κορυφώνονται την Κυριακή 30 Αυγούστου οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τους εκτελεσμένους στο Μπλόκο της Κοκκινιάς, τις οποίες συνδιοργανώνουν το τοπικό Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και οι Κομματικές Οργανώσεις Κοκκινιάς του ΚΚΕ.

Τη Δευτέρα 17 Αυγούστου έγιναν καταθέσεις στεφανιών σε μνημεία και ιστορικά σημεία της πόλης. Η κεντρική εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή στις 10 π.μ. στην πλατεία 17ης Αυγούστου 1944 (Οσία Ξένη) στην Κοκκινιά και θα ακολουθήσει πορεία στο Γ' Νεκροταφείο, στο κοινοτάφιο των εκτελεσμένων.

Φέτος συμπληρώθηκαν 71 χρόνια από το αιματοβαμμένο πρωινό της 17ης Αυγούστου του 1944. Οι Γερμανοί κατακτητές, με βαρύ οπλισμό και συνοδευόμενοι από ντόπιους συνεργάτες τους, απέκλεισαν τη συνοικία και με τηλεβόες καλούσαν όλους τους άντρες 14 έως 20 ετών να συγκεντρωθούν στην πλατεία Οσίας Ξένης. Συγκεντρώθηκαν περίπου 20.000 και άρχισαν τα ομαδικά βασανιστήρια, οι ταπεινώσεις και οι εκτελέσεις. Στο χώρο της Μάνδρας, έγιναν συνολικά 76 εκτελέσεις. Αλλοι 50 πατριώτες εκτελέστηκαν στη Μάντρα στα Αρμένικα, 40 κάηκαν στο Σχιστό και άλλοι δολοφονήθηκαν στους δρόμους και τα σπίτια τους. Συνολικά 315 ήταν τα θύματα θηριωδίας του Μπλόκου της Κοκκινιάς, ο λαός της οποίας έδειξε ηρωική και παλικαρίσια στάση, με πρωτοπόρα τη δράση των κομμουνιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ