Σάββατο 30 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δυστύχημα με θύμα πυροσβέστη

Οι μεγάλες ελλείψεις του νοσοκομείου Λαμίας οδηγούν σε αδυναμία να αντιμετωπίσει σοβαρά περιστατικά

Πέθανε χτες στο ΚΑΤ ο εποχικός πυροσβέστης Σπύρος Δημόπουλος, 45 χρόνων, από το Παλαιόκαστρο Φθιώτιδας, πατέρας, πέντε παιδιών. Ο άτυχος πυροσβέστης είχε τραυματιστεί προχτές το βράδυ σοβαρά, όταν με τον αρχιπυροσβέστη Γιάννη Ρούσκα ανεφοδίαζαν με καύσιμα πυροσβεστικό αυτοκίνητο στην πυροσβεστική υπηρεσία της Μακρακώμης όταν προκλήθηκε ισχυρή έκρηξη που τους προξένησε σοβαρά εγκαύματα.

Μαζί τους ήταν αλλά δυο άτομα που αποτελούσαν το πλήρωμα του οχήματος, το οποίο είχε επιστρέψει από περιπολία. Την ώρα που το θύμα, το οποίο ήταν και οδηγός του οχήματος, φόρτωνε με πετρέλαιο το ρεζερβουάρ, ένα μέλος του πληρώματος πήγε στο τηλεφωνείο του σταθμού για να εφοδιαστεί με φακό - πιθανόν να μην επαρκούσε ο φωτισμός του σταθμού - προκειμένου να ελέγξει τη στάθμη του καύσιμου. Ομως ο φακός δε λειτουργούσε και ο εποχικός πυροσβέστης επέστρεψε στο τηλεφωνείο για να εφοδιαστεί με άλλο φακό. Τότε συνέβη η έκρηξη που τίναξε τους δύο πυροσβέστες σε απόσταση δυο - τριών μέτρων από το σημείο.

Ο εποχικός πυροσβέστης έπαθε εγκαύματα κατά 40% και ο αρχιπυροσβέστης κατά 15%. Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Λαμίας για τις πρώτες βοήθειες και από εκεί ο πρώτος μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ και ο δεύτερος στο 401.

Πάντως συγγενείς του θύματος κατήγγειλαν χτες ότι ο άτυχος πυροσβέστης δεν έτυχε των απαραίτητων πρώτων βοηθειών στο νοσοκομείο της Λαμίας και μεταφέρθηκε καθυστερημένα στο ΚΑΤ. Εκεί περίμενε διασωληνωμένος για αρκετή ώρα μέχρι να βρεθεί κρεβάτι στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Ομως, στο μεταξύ, επήλθε το μοιραίο.

Για την πλήρη εξακρίβωση των στοιχείων του δυστυχήματος έχει διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νοσοκομείο της Λαμίας δε διαθέτει την υποδομή για την αντιμετώπιση βαρέων περιστατικών όπως αυτό που συνέβη στον άτυχο πυροσβέστη. Δεν έχει μονάδα εντατικής θεραπείας και φυσικά η διακομιδή των αρρώστων δεν υπαγορεύεται από αδυναμία των γιατρών να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά, αλλά από την έλλειψη ΜΕΘ. Το νοσοκομείο της Λαμίας καλύπτει μεγάλο τμήμα της εθνικής οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης, από την Πελασγία έως το Κάστρο. Δέχεται καθημερινά σημαντικό αριθμό έκτακτων περιστατικών και διαθέτει μια χειρουργική και μια ορθοπεδική μονάδα χωρίς ολοκληρωμένη στελέχωση.

Ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός του νοσοκομείου έχει «παγώσει» εδώ και τέσσερα χρόνια. Δεν υπάρχει κανένα πρόγραμμα για τον εξοπλισμό του και δε διαθέτει αξονικό τομογράφο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ